Andelskassen deler ud: 105.500 kroner til foreningslivet

Fonden, der ejer hovedparten af banken, støtter det lokale frivillige initiativ med 105.500 kroner

Udgivet:06. december 2022, 12.00

Læsetid:3 minutter

Oppefra og fra venstre: Jackie Jensen, Ikast BMX Klub; Carsten Helligsø, center­direktør i Andelskassen; Niels Fløe, Herning-Ikast Sportsfiskerklub; Casper Jensen, Ikast BMX Klub; Rudi Hirsch og Lau Jørgensen, Tjørring IF; Julia Thaarup Johansen, Strøgcenterforeningen; Rene Jørgensen, Strøgcenterforeningen; Christina Overgaard, De grønne pigespejdere i Bording; Michael Knudsen, Andels­kassens fond; og Malene Christensen, De grønne pigespejdere i Bording.

Laila Kempel
Journalist

6 måneder siden

IKAST Andelskassen kunne i denne uge lege julemand. I alt fald havde det lokale pengeinstitut en stor sæk - en pengesæk, som der blev delt ud af.

Flere lokale foreninger var inviteret til bobler og lidt mundgodt i bankens afdeling i Ikast, hvor hele 105.500 kroner blev givet videre.

Herning-Ikast Sportsfiskerforening fik overdraget 28.000 kroner. Til at tage imod donationen var Niels Fløe mødt op, og han kunne forklare, at den store sum penge skal bruges til at købe en båd, en trailer, årer og redningsveste.

- Vi er en del af »Det blå rum« i Herning og vil gerne have en båd, så vi kan sejle ud på Fuglsang Sø og prøve lykken, forklarede han.

Tjørring IF fik hele to donationer på sammenlagt 28.000 kroner, som Lau Jørgensen og Rudi Hirsch var mødt frem for at modtage De forklarede, at idrætsforeningen efter corona har haft svært ved at fastholde medlemsantallet og derfor har gang i flere tiltag, der skal rette op på det. Tjørring IF old timers, som de to repræsenterer, har haft held til at skabe et godt sammenhold i seniorrækkerne.

Nogle kommer først til »tredje halvleg«, og der er basis for at videreudvikle det til også at kunne trække familierne ned i den lokale forening, forklarede de to repræsentanter.

»Hop og rul«-dag

Et af de konkrete tiltag er at gentage en »hop og rul«-dag, hvor hallen fyldes med hoppepuder i mange udformninger.

- Vi har prøvet det før og vil gerne gentage det. Det kan være svært at placere børn i kasser, der passer til en enkelt forening. Men på sådan en dag skabes der sammenhængskraft på tværs af byen, og vi viser, at vi kan løfte i flok, sagde Rudi Hirsch.

De grønne pigespejdere i Bording har en hel konkret plan for, hvad de skal bruge deres 10.000 kroner til. Malene Christensen og Christina Overgaard forklarede, at spejdernes nye køkkentrailer, der af udseende bedst beskrives som pølsevogn, er hel mørk. Derfor vil de gerne montere solceller på traileren og skaffe lidt lys og lidt strøm til opladning af telefoner i traileren. Og dertil havde de søgt Andelskassens fond om økonomisk hjælp.

Strøgcentret i Ikast er i gang med en omfattende renovering, og i arbejdet med at tiltrække flere butikskæder har man brug for at vide, hvor mange der kommer i centret.

- Vi vil gerne have en såkaldt kundetæller, så vi ikke hver gang skal sjusse os frem til, hvor mange mennesker vi har til de enkelte arrangementer, forklarede udviklingschef Julia Thaarup Johansen, som til det projekt modtog 15.000 kroner fra Andelskassens fond.

Ikast BMX Klub har, som foreningen skriver på hjemmesiden, gang i hjulene - og det vil man gerne have endnu flere til at være med til.

Jackie Jensen og Casper Jensen kunne fortælle, at der er planer om at træde lidt ekstra i pedalerne og forsøge at skabe et tilbud til foreningsløse unge, der har svært ved at finde sig til rette i holdsporten, og til unge fra familier, hvor økonomien ikke tillader indkøb af dyre cykler og sikkerhedsudstyr.

- Vi skal derfor bruge vores donation til at købe nyt udstyr - cykler og sikkerhedsudstyr - så mange flere kan få udbytte af vores flotte bane, forklarede Jackie Jensen.

BMX-klubben fik en donation på 24.000 kroner.

Nyt vindue åbnes i foråret

Bag uddelingen stod Michael Knudsen, bestyrelsesmedlem i Andelskassens fond, og centerdirektør Carsten Helligsø Nørbjerg.

- Andelskassens fond har ikke et åbent vindue, hvor man kan søge hele tiden. Men det går godt i banken, og derfor vil vi gerne dele ud af overskuddet. Det er det frivillige arbejde, vi har et godt øje til. Og i stedet for de små mindre sponsoraterer det i vores optik bedre at kunne hjælpe med de større beløb, som vi kan se her, sagde Carsten Helligsø Nørbjerg.

Andelskassen uddeler sine midler efter ansøgninger og åbner igen et vindue i foråret 2023, hvor man kan ansøge om at få en økonomisk håndsrækning.