Tro mod egne værdier

Uhre Friskole runder sine 10 første år, og det bliver fejret

Udgivet:17. august 2015, 22.54

Læsetid:3 minutter

Sådan her tog det sig ud, da det for første gang ringede ind på Uhre Friskole tilbage. Foto: Tom Laursen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

uhre For 10 år siden ringede det ind til første skoledag på Uhre Friskole, og 134 satte sig bag bordene i de bygninger, der tidligere havde huset Uhre Skole, der for et par år siden rundede 60 år.

Dermed har friskolen passeret de 10 første år, og det skal fejres.

Det sker ved reception fredag 21. august.

Jubilæet markeres først med en officiel reception, og herefter bliver det en kende mere uofficielt med trylleri, indslag fra Uhre Revyen og pandekager.

- Det er et jubilæum, der bestemt er værd at fejre. Det har været 10 fantastiske år, fordi vi har formået at være tro mod de værdier, som skolen er bygget på, ligesom vi har været ordholdende og sat overliggeren højt. Vi er aldrig gået efter princippet om mindstemål, siger en glad skoleleder Kent Lykke, der har været med fra starten.

Når skolelederen kigger tilbage på det forløbne tiår er der mange elementer, som han er stolt af, men der er især et enkelt tiltag, som han fremhæver.

- Vi er med helt fremme, når det drejer sig om entreprenørskab, altså det med at inddrage omverdenen i undervisningen og omvendt. Her ligger vi efter min mening i den internationale topklasse, siger skolelederen.

Og den holdning er Kent Lykke åbenbart ikke ene om. Tidligere på året blev Uhre Friskole udpeget som eneste danske til deltagelse i en internationale konference om netop entreprenørskab i Potsdam.

Trofaste støtter

I løbet af de 10 år er Uhre Friskolevokset til 193 elever og 23 ansatte.

- Der er ingen drøm om at blive større. Vi skal helst holde klasserne på omkring 18 elever, siger Kent Lykke.

Det betyder samtidig, at der er en del, der gerne vil gå på den populære friskole, som man må skuffe.

I år startede således 24 i 0. klasse, men 39 ønskede at få plads. Det betyder, at der er lange ventelister til at blive optaget.

I løbet af de 10 år, har friskolen i øvrigt selv overtaget sine bygninger, og der er indrettet Lego Education Center, som en fast bestanddel af undervisningen, og som er Skandinaviens største af sin art.

Friskolen er undervejs også vokset lidt. Der er opført en ny smuk aula, og der er en ny tilbygning til blandt anddet billedkunst på trapperne.

- Og jeg har flere andre planerne liggende i skuffen, afslører Kent Lykke.

Friskolens Venner har stort siden starten været fast følgesvend for skolen.

- Støttekredsen har betydet uendelig meget, men har også haft meninger om, hvad man ville støtte, og hvad vi selv har måttet klare, siger skolelederen på Uhre Friskole.

Han retter desuden stor tak til skiftende bestyrelser samt et loyalt og engageret team af medarbejdere.

- En skole er ikke bedre end sine undervisere, og her har vi været utroligt priviligerede, ligesom samarbejdet med kommunen har været godt. Det startede under gammel Brande Kommune, hvor der ikke var langt til beslutningstagerne. Jeg må nok erkende, at der i dag er blevet betydeligt længere, og det er et tab for nærdemokratiet, mener Kent Lykke.

Skoleleder Kent Lykke glæder sig over jubilæet, men har bebudet, at han om fire år går på efterløn. Foto: Tom Laursen