Copa-kabale: Ikast fik lov at afvikle beachvolleystævne

Corona-kabalen med antallet af baner, deltagere og afstandsregler gik op, så Ikast KFUM kunne afvikle årets første beach-volleystævne i Vestdanmark

17. juni 2020, 11.30

Nicole Kristensen (t.h.) og Katrine Kjærgaard fra Ikast KFUM Volley var glade for endelig at kunne spille turneringsvolley igen. Foto: Flemming Hansen

IKAST Kun sjældent har Ikast den eksotiske fordel, at byens »sandstrande« er de absolut mest optimale.

Men i weekenden, da Dansk Volleyballs årlige ungdomsturnering i beachvolley skulle smashes i gang, viste omgivelserne i Ikast sig særdeles velegnede til at skabe en ramme, der kunne godkendes i henhold til corona-retningslinjerne:

- Vores baner er et afgrænset område i forhold til kystbyernes baner på offentlige strande, hvor det er svært at have fuld styr på antallet af tilskuere og mennesker på stranden i det hele taget. Blandt andet derfor fik vi lov til at gennemføre stævnet, siger turneringsleder Peter Kjellerup, Ikast KFUM Volley.

To baneanlæg i brug

Da det lå i luften, at begræsningen på 10 personer i begyndelsen af juni ville blive hævet til 50, gik den lokale volleyklub i Ikast i gang med at forberede den planlagte turnering, som er den første i en række af landsdækkende beachvolleyturneringer, hvor både pige- og drengehold samler points til kulminationen, U-DM i beachvolley i begyndelsen af august.

- Vi åbnede tilmeldingen, og forholdsvis hurtigt havde vi så mange tilmeldte, at vi var nødt til at opdele turneringen over to baneanlæg her i byen, siger Peter Kjellerup.

At klubben i Ikast har adgang til beachvolleybaner både på Idrætsskolerne Ikast (ISI) og ved kulturhuset Hjertet var en anden af de corona-forholdsregler, der gjorde det muligt at afvikle turneringen.

- På den måde har vi skabt mere end rigeligt plads rundt om banerne til spillerne, forklarer Peter Kjellerup.

Langt om længe

Dermed gik kabalen op til igen at kunne samle volleyspillere fra Jylland og Fyn til at dyste med sand mellem tæerne. I alt 32 pigespillere og 26 drengespillere fra U14 til og med U18.

Langt om længe - var både turneringslederen og deltagerne enige om.

- Det er så dejligt at spille kampe igen. Vi har så meget savnet at være til stævner. Alle spillere til stævnet kender hinanden, og vi er glade for at mødes igen, siger Nicole Kristensen fra Ikast, der stillede op i turneringen i U16/U18-rækken med sin klubkammerat fra Ikast KFUM Volley, Katrine Kjærsgaard.

De har gennem de seneste mange uger udelukkende trænet beachvolley, mens der har været lukket ned for indendørssport på grund af smitterisiko.

- Vi spillede første gang beachvolley sammen sidste sommer. Nu har vi kun kunnet træne i sand, og det har udviklet vores beachspil. Så vi glædede os også til at prøve os af mod andre hold igen, siger Katrine Kjærsgaard.

Udover gode ben i det tunge sand, kræver beachvolley en grad af teknik:

- Vi er kun to spillere på banen, så vi skal fylde meget mere og har mange flere berøringer og server mere end i en almindelig volleykamp. Vi skal for eksempel også tage højde for vinden, når vi spiller, siger Katrine Kjærgaard.

Ikast-pigerne tabte ganske vist deres første kamp:

- Men det var mod sidste års danske mestre fra Odense, og vi klarede os meget bedre mod dem, end vi havde frygtet, siger Nicole Kristensen.

Ingen håndhilsner

Ved turneringen i lørdags var der på grund af corona også andre regler at huske at holde styr på:

- Nicole og jeg må gerne give highfive til hinanden, fordi vi træner sammen til dagligt. Men vi må ikke ønske modstanderne god kamp med et håndtryk, som vi plejer - og »tak for kampen« råber vi over nettet. Men vi skal heldigvis ikke spritte bolden af hele tiden, siger Katrine Kjærgaard.

I det hele taget bruger pigerne ikke meget energi på corona-reglerne under turneringen:

- Dem er vi vant til fra træning og i skolen. Corona-reglerne kan vi sagtens leve med - bare vi får lov at spille volley, siger Nicole Kristensen.

De bekymrerede sig derfor heller ikke om, at stemningen omkring strand-banerne heller ikke var, som den plejer.

Udenomslivet væk

- Normalt er der masser af liv omkring kampene med parasoller, tæpper, forældre, der hepper, og madkurve. Alt det er væk, fordi vi har opfordret forældrene til at blive væk for at sikre, at vi overholder reglerne, så de unge kan få lov at spille, siger Peter Kjellerup - og erkender, at det er meget mod ånden og kulturen i sporten:

- Det sociale liv er en vigtig del af volley på alle niveauer. Netop derfor har det været vigtigt for klubberne at komme i gang med træning og turneringer, og vi har alle været spændte på genåbningen: Det er lang tid for volleyspillere at være væk fra hinanden og fra sporten, så vi har da nået at bekymre os over, om nogle af spillerne fik andre interesser, siger Peter Kjellerup.

- Derfor er vi også rigtig glade for tilmeldingerne, og for at opleve hvor glade de unge er ved at spille og være i gang igen, siger han.

Lea Føns og Caroline Breckling, volleyelever på ISI Idrætsefterskole i Ikast, i kamp på beachbanerne ved Hjertet mod et hold fra Bedsted i Thy. Foto: Flemming Hansen
I røde trøjer det Alfred Østergaard ved nettet og Magnus Aasted fra Ikast KFUM Volley, der forsøger at få bolden forbi Gustav Plesner Cornelius, der sammen med makkeren Victor Dalgas stillede som for ISI Idrætsefterskole i Ikast. Foto: Flemming Hansen