Nekrolog: Han var kendt både som den sjove »Kluk« og som en lyttende ven

Udgivet:18. august 2021, 13.30

Læsetid:4 minutter

I arbejdslivet var Peder Eriksen både tømrer, Falckredder, dametøjssælger og pedel. Derudover har han optrådt ved flere hundrede privatfester som hønseavleren »Kluk«, og var i 1983 med til at etablere Ikast Revyen. Foto: Tom Laursen

NEKROLOG Peder Andreas Eriksen, Dalgasgade 5, Herning, er 4. august død, 65 år gammel.

I hundredvis af gange gennem mere end 30 år tog Peder Eriksen sine overalls og gummistøvler på og drog ud til private fester i midtjyske hjem og forsamlingshuse for at peppe dagen op med sin selvopfundne karakter »Kluk«, der som hønseavler fra oplandet lige fik sat festen, gæsterne og især hovedpersonerne på plads med et godt stænk humor.

Karakteren var egentlig opfundet som et led i Ikast Revyen, som Peder Eriksen var med til at etablere - og en af de bærende kræfter i gennem mere end 10 år.

Og den sad så godt fast i folks bevidsthed, at han også privat blev hilst med navnet - eller med varianten »Hønse-Peder«.

Herningenser i Ikast

Peder Eriksen voksede op som lillebror med fem ældre søskende på en gård ved Lundhuse, gik i skole i Hammerum, blev udlært tømrer i 1975 og boede som ung i Herning, hvor han som så mange andre elskede fest og farver i weekenderne, når der var fri fra jobbet hos Glerup Huse.

Det var på vej hjem fra en bytur, han første gang mødte Inge fra Ikast, som han blev gift med i 1978. Og selv om han var inkarneret herningenser, valgte parret at slå sig ned i hendes hjemby, hvor han gennem de næste 25 år blev meget glad for at være, hvor døtrene Pernille og Theresa voksede op, og hvor han for alvor fik gang i fritidsinteressen med dilettant, teater og revy - og hvor han i 1983 blev én af de bærende kræfter i etableringen af en årlig revy i byen.

Sælger med socialt hjerte

Peder Eriksen forlod i 1979 tømrerfaget for at blive falckredder, og efter 10 år i tjenesten skiftede han endnu en gang, denne gang til forskellige job som sælger hos blandt andet Hemi Design, Chiki og Fletco - og med sin livsglade tilgang, nysgerrighed og evne til at komme ind på livet af mange forskellige mennesketyper stortrivedes han med besøg hos de indkøbende butikker og på messer i ind- og udland.

Igen gik der et årti, før Peder Eriksen tog en ny udfordring på sig - en, som passede godt til en anden side af ham end den sjove mand, som kunne optræde, fortælle historier og være festens midtpunkt: evnen til at møde mennesker i en god snak - måske lytte lidt, trække i et par tråde i det små eller skubbe en person videre i livet med lidt anerkendelse eller struktur.

I første omgang blev han pædagogisk medhjælper på Tre Birke og siden pedel på Aktivcentret på Brorsonsvej, hvor han gennem årene både har haft folk i forskellige jobordninger og dømte, der skulle afsone samfundstjenste.

Værktøj og shoppeture

På den private bane var der hos Inge og Peder Eriksen en enorm omgangskreds og kontaktflade - både mens de boede i Ikast, og da parret flyttede til Herning, efter at begge piger var færdige i gymnasiet.

Denne omgangskreds rummede blandt andre folk fra arbejdslivet, Peder Eriksens 25 aktive år i Round Table i Ikast og siden medlemskabet af den mere end 70 år gamle sociale tipsklub T48 i Herning, hvor han ved sin død var formand.

Men først og fremmest var han Inges mand, pigernes far og de senere år også en engageret og legende bedstefar for fire børnebørn.

Han var en af de mænd, der både holdt af praktiske gør-det-selv-opgaver med det helt rigtige værktøj, og som samtidig elskede at tage på shoppetur med sine piger og se, hvad der rørte sig i modebranchen - og han var også selv gennem alle årene med på herremoden.

Kunne han ikke selv komme med på byturen, lå der ofte »en seddel« i pungen, så der var lidt at købe for - og det samme gjorde sig gældende, da pigerne blev gamle nok til at gå i byen, og far syntes, de skulle have både til en drink og en taxa hjem.

Familien holdt blandt andet meget af at rejse sammen, og Peder Eriksen nød de årlige ture til sol, lys og varme.

Nåede næsten havehuset

Samtidig med at Danmark blev corona-nedlukket i marts 2020, fik Peder Eriksen at vide, at han havde uhelbredelig lungehindekræft - formentlig som følge af at han som ung tømrer arbejdede med asbest. Han valgte at være helt åben om forløbet, og han og husstruen fortsatte også med at mødes med familie og venner - blot udendørs og med alle de nye afspritnings- og afstandskrav. Han nåede næsten at blive færdig med at bygge den pavillon i haven, som Inge havde drømt om i flere år, og han blev også ved med at arbejde frem til tre uger før sin død.

Peder Eriksen døde i hjemmet på Dalgasgade og blev fredag 13. august bisat fra Herning Kirke.

Han efterlader hustruen gennem 43 år, Inge, døtrene Pernille i Sejs og Theresa i Lind samt børnebørnene Wilfred, Elias, Ida og Carl. -SEJER