En amerikansk pige mødte for 20 år siden en dansk pige i Nørre Snede. Nu ses de sammen mange steder i verden

Caroline Frank fra USA og Maria Nørgaard Nielsen fra Ejstrupholm sender ofte varme tanker til Rotary for at bringe dem sammen via et udvekslingsophold

Udgivet:11. august 2019, 06.37

Læsetid:5 minutter

Amerikanske Caroline J. Sheldon (t.v.) drog som 16-årig fra Californien til Nørre Snede for at deltage i Rotarys udvekslingsprogram for unge studerende i et år. Tre af månederne boede hun hos den jævnaldrende Maria Nørgaard Andersen, og det blev begyndelsen til nært venskab, som i år kan fejre 20-årsjubilæum. Foto: Privatfoto

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

Ejstrupholm-Nørre Snede

»Man må rejse for at lære«, lød de vise ord fra amerikanske Mark Twain, mens den franske forfatterkollega Émile Zola kom med budskabet: »Intet udvikler intelligens, som rejser gør«.

Det er bredt anerkendt, at rejser bringer viden om andre kulturer og giver personlig udvikling. I nogle tilfælde kan der også opstå livslange venskaber.

Et sådan eksempel finder vi i Nørre Snede, hvor 16-årige Maria Nørgaard Andersen i sommeren 1999 fik familien udvidet med endnu et medlem, da den jævnaldrende Caroline J. Sheldon kom fra Californien som udvekslingsstudent gennem Nørre Snede Rotary Klub.

Den amerikanske pige fik ophold hos fire familier i Ejstrupholm, Nørre Snede, Thorlund og Klovborg.

Nye navne - samme piger

Det blev begyndelsen på et tæt venskab, der gennem 20 år er udvidet til familierne på begge sider af Atlanten.

Kvinderne er nu 36 år og har begge giftet sig til nye efternavne, men for Maria Nør­gaard Nielsen og Caroline Frank er forholdet kun blevet tættere.

- Jeg begyndte i 1. g på Tørring Gymnasium i august, og Caroline blev min klassekammerat. Efter de første tre måneder hos en anden familie kom hun til os fra oktober og frem til januar, hvor hun flyttede videre til næste familie. Hun var min ekstra søster og nærmeste veninde. Vi udviklede et bånd, der stadig holder den dag i dag, husker Maria Nørgaard Nielsen.

En ekstra dag

Tiden går hurtigt i godt selskab, og i sommeren 2000 skulle amerikaneren rejse hjem.

Det var en hård afsked, og da der på det tidspunkt knap var mails og da slet ikke Facebook, var begge spændte på, hvordan de skulle holde kontakten.

Men de gode minder bandt dem sammen.

- Jeg plejer at joke lidt med, at jeg var heldig i min udvekslingstid, for det var et skudår, så jeg fik en ekstra dag, husker Caroline Frank.

- At bo hos fire familier, gå på gymnasium i Tørring, gå på sprogskole i Vejle og at tage på udflugter sammen med andre udvekslingsstuderende fra Rotary i Jylland, var oplevelsesrigt og spændende. Men jeg kunne aldrig have forudset den indflydelse dét enkelte år ville få på resten af min livsbane. Det er gennemgribende, fortsætter Caroline Frank.

Forstad til Los Angeles

Hun kommer fra byen Banning - en forstad til millionbyen Los Angeles, hvor der blot er 136 kilometers motorvejskørsel ind til centrum.

Så det var på mange måder en omvæltning at komme til lille Nørre Snede.

- Det var en udfordring at bo »ude på landet« sammenlignet med nogle af mine udvekslingsvenner, som boede i København, siger Caroline Frank, der alligevel ikke ville have byttet for noget.

- Mit år i Danmark kickstartede min kærlighed for at rejse og lære om andre kulturer og sprog, siger hun.

Fortsættes på næste side Fortsat fra forrige side Med til studenterfester

De to piger var kun adskilt et enkelt år, for i sommeren 2001 valgte danskeren at afsætte seks uger til at besøge veninden i Californien.

Det gik dog ikke helt som planlagt.

- De seks uger blev kun til lige knap to uger, fordi min far var blevet syg, og jeg måtte rejse hjem. Men en stor oplevelse var det at besøge hende og se hendes skole, venner og familie, fortæller Maria Nør­gaard Nielsen.

I 2002 vendte Caroline Frank tilbage til Danmark for at være med, da hendes tidligere gymnasieklasse nu stod foran den store dag, hvor huen kunne sættes på.

- Hun var med til både dimissionsfest samt studenterkørsel, og hun fik oplevet denne del af den danske kultur, siger Maria Nørgaard Nielsen, der siden er flyttet fra Nørre Snede til Ejstrupholm, hvor hun bor med sin mand, Henrik, og deres to børn.

Next stop Madrid

Gennem de følgende to årtier har veninderne holdt kontakten.

- Vi deler stadig stort og småt. Vi skriver sammen næsten dagligt, og vi mødes, så ofte det er muligt, fortæller Maria Nørgaard Nielsen, der til dagligt arbejder hos Lego i Billund.

Amerikanerens rejselyst har kun gjort møderne nemmere, for hun har job hos en NGO-organisation som arbejder med udvikling af vandprojekter, hvilket bringer hende kloden rundt.

Efter Californien blev det til en del år i Kina, retur til Californien, derefter Singapore, Frankrig og nu bor hun i London. Til sommer flytter hun og hendes mand Ryan til Madrid, hvor han har fået arbejde.

- Vi har nydt de seneste år, hvor de har boet i Europa, da det uden tvivl gør vores besøg hos hinanden meget nemmere, siger Maria Nørgaard Nielsen.

Til amerikansk bryllup

- I september 2016 var jeg, min mand Henrik og mine forældre inviteret til Caroline og Ryans bryllup, der blev holdt ved Lake Tahoe i Californien. Det var en stor oplevelse at være med til et amerikansk bryllup og ikke mindst at møde hele familien. Vi blev taget imod som nogle helt særlige gæster, og Carolines far valgte i sin tale at lægge vægt på den betydning, Carolines år som udvekslingsstudent havde haft for hende. De sendte en pige af sted, men fik en voksen datter hjem. Og han takkede både os som familie, men også Rotary for det, fortæller Maria Nørgaard Nielsen, der kort efter fik besøg fra USA.

Det var Caroline Frank, søsteren Judy og deres far Bill, for faderen havde længe ønsket at komme til Danmark for at se, hvor datteren havde boet og haft sin hverdag i et helt år.

Ny generation i Rotary

Her i 2019 står den på 20-årsjubilæum, som fejres ad to omgange. Caroline Frank og søsteren Judy har netop været på jysk weekendvisit, og til efteråret tager Maria Nør­gaard Nielsen og ægtefællen Henrik til Madrid for at besøge amerikanernes nye hjem.

Begge kvinder sender en hjertevarm tak til Rotary for at skabe muligheden for at arrangere udvekslingsophold for unge mennesker.

- Jeg ved, det må være en udfordring for Rotary at finde værtsfamilier, at sikre de unges sikkerhed og udvikling og at koordinere det mellem så mange mennesker. Det har i sandhed ændret mit liv og jeg kan ikke takke jer nok, lyder beskeden fra Caroline Frank til Nørre Snede Rotary Klub.

I Ejstrupholm er de to sønner nu 11 år og snart 16 år, og måske vil historien gentage sig.

- Vi vil rigtig gerne have en udvekslingsstudent boende engang, og vores ældste søn overvejer også at tage af sted. Det er USA, der trækker, fortæller Maria Nørgaard Nielsen.

Gennem 20 års venskab har amerikanske Caroline Frank (t.v.) og danske Maria Nørgaard Nielsen (i midten) benyttet enhver anledning til at besøge hinanden. Billedet her er fra i år, hvor Caroline Frank havde sin søster Judy Sheldon med. Foto: Privatfoto