Kærligheden begyndte på et jernstøberi i Odense

1. december er en særlig dag for Birthe og Vagn Lauritsen. De fejrer nemlig diamantbryllup, og så har Vagn Lauritsen også fødselsdag

Udgivet:29. november 2022, 19.00

Læsetid:3 minutter

I morgen er der fest hos Birthe og Vagn Lauritsen, som fejrer både diamant- bryllup og fødselsdag. Foto: Linna Grøn

Af Merete Riis Jensen
mrj@ikastavis.dk

6 måneder siden

IKAST I morgen kan gæsterne både synge fødselsdagssang og »Det er så yndigt at følges ad«, når de besøger Birthe og Vagn Lauritsen.

Parret fejrer nemlig diamantbryllup, og samme dag fylder Vagn Lauritsen 83 år.

- Vi valgte at blive gift på min fødselsdag, så vi var sikre på, at jeg altid ville huske vores bryllupsdag, siger Vagn Lauritsen med et smil.

Man kunne kun holde af ham

Han og hans 82-årige diamantbrud har inviteret indenfor i deres hyggelige, julepyntede hjem. Birthe Lauritsen er født i Kaas tæt på Blokhus, og Vagn Lauritsen er født på Møllemarken udenfor Bording. Diamantbrudeparret mødte hinanden, da de begge arbejdede på jernstøberiet M.P. Allerup i Odense.

- Og så begyndte han jo at invitere mig ud. Og han var så dum, at man kun kunne holde af ham, siger Birthe Lauritsen med et kærligt grin.

Resten er historie.

Og en god en af slagsen. For det, der begyndte som en forelskelse på et jernstøberi i Odense endte med at blive til en familie med tre børn i et hus i Ikast.

Manglede ding-dong’et

Bryllupsklokkerne ringede for det unge par 1. december 1962. Eller det vil sige: Bryllupsklokkerne blev de faktisk snydt for.

- Jetsmark Kirke var under renovering, så vi blev faktisk gift i kirkens konfirmandstue, fortæller Birthe Lauritsen.

- Og vi blev da også gift, selv om vi manglede det der ding-dong, tilføjer hun med et lille grin.

Kæmpede med migræne

I årene efter brylluppet fik de tre børn, Hanne, Lene og Tommy. Desværre har parret oplevet den store sorg at miste Lene, som døde af brystkræft, ligesom de også har mistet et barnebarn, som kun blev 30 år. Så nu har de to børn og fire børnebørn, som de har stor glæde af.

Birthe Lauritsen gik hjemme i mange år, men fik senere job i tekstilindustrien, og Vagn Lauritsen har brugt størstedelen af sit arbejdsliv på maskinfabrikken Funki.

- Der var jeg i trykkeriet, og det er det bedste job, jeg nogensinde har haft, fortæller han.

Han ærgrer sig dog over, at arbejdsmængden og helbredet gav nogle begrænsninger, da børnene var små.

- Jeg arbejdede meget, og samtidig kæmpede jeg rigtig meget med migræne, fortæller Vagn Lauritsen.

Lykkeligvis talte han på et tidspunkt med en læge, som introducerede ham for nogle nye migrænepiller, som gjorde, at han ikke har haft migræne siden.

Elsker at rejse

Parret elsker at rejse, og gennem årene er det blevet til intet mindre end 73 rejser. I det hele taget har de ikke meget tid til at kede sig, for hverdagen byder blandt andet på bob, kor og en spilleklub.

Bryllupsdagen bliver fejret med brunch, og på lørdag er der fest på Hotel Søgaarden. Og så er der lige en lille detalje, som parret gerne vil have på plads:

- Vi skal i byen og spise brunch, så det passer ikke så godt, hvis der kommer folk og synger morgensang. Så morgensang frabedes. Men vi glæder os meget til at fejre dagen sammen med venner og familie, siger diamantbrudeparret.

1. december er det præcis 60 år siden, at dette smukke bryllupsbillede blev taget. Foto: Linna Grøn