Åbent for ansøgninger om erstatning: Minkavlere kan få forskud

Nu begynder vurderingen af landets minkvirksomheder, og det vækker glæde i minkerhvervet, der kan søge om et forskud på erstatningen

Udgivet:03. januar 2022, 14.42

Læsetid:3 minutter

Palle Høj kan melde om lettelse i minkbranchen, efter erstatningsprocessen nu endelig er gået i gang. Foto: Jørn Deleuran

Kim Stoltenberg Hansen
Journalist
Kim Stoltenberg Hansen
Journalist| ksh@herningfolkeblad.dk
Erhvervsjournalist - tidligere kriminalreporter, sportsredaktør, onlineredaktør samt biografchef. Fan af opfindere, iværksættere, moderne ledere og produktionsdanmark - og vild med al slags sport
Se flere artikler af Kim Stoltenberg Hansen

1 år siden

ERHVERV Endelig er der åbnet for ansøgninger om erstatning til minkavlere, der har fået lukket deres farme. Den oplysning fra Fødevareministeriet vækker lettelse i branchen. Det fortæller Sagro-direktør Palle Høj - der er ansvarlig for den taskforce, som landbrugsrådgiverne har lavet for at hjælpe erhvervet i den helt specielle situation.

- Når man har ventet et år på, at første skridt bliver taget, er det selvfølgelig en stor lettelse, når der endelig sker noget, siger Palle Høj.

Et år bliver dog til fire for nogle af minkavlerne, da Fødevareministeriet oplyser, at »det er forventningen, at de sidste sager vil være færdigbehandlet cirka tre år efter, kommissionernes arbejde går i gang«.

En stor opgave venter

Det er seks uafhængige erstatnings- og taksationskommissioner, der skal udføre opgaven. I spidsen for kommissionerne er 18 formænd, der hovedsageligt er nuværende og tidligere dommere. Erstatnings- og taksationskommissionernes formænd er udpeget af fødevareministeren. Formændene og de uafhængige kommissioner sekretariatsbetjenes af Minksekretariatet på 20 personer, som hører under Trafikstyrelsen og er beliggende i Viborg.

Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri udtaler, at minkavlerne nu kan se frem til en grundig og fair behandling, så den enkelte får fuldstændig erstatning for sit tab.

- Det har jeg stor tiltro til, at de uafhængige kommissioner vil leve op til, så de minkavlere, der venter på at komme videre, kan få den vurdering og erstatning, de har ventet på. Nu har vi fra politisk hold leveret rammerne. Det har taget tid, men for både os og minkavlerne har det været afgørende, at erstatningerne bliver afgjort på et solidt og gennemarbejdet grundlag. Jeg vil gerne sende en stor tak til de partier, der sammen med regeringen har løftet ansvaret, siger han.

Jan Uffe Rasmussen - forhenværende landsdommer - er talsmand for erstatnings- og taksationskommissionernes formænd.

- Vi står foran en stor og vigtig opgave. Det juridiske grundlag for at kunne påbegynde behandlingen af de enkelte sager er nu på plads, og vi har fået de værktøjer, som skal bruges ved afgørelsen af sagerne. Samtidig har vi fået en introduktion til minkerhvervet og de problemstillinger, der vil kunne opstå, siger han og fortsætter:

- Planlægningen af og praktikken ved behandlingen af sagerne er ligeledes nu på plads. Der er etableret et sekretariat, som skal være de enkelte kommissioner behjælpelig, og grundlaget for samarbejdet mellem kommissionerne og sekretariatet er blevet fastlagt. Vi går derfor nu i gang med behandlingen af sagerne, siger han.

Forudbetaling forude

Minkavlerne kan ansøge om udbetaling af et forskud på den erstatning, som kommissionerne skal opgøre. Det er forventningen, at størstedelen af minkavlerne i løbet af 1. halvår 2022 kan få udbetalt forskud, som samlet set er på cirka en tredjedel af den samlede nedlukningserstatning.

Forudbetalingen udgør 40 kroner pr. hvalp pr. år indtil 2030. For en gennemsnitsfarm med 14.000 dyr betyder det, at der kan udbetales cirka 3,9 millioner kroner.

Palle Høj fortæller, at det var forventet, at forskudsmuligheden ville lande i den størrelsesorden.

- Det er et beløb, som for nogle vil give muligheden for at sætte gang i deres fremtidsdrømme nu, så de ikke skal vente i flere år med at komme videre. For andre, der sidder mere stramt i det, vil de fleste af forskudspengene nok gå til kreditforeningen eller banken, og så er de jo sådan set lige vidt, siger han.