Nyt Børnekor i Ikast Kirke: Korsang i Ikast Kirke skal være livslang læring

Efter ferien kan byens yngste børn også synge i kor, når der åbnes op for sang og musikleg

1. august 2021, 07.57

De yngste elever skal synge i Ikast Østre Kirke. Dermed er Ikast Sogn godt dækket ind, når det kommer til korsang. Foto: Laila Kempel

IKAST Efter sommerferien får de yngste børn også mulighed for at synge i kor i kirkerne i Ikast Sogn, som dermed får et bredt udbud af sang for børn, unge og ældre.

Det fortæller organist Gitte Preussler.

- Fra sidst i august vil der hver torsdag i Ikast Østre Kirke være sang og musikleg for børnene i indskolingen. Musik- og sangundervisningen i børnekoret baseres på leg og en masse rytmik. Sangene, som børnekoret skal synge, er desuden i mange forskellige genrer. Vi kommer til at arbejde med stemmetræning, træning af det musikalske øre og fokus og samarbejde, siger Gitte Preussler og tilføjer:

- Vi kommer derudover til at beskæftige os med leg og læring om musikalske begreber som for eksempel rytme, puls, tonehøjde og dynamik. Det er væsentlige elementer i undervisningen, der i øvrigt er gratis, siger organisten.

Bredt dækket ind

Med det nye korhold er Ikast Kirke dækket godt ind, så børn fra hele sognet har mulighed for at udvikle deres sang, for at mødes og for at få mulighed for at have nogle gode stunder i kirken.

For de lidt ældre børn, som går i 3.-6. klasse har kirkens anden organist, Ellen Gravesen ugentligt arbejdet med aspirantkoret.

- Et lidt fint ord, der dækker over, at aspirantkoret er en forberedelse til kirkekoret. Det er i øvrigt et lønnet kor. Koret er som kirkens øvrige kor for dem, som godt kan lide at synge og gerne vil lære at bruge sin stemme rigtigt og godt. I aspirantkoret udvikles stemmen, så den kommer til at fungere godt og sundt, og også her lærer børnene om noder, rytmer og musikalske begreber på en sjov, lærerig og underholdende måde med blandt andet små spil i kortiden, lyder det fra Gitte Preussler.

Derudover tilbyder kirken også et ungdomskor.

- Ungdomskoret synger med om søndagen til gudstjenester og er et tilbud til de store børn samt unge fra 7. klasse og derover. I koret arbejdes målrettet på at give de unge vokale, musikteoretiske og sociale kompetencer. Ikast Kirkes kor er et forpligtende fællesskab, hvor selvværdet kan styrkes, og de unge får nye venskaber. At synge i koret er dermed både en investering i livslang sangglæde, gratis musikundervisning, et anerkendende fællesskab og et fritidsjob. Når man spørger de nuværende sangere, hvorfor de synger i kor, så er et meget klart og entydigt svar: kammeratskabet, siger Gitte Preussler.

Sommersang genopstår

Hun tilføjer videre, at korsangerne melder tilbage, at de nyder at synge, fordi de lærer noget om musik, har det sjovt og oplever et fantastisk sammenhold på tværs af byens skoler samtidig med, at de får sang- og musikundervisning.

Endelig har Ikast Kirke et seniorkor.

- Seniorkoret er et kor for alle seniorer fra 60 år og opefter, og det er uanset tidligere sangererfaring. Seniorkoret synger et alsidigt repertoire med både viser, højskolesange samt salmer og nyder som de øvrige kor fællesskabet og glæden ved at synge. Koret glæder ofte også andre ved for eksempel at synge på plejehjem, til arrangementer som eksempelvis høstgudstjeneste for ældre, siger Gitte Preussler.