Bedst i erhvervsvenlighed: Ikast-Brande vinder den nationale erhvervsklimapris for 10. gang - ud af 11 mulige

Ikast-Brande er netop kåret til landets mest erhvervsvenlige kommune - for 10. gang. Og man bliver aldrig træt af at vinde, afslører borgemester Ib Lauritsen (V)

Udgivet:30. november 2020, 19.45

Læsetid:5 minutter

Borgmester Ib Lauritsen (V), er naturligt stolt over, at Ikast-Brande for 10. gang ud af 11 mulige tager prisen som landets mest erhvervsvenlige kommune. Her ses han ved forrige års uddeling. Foto: Tom Laursen

IKAST-BRANDE I et år præget af mange, uforudsete og helt ukendte udfordringer, er en særdeles velkendt anerkendelse endnu engang dukket op: Ikast-Brande Kommune er netop for 10. gang kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. En pris som Dansk Industri i år for første gang har samarbejdet med Dansk Byggeri om - så de to organisationer i stedet for hver sin pris uddeler en samlet erhvervsvenlighedspris.

Det er 11. gang, prisen uddeles - og mens Ikast-Brande nu har vundet de ti af gangene, sluttede kommunen et år på 2. pladsen - hvor prisen i stedet gik til Herning Kommune.

- Vi er meget glade, meget stolte over at modtage prisen - igen, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

- Og nej, man bliver aldrig træt af at vinde. Tværtimod, siger borgmesteren, der samtidig peger på et væsentligt aspekt af det målrettede arbejde i kommunen på områder som samarbejde, dialog og smidighed:

- Det er ikke sådan, at hvert år, når vi er havnet øverst i målingen, kigger på hinanden for at lave spejder-ed på, at nu knokler vi straks i gang med at havne der i toppen igen til næste år. At vi indtager førstepladsen år efter år vidner tværtimod om, at vi har et byråd fyldt med dedikerede medlemmer, som sætter den strategisk barre højt på dette område, og så en hel organisation, der indbegrebet af målsætningen arbejder handlings- og løsningsorienteret for at optimere enhver proces som del af dna’et i kommunen. I alle afdelinger af kommunen, siger Ib Lauritsen.

Medspiller for løsninger

Borgmesteren understreger, at det overordnet set handler om tankegang og holdninger:

- Udgangspunktet er; hvorfor gøre tingene mere komplicerede, end de behøver at være..., lyder det retorisk fra borgmesteren, der også selv kender svaret:

- Den arbejdsmetode betyder, at vi som kommune bliver medspiller og indbyder - eksempelvis erhvervslivet - til at finde løsninger sammen med os.

At netop det dna nu ti gange i træk er bonnet ud med en førsteplads er udover stor cadeau til Ikast-Brande også en manifestation:

- Det er meget værdifuld branding af vores kommune. Billund er brandet som Børnenes Hovedstad, Struer som Lydens By - og Ikast-Brande er Danmarks erhvervskommune nummer et. Jeg har svært ved at forestille mig, at nogen anden kommune kommer til at slå os på antallet af kåringer, siger Ib Lauritsen.

Han afviser samtidig, at den erhvervsmæssige branding belaster andre dele af kommunen.

- Nogle forsøger at slå fast, at fordi vi bliver kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune år efter år, så tilgodeser vi ikke andet end erhvervslivet her i kommune. Her må jeg igen slå fast, at det ikke er sandt - tværtimod. Erhvervslivsprisen viser, at det dna, som gennemsyrer vores kommune rækker til førstepladsen. Men præcis den samme dna findes i alle andre afdelinger af kommunen: Vi har en smidig og handlingsorienteret tilgang til alle dele af kommunens områder, siger Ib Lauritsen.

Lige stort hver gang

Samtidig er brandingen som erhvervsvenlig kommune et vigtigt fundament for at skabe stabil økonomi. Aspekter som smitter af på alle øvrige dele af kommunen.

- Mange virksomheder kigger vores vej, når de skal etablere sig. Det er Mascot og Air Liquide i Paarup og Give Steel i Brande blandt de seneste eksempler på, siger Ib Lauritsen.

Han afviser samtidig, at undersøgelsen af erhvervsklimaet i de danske kommuner bliver devalueret af, at den samme kommuner vinder år efter år:

- Det er lige stort at vinde hver eneste gang. I år er Dansk Byggeri tilmed også del af den landsdækkende undersøgelse - uden at det fravrister os sejren. Samtidig vurderer jeg, at der hvert år sker fluktuation på listen, og det betyder jo, at øvrige kommuner arbejder målrettet med det, vi altså er så gode til, at vi ikke længere behøver at skabe arbejdsformer, der matcher kriterierne i undersøgelsen. De er for længst indarbejdede og grundfæstede. Det er nærmere derfor, vi hvert år havner øverst - og er så svære at slå, siger borgmesteren - der heller ikke underlader at smile stolt over en klassisk beskrivelse af fodbold-VM: At det er 24 hold, der mødes for at spille mod hinanden, og så vinder tyskerne til sidst.

- Ha, ja, det passer jo meget godt på erhvervsklimakåringen – med os som tyskerne…

Corona-udfordringerne

At prisen netop i år går til Ikast-Brande har også en anden dimension:

- Corona-pandemien har skabt udfordringer på alle niveauer og vendt op og ned på mange ting - i høj grad også for erhvervslivet. Men overordnet set er det min opfattelse, at en stor del af virksomhederne i vores kommune er lykkedes med at finde en igennem krisen, siger Ib Lauritsen

Holdånd på tværs

Også kommunaldirektør Flemming Storgaard er naturligt stolt af jubilæet - den tiende førsteplads.

- Den imponerende række af ti førstepladser handler om holdånd på tværs af alle dele af kommunen, og så dækker den over et dna, som består af fleksibilitet og evnen til at finde løsninger. Ud mod erhvervslivet men også internt i kommunen. For eksempel når medarbejderne i daginstitutionerne og skolerne tager imod børnene til kommunens øvrige medarbejdere med et smil, eller at ældreplejen sikrer god og tryg pleje af borgerne. Det er vigtigt for alle - også medarbejdere i kommunen, at den del også fungerer, siger Flemming Storgaard.

- Vi har en organisationen, der værdsætter at finde løsninger på alle niveauer, siger han.

Også borgmesteren har stor ros til medarbejderne og indsatsen i et år, som også for kommunen har været corona-udfordret:

- Jeg vil meget gerne værdsætte medarbejderne og den indsats, de har ydet. Uden netop vores medarbejdere, kom vi aldrig i mål med at vinde prisen for bedste erhvervsklima. Det er en holdindsats, siger Ib Lauritsen.