- Hvis bogen skulle være del af valgkampen, skulle jeg gøre som Lars Løkke

Bakkehuset lagde scene til den officielle lancering af lærer, politiker og iværksætter Simon Vanggaards debut som forfatter

Udgivet:23. november 2020, 11.11

Læsetid:4 minutter

Fra scenen ping-pongede fra højre ordstyrer journalist Anne Krøjgaard, tidligere chefredaktør Steen Hebsgaard og tidligere avisindehaver Bo Jensen med forfatterdebutanten Simon Vanggaard. Foto: jette Aaes

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE De kom fra flere forskellige dele af kommunen, politiske kolleger, venner, almindeligt interesserede og familie, i Bakkehuset i fredags. Her markederede viceborgmester i Ikast-Brande Kommune Simon Vanggaard, Dansk Folkeparti, udgivelsen af sin bog, Rockstjerne eller statsminister med et talkshow.

Og fra scenen gav han gæsterne et indblik i den følsomme og den politiske side af hans sjæl - og såmænd også i den musikalske, rockestjerne-agtige.

- Har du udlevet dine drømme om at blive enten rockstjerne eller statsminister, spurgte ordstyrer, den lokale journalist Anne Krøjgaard, den debuterende forfatter:

- Jeg er meget glad for mit arbejde i byrådet i Ikast-Brande Kommune og for opgaven som 1. viceborgmester, og når jeg leder, kan jeg ikke længere finde ambitionerne om at blive statsminister, svarede Simon Vanggaard.

- Og jeg har også smagt på livet som »rockstjerne« - blandt andet spillet live i band på Ikast Musikliv og andre festivaler, hvor der blev smidt trusser op på scenen. Måske var det var bare det, jeg ville..., smilede Simon Vanggaard halvt ironisk som et stille svar.

Bidt over i to dele

I Bakkehuset lod ingen sig imidlertid inspirere af den del af Vanggaards historie. Tilhørerne måtte ikke kaste med noget, råbe højt eller synge med. De skulle sidde ned, blive siddende - med reglementeret afstand - under hele seancen, der samtidig var bidt over i to - afviklet lige efter hinanden - af hensyn til corona-restriktionerne.

Herfra kunne de høre Simon Vanggaard fortælle om blandt andet baggrunden for at skrive en bog om sit liv - som blot 30-årig.

- Jeg håber, jeg kan inspirere andre til ikke, som jeg gjorde, at lægge låg på de ting i livet, der er svære, sagde Simon Vanggaard, der i sin bog blandt andet fortæller om det sorgfulde tab af sin lillebror og om at gabe over for meget på samme tid, og den stress, der kan følge med de øvelser.

På scenen havde den nyslåede forfatter også inviteret to lokale kommunikatører, Bo Jensen, tidligere indehaver af Ikast Avis og medejer af kommunikationsbureauet Happy & Co, sammen med tidligere chefredaktør på Ikast Avis og redaktør på Herning Folkeblad Steen Hebsgaard, der også har hjulpet Simon Vanggaard i skrivefasen.

Ghost reader

- Jeg er ikke ghost writer - jeg har nærmere været ghost reader. Bogen er helt og aldeles Simons værk. Han skriver godt, og hans oprindelige drøm om at blive journalist har slet ikke været urealitisk, sagde Steen Hebsgaard.

Mens Bo Jensen ikke kun nære sig:

- Vi er næsten på årsdagen for kommunalvalget til næste år. Indleder du valgkampen med bogen her?

- Hvis bogen skulle være del af valgkampen, skulle jeg gøre som Lars Løkke (tidligere statsminister for Venstre, red.) og udgive den midt i valgkampen. Som politiker lever jeg naturligvis også af at blive hørt og af omtale, men med valgkampen for øje, så var der nok en hel del personlige sider, jeg skulle have udeladt i bogen. Så den er på ingen måde skrevet med valgkamp for øje, fortalte Simon Vanggaard - inden han hentede guitaren i hjørnet af scenen frem og spillede en sang, han skrev for flere år siden til sin afdøde lillebror - og nu fandt anledningen til at fremføre den offentligt for første gang.

Inden der også blev tid til spørgsmål fra salen.

Ambitioner og kommunalvalg

Herfra ville byrådskollega Helle Mathiasen (V) gerne vide, om der er retninger i livet, den læreruddannede, guitarspillende politiker og nu forfatter mangler at prøve af:

- Essenssen i mig udlever jeg nok lige nu: Jeg brænder for iværksætteri, og jeg brænder for den kommunikationsvirksomhed, jeg er i fuld gang med at bygge op, lød svaret.

Mens borgmester Ib Lauritsen (V) greb tråden om det kommende kommunalvalg med spørgsmålet:

- Vil du være viceborgmester igen?

- For det første skal valget jo flaske sig sådan, at jeg bliver valgt. Heldigvis står Dansk Folkeparti lokalt stærkere end på landsplan. Jeg håber ikke, der bliver skiftet ud i toppen af vores byråd, og jeg håber, vi som parti får samme indflydelse til næste valg. Og får jeg chancen for at blive viceborgmester igen, så vil jeg meget gerne det. Det har været fedt at sparre med dig, svarede Simon Vanggaard borgmesteren. Og således blev der alligevel så småt taget hul på opvarmningen til kommunalvalget næste år, inden den nuværende viceborgmester kastede sig over at signere og sælge sine bøger i Bakkehuset.

Rockstjerne eller statsminister hedder Simon Vanggaards bog, og fra scenen i Bakkehuset til talkshowet i forbindelsen med udgivelsen gav den lokale politiker smagsprøver på sit talent musikalske talent. Foto: Jette Aaes
Ordstyrer journalist Anne Krøjgaard, tidligere chefredaktør Steen Hebsgaard og tidligere avisindehaver Bo Jensen gør klar til at stille spørgsmål til Simon Vanggaard, inden ballet blev åbnet med spørgsmål fra salen. Foto: jette Aaes
Simon Vanggaard fortalte om baggrunden for at lave en selvbiografi som blot 30-årig. Og bogen er ikke optakt til næste års valgkamp, understregede den debuterende forfatter. Foto: Jette Aaes