Erhvervsklimaet styrkes i vildmarken

19. september 2018, 08.55

Fællesskab og afslapning og en vild gourmetoplevelse får deltagerne til at slappe af, så de kan møde morgendagens udfordringer med fornyet styrke. Foto: Privat

Overlevelse Vi er taget ud i den midtjyske vildmark for at møde en ægte vildmand. Han hedder Mads Kragelund og tager imod gæsterne fra civilisationen. Han kommer os i møde, ulasteligt klædt i forretningsmæssigt tøj, som var han ansat hos LEGO. Det er han faktisk også, men det er en helt anden historie.

Mads Kragelund har startet et lille firma, som han kalder Vildmarksoplevelser. Virksomheden tager almindelige mennesker med i naturen og giver dem en grøn indsprøjtning. De fleste events er individuelt tilpasset gæsternes ønsker, men et fast indhold er fællesskab og afslapning udendørs hvor gæsterne deltager i en kok-sammen oplevelse.

- Vi kalder det bål-gastronomi, for det er lige et par ambitionsniveauer over den almindelige bål-mad, fortæller Mads.

Man behøver ikke været trænet bjergbestiger eller maraton løber for at deltage. Graden af fysisk- og mental udfordring varierer, ligesom typen af aktiviteter, varighed og graden af luksus er tilpasset. Det er baggrunden for disse oplevelser for private og firmaer, vi skal høre mere om.

Baggrunden er meget vild

Mads Kragelund har siddet i rullestol. Efter en motorcykelulykke for nogle år siden er han kommet på benene igen og oplevede i den forbindelse, at han havde brug for sine overlevelsesgener.

Måske er der tale om et mirakel, men selv tror han, at hans overlevelsesgener, altså viljestyrke og en nødvendighed for at overleve, var afgørende.

- Der var jo ligesom ikke noget godt alternativ eller nogen nem løsning, til at kæmpe og komme mig. Jeg har fokus på det, jeg har bestemt mig for og på de værktøjer, jeg har. Jeg var så heldig, at jeg ved min ulykke, ret tidligt i livet, opdagede mit overlevelsesgen og samtidigt fandt ud af, at mit gode helbred er det dyrebareste jeg har. Jeg sætter mig mål og milepæle, og jeg kender mine styrker og accepterer mine svagheder. Det hjælper mig til at lære nyt og til at flytte mine egne grænser. Det er de egenskaber, der fører mig frem til de mål, jeg når både personligt og fagligt.

Mads Kragelunds foretrukne mentale- og fysiske optankningssted er i vildmarken. Han har prøvet det meste, alt fra Rocky Mountains i USA til Amazonas jungle. Han har prøvet at overleve i naturen for egen kraft. Og har fundet styrker i sig selv, som han mener, vi alle har, men bare har glemt, præcis ligesom en muskel, vi aldrig bruger, også bliver slap.

Den midtjyske vildmark

Det behøver ikke være så kompliceret eller eksotisk, mener Mads Kragelund og viser os rundt på den 10 hektar store naturejendom langs Holtum å på Harrild Hede. I stilheden mellem kronhjortens brøl, ulvens hyl og musvågens skrig, byder han blandt andre forretningsfolk velkommen til en oplevelse i vildmarken.

- Det handler ikke om at bringe folk ud af deres komfortzone, siger Mads på vej hen til jagthytten. - Vi forsøger ikke at få deltagerne til at føle sig usikre eller overskride grænser. I stedet giver vi dem oplevelser og værktøjer i nogle rammer, som er super naturlige for os mennesker.

Gæsterne mærker nogle basale, men måske tidligere helt ubenyttede evner fungere instinktivt og skarpt, og det giver en følelse af selvsikkerhed og ansvar, og bringer dem derved tættere på sig selv.

Eksperter indenfor hjerneforskningen ved, at den menneskelige hjerne stort set aldrig hviler. Selv når vi sover, knokler hjernen med at rydde op i de mange data, der ligger på lageret, det som vi oplever som drømme.

Skal hjernen slappe lidt af, så skal den ikke overbebyrdes med nye data. I så fald kan der opstå stress.

Derfor er en vildmarksoplevelse en ferieoplevelse for hjernen, fordi hjernen for en tid bliver fritaget for tanker på job, præstation og andre udfordringer. Bare nogle få timer i et kontrolleret miljø, væk fra det hele, kan gøre underværker. Og det er det, Vildmarksoplevelser tilbyder travle virksomhedsledere.

- Vi laver også arrangementer for mindre grupper, som for eksempel til polterabend, hvor brudgommen får en anderledes, men god oplevelse, alle tænker tilbage på med glæde. Og så er der jo mange af især drengene, der godt kan lide samværet udendørs, tilberedning af mad over bål og at få brugt det overlevelsesgrej, de har haft liggende i skabet i årevis. Vi laver drengerøvsture på den gode måde, griner Mads.

Styr på selv den mindste detalje

Hvor mange kender vægten på den kuglepen man har i lommen?

Det gør Mads Kragelund.

Han er detaljeorienteret, som han beskriver det, så inden han pakker til en vandretur i bjergene for at gå på jagt, vejer han samtlige ting han slæber med.

- Jeg kan godt bære 35 kilo, men når jeg nu kun har brug for de 25 kilo for at overleve, så er mine chancer for en succesfuld jagt langt større, når jeg kun skal bære det nødvendige. Og det er fornøjelsen også.

I samme forbindelse fortæller Mads en anekdote om den mentale indsats, der er lige så afgørende:

- Man har en rygsæk på ryggen gennem livet, som man fylder med vægten af de konfrontationer, man ikke får taget og de følelser, man ikke får bearbejdet. Det er vigtigt, man tømmer sin rygsæk en gang imellem. Først og fremmest handler det om at tage den- eller de konfrontationer man tidligere har udskudt, med sig selv eller med andre.

Han kender det som nævnt fra sine bjergture, hvor han kun har det allermest nødvendige med i rygsækken.

- Der samler jeg jo heller ikke sten op og tager med mig. Jeg holder min rygsæk let og gerne med plads til mere, end jeg har brug for. Jeg søger at give slip på ting, som dræner min energi. Det hjælper mig til, at gå længere, hurtigere og hårdere på bjerget, men også gennem livet, slutter Mads Kragelund

På panden ligger kød af vildt, som Mads selv har nedlagt på jagt. Hertil sankede urter, bær og spiselige planter som deltagerne selv finder i den lokale vildmark. Der kan også suppleres med økologiske råvarer fra lokale producenter. Foto: Privat