Øko-camping på Gyvelborg

På Frisbækvej, et par kilometer nord for Nr. Snede, finder man Gyvelborg, en gård der ikke bliver drevet som de fleste

Udgivet:21. september 2016, 13.57

Læsetid:3 minutter

Jellemien og Willem Blaauw sammen med den nyeste beboer på Gyvelborg, den 3 måneder gamle hvide schæferhvalp Nora ? Foto: Mikael Lund

Af Mikael Lund

NØRRE-SNEDE Gården ejes og drives af det hollandske ægtepar Jellemien og Willem Blaauw, der flyttede til Danmark i 1992 og dermed næste år kan fejre "sølvbryllup" med Danmark.

Et af de punkter, hvor Gyvelborg adskiller sig fra mange andre gårde, er, at den bliver drevet økologisk, men den helt store forskel er gårdens øko-campingplads med plads til 30 campingvogne.

Campingpladsen startede egentlig med, at Jellemien og Willem stillede en campingvogn op til deres familie og venner, der kom på besøg fra Holland. Derfra udviklede det sig slag i slag: I 1996 fik ægteparret tilladelse til at starte campingpladsen, i 2003 blev den første af 3 hytter bygget, og konceptet er løbende blevet udviklet. Nyeste tiltag er et ca. 150 kvadratmeter stort festtelt på en støbt sokkel. Teltet har afløst et andet telt, der stod på en svagt skrånende skrænt - dem er der mange af på Gyvelborg - så nu står borde og stole på et plant underlag, og teltet kan også lejes af andre end campinggæster.

Ligelig fordeling

I år har ca. 4.000 gæster lagt vejen forbi Gyvelborg anslår Jellemien Blaauw, der skal i gang med at opgøre tallet helt nøjagtigt til den hilsen, der sendes ud til alle ved juletid. I starten var langt de fleste gæster fra Holland - eller Nederlandene, som det egentlig rettelig hedder og som Holland er et af, Friesland hvor Jellemien stammer fra et andet - men efterhånden som antallet af gæster er vokset, har fordelingen mellem danskere og hollændere udjævnet sig.

I løbet af deres ophold på Gyvelborg kan de komme helt tæt på dyrene og den daglige drift af gården - eller bare nyde roen ude midt i naturen. 150 jerseykøer og i alt ca. 185 hektar marker, hvoraf halvdelen er indlejet, sørger for, at der er nok at se til for Willem, hans medhjælper og en elev, og også Jellemien har assistance til at passe campingpladsen i sæsonen, som nu er ved at ebbe ud for i år. Gårdbutikken, hvor man udover en lang række andre økologiske varer - også lokale såsom øl og kaffe - kan købe kødudskæringer fra Gyvelborgs jerseykøer ("læg mærke til fedtmarmoreringen", pointerer Willem), fortsætter dog med at holde åbent torsdag - lørdag indtil påske næste år, hvor en ny sæson går i gang.

Dansende øko-køer

Til den tid lader Jellemien og Willem Blaauw endnu engang køerne danse, når de bliver sluppet løs som en del af den landsdækkende økodag, som Gyvelborg har deltaget i hvert eneste år. Jerseykøerne er dog langtfra de eneste dyr på Gyvelborg, der også har både katte, kaniner og marsvin, der gerne må leges med, og nyeste beboer er den 3 måneder gamle hvide schæferhvalp Nora, der skal forsøge at fylde pladsen ud efter Nanni, der døde i maj.

Der er dog også mange andre muligheder for gæsterne end at ae kaninerne eller klappe køerne. I det omfang, det er praktisk muligt og forsvarligt, får de - hvis de har lyst - lov til at deltage i fodringen og malkningen af køerne, og flere er svære at få ned af traktoren, når de har sat sig derop. En halmlegeplads, der vel og mærke kun må anvendes under opsyn af en voksen, er et andet tilbud som supplement til de mere traditionelle legeredskaber, som også findes spredt rundt på campingpladsen.

Friskmalket økologisk mælk til kaffen eller til at hælde over cornflakesene er også en mulighed, gæsterne kan benytte sig af, enten direkte fra yveret eller når tankvognen fra Thise Mejeri henter dagens høst. Øko-camping på Gyvelborg er med andre ord bondegårdsferie i yderste potens med mulighed for at komme helt tæt på, for som Willem Blauuw tørt konstaterer med tanke på landbrugets produkter:

- De færreste aner, hvor det kommer fra.