Slagteridirektør begyndte som købmand i Ikast: Jeg har altid været bidt af at få ting til at fungere
Han begyndte som købmand i Ikast og skulle egentlig blot have været slagteriarbejder en kort periode. I dag er Allan Ernstrøm direktør og chef for 550. Tirsdag fyldte han 60
Udgivet:16. marts 2022, 17.00
Læsetid:4 minutter
På skrivebordet er der et »navneskilt« hvor der bare står Big Boss. (Allan Ernstrøm er 198 centimeter høj og går lidt i knæ for fotografens skyld) Men selv er slagteri-direktøren meget mere glad for de to malerier, som han har fået af sine medarbejdere ved forskellige anledninger, og som fortæller både om slagteriets og hans personlige historie. Foto: Tom Laursen
1 år siden
NAVNE - Hvor stor er din butik egentlig?
Allan Ernstrøm lægger hurtigt en række tal sammen i hovedet.
- 75, siger han så.
- Vi leverer 75 millioner kilo kød om året til danske og svenske dagligvarebutikker.
De seneste seks år har Allan Ernstrøm som Senior Director haft det overordnede ansvar for den produktion, der går fra Danish Crowns afdelinger i Herning, Kolding og svenske Jönköbing direkte ud i detailhandlen. Og det seneste år har han desuden midlertidig overtaget ansvaret for den fabrik i Esbjerg, der producerer Mou-supper for slagterikoncernen.
Det betyder også, at Allan Ernstrøm er chef for rundt regnet 550 mand.
Købmand kan føre til alt
Evnen til at være chef og ansvarlig for en stor produktion er ikke noget, han har læst sig til, men derimod en position, han er groet til at passe i.
- Jeg har læst en pre-MBA for nogle år siden, men det meste af det er kommet med opgaverne. Og så har jeg nok bare altid været bidt af at få tingene til at fungere, forklarer Allan Ernstrøm om, hvad der driver ham.
Som barn hjemme i Ikast drømte Allan Ernstrøm om at blive arkitekt, men det rakte karaktererne ikke til, fortæller han med et skuldertræk og en konstatering af, at det måske er den gamle drøm, der gør, at han som voksen altid er gået meget op i at renovere og vedligeholde sit eget hus, passe haven på Samsøgade og generelt er glad for at arbejde med hænderne.
I stedet for arkitektskolen kom den unge Ikast-bo i lære hos navnkundige Normann Supermarked i hjembyen og griner i dag af, at han stadig for sit indre kan høre studievejlederen på EFG sige, »Allan, tag du den læreplads. Hvis man er uddannet købmand, kan man blive alting«.
- Og på en måde fik han jo lidt ret, konstaterer Allan Ernstrøm, der efter læretiden begyndte at køre som sælger med dybfrost og kølevarer og en periode var leder og medejer af Nr. Snede Frysehus.
Da han i efteråret 1993 blev ansat på læsseholdet på det, der dengang hed Vestjyske Slagterier i Herning, havde han egentlig tænkt, det kun var for en kort periode.
Men Allan Ernstrøm blev - og blev med tiden også involveret i flere og flere projekter der over årene har ført frem til dagens direktør-titel.
Udvikling i køledisken
Der er ingen tvivl om, at Allan Ernstrøm professionelt har en stor interesse i,hvad der rører sig i forhold til danskernes madvaner.
Og når han er med sin hustru, Linda, på indkøb, erkender han, at hun godt kan blive lidt træt af ham.
For det er stensikkert, at han lige står og dvæler lidt (for længe) ved kød-kølediskene for at tjekke, om konkurrenterne kan noget nyt og interessant, og om hans egne produkter præsenterer sig præcist så lækkert og indbydende, som de er tiltænkt.
- Hvis jeg ser noget, der ikke er, som det skal være, eller noget, vi kan lære af, kan jeg godt finde på at snuppe et foto, så vi kan blive klogere og hele tiden udvikle os, fortæller Allan Ernstrøm.
En del af den udvikling handler om, at vi som forbrugere ændrer adfærd og over de senere år har fået større fokus på eksempelvis dyrevelfærd, fedtprocenter, nem tilberedning og kødfri måltider.
- Det er bestemt rigtigt, at tendenserne flytter sig. Og vi er jo også begyndt at arbejde med at kunne levere plantebaserede måltider.
Fokus på rekruttering
Ud over slagteridirektørens fokus på egne produkter og udvikling i slagterikoncernen, så har han også fra 2021 haft en plads i DI MidtVests bestyrelse. Her er der mulighed for at drøfte vilkår succeser og udfordringer med virksomheder i andre brancher. Og et af de emner, der er på dagsordenen på tværs af brancher, er rekruttering.
- Jeg vil selv gerne hele tiden have øje på udvikling af mine medarbejdere og uddelegering af ansvar. Det er vigtigt, at vi hele tiden er bevidste om at have en god arbejdsplads. Og at vi løbende har nogle lært op til at kunne tage over, siger Allan Ernstrøm, hvis personlige karrierevej minder meget om den måde, han i dag selv tænker medarbejderudvikling på.

Allan Ernstrøm
Senior Director, Fresh Meat Retail, Danish Crown.
Uddannet købmand i 1980 hos Normann Supermarked i Ikast, hvor han også er vokset op.
Salgschauffør, daglig leder og medejer af Nr. Snede Frysehus frem til 1993. Herefter ansat på Vestjyske Slagterier i Herning, hvor han næste år kan fejre 30-årsjubilæum.
Efter fem år på slagteriets læssehold, fik han sit første lederjob og har siden løbende fået større ansvarsområder. Siden 2016 har han været chef for produktion og levering til dagligvareforretninger i Danmark og Sverige fra produktionsstederne i både Herning, Kolding og Jönköbing, og det seneste år også midlertidig udnævnt til chef for produktionen af Mou-supper i Esbjerg. Chef for 550 medarbejdere.
Medlem af i bestyrelsen for DI Midtvest som Danish Crowns repræsentant siden 2021.
Bor fortsat i barndomsbyen Ikast og »kunne ikke se mig selv være andre steder«. Gift med Linda Ernstrøm, der ligeledes stammer fra Ikast og er revisor. Parret har to døtre, Anne-Sofie og Frederikke, der begge har været aktive håndboldspillere - storesøster på professionelt plan. Begge døtre bor i dag i Aarhus - Anne-Sofie er revisor som sin mor, og Frederikke er nyuddannet læge.
Fylder 60 år tirsdag 15. marts.