Generalforsamling i håndboldklubben: HIH ude af titeltørke

For kvinde-håndboldligaklubben betød corona-sæsonen millionunderskud - men kursen er genoprettet, lød det på generalforsamlingen

5. december 2020, 15.06

Der har været både sejre og svære, ukendte udfordringer for Herning-Ikast Håndbold, der kom ud med af regnskabsåret med millionunderskud. Her gælder et smil fra målvogter Sabine Englert (t.v.), stregspiller Sarah Iversen (i.m.) og anfører Stine Skogrand (t.h.). Foto Henrik Ole Jensen

SPORT Herning-Ikast Håndbold afviklede i sidste uge sin 3. generalforsamling siden udskillelsen fra FCM, og trods et økonomisk pauvert år, var det en fortrøstningsfuld formand Lars Gantzel Pedersen, der kunne aflægge beretning. Han sagde blandt andet:

- Efter fire års titeltørke kom vi tilbage på trofæpodiet, da det på 2019’s 3. sidste dag lykkedes at besejre Odense Håndbold med de imponerende cifre 33-25 efter en fejende flot indsats ved Final 4-pokalstævnet i Gråkær Arena, hvor vores hold i den grad foldede sig ud og viste sig fra sin bedste side. Hermed var klubbens navn for 8. gang i historien på landspokalen, og samtidig var der på dette tidlige tidspunkt i sæsonen sikret europæisk deltagelse også i sæsonen 20/21. Og med titlen manisfesterede vi os som 10’ernes bedste danske håndboldklub på damesiden med tre danske mesterskaber, fire pokaltitler og to sejre i Europa Cup’en fra 2011 til 2020. Også på den europæiske scene gjorde vi det godt. I semifinalen skulle vi have været op mod kroatiske Podravka, som vi historisk har haft der godt med i diverse europæiske turneringer, så vi havde sat næsen op efter en EHF Cup-finale mod Odense eller Siofok fra Ungarn. Desværre kom corona-pandemien på tværs og satte en effektiv stopper for al håndboldaktivitet fra den 11. marts – vi troede måske i første omgang, at det var en pause på en måneds tid, men allerede omkring påske i begyndelsen af april, indså vi at såvel den internationale som den nationale håndbold var bypassed for resten af sæsonen, som dermed aldrig blev spillet til ende. Der manglede på dette tidspunkt stadig to kampe i ligaen og vi lå på en 6. plads. De mange kampe i pokalen og Europa havde slidt lidt på silken og fokuseringen i vores trup, men vi havde håbet at kunne komme fra baghjul i slutspillet, som det var tilfældet i den foregående sæson. Dette fik vi ikke mulighed for i år, og det skal da ikke være nogen hemmelig, at vi normalt ikke samler på 6. pladser i Herning-Ikast Håndboldregi.

Corona rykkede med

For formanden er det imidlertid mere alvorligt, at corona-pandemien er rykket med ind i indeværende sæson.

- Vi håber, at det lykkes at undgå yderligere spredning og finde en vaccine, så vi kan hutle os igennem 20/21-sæson uden større gener end godt er, og så ellers være helt klar på en frisk, når vi starter op med en normal sæson i 21/22 næste sensommer, siger Lars Gantzel Pedersen.

Coronaen har også sat sine spor økonomisk.

- Efter et 18/19, hvor vi havde fået halveret underskuddet fra en hel til en halv mio. efter udskillelsen fra FC Midtjylland, var vores fromme håb, at vi kunne have fået skabt noget der lignede balance i 19/20. Men til trods for, at vi har fået lønkompensation og kompensation for faste omkostninger fra det offentlige på i alt 1,7 mio. kroner, lander vi et underskud på 1,1 mio. kroner, hvilket selvfølgelig er utilfredsstillende, siger Lars Gantzel Pedersen.

Blandt andet manglede indtægter fra semifinaler og finaler i EHF Cup’en, ingen indtægter fra slutspillet - hverken sponsor-, TV-penge, entre eller placeringspenge, lige som det generelle salg gik i stå og klubben måtte afskrive udestående fordringer gav økonomisk bagslag.

- Derfor landede vi ud med et resultat på de 1,1 mio. i underskud, og det betyder, at vores koncernformue siden etableringen i 2017 er reduceret fra godt 6 mio. til 3,2 mio. kroner. Selvom det stadig betyder, at HIH stadig er en af landets bedst funderede klubber, er det ikke nogen sovepude. Da vi indså, at sæsonen 19/20 ikke kunne færdigspilles, blev alle disponible ressourcer indstillet på sæsonen 2020/2021, som vi snart er halvt igennem. Bestyrelsen, direktion og øvrige medarbejdere i administrationen har siden slutningen af april arbejdet målrettet på at slå ring om den tilbageværende egenkapital. Det kræver som minimum et 0-resultat i indeværende regnskabsår. Vores budgetopfølgning her pr. 31/10 siger, at meget skal gå galt, hvis vi ikke lykkes med det. Og når det har kunnet lade sig gøre skyldes det både besparelser og øget salg. Vi har trimmet truppen med salg af et par spillere, og herudover har den tilbageværende stab sagt ja til løntilbageholdenhed på 15% i tre måneder af indeværende regnskabsår – og det er vi dem en stor tak skyldig for. Sammen med andre besparelser har det forbedret vores økonomi med et syvcifret beløb.

Øgede sponsorindtægter

Samtidig har klubben på trods af corona klaret at øge sponsorindtægterne i forhold til sidste sæson.

- Bestyrelsen har været tættere ind på salget end tidligere, men vi skylder vores salgsafdeling og ikke mindst sponsorerne en meget stor tak for, at det har kunnet lade sig gøre. Ikke mindst fordi, vi rent faktisk ikke leverede de ydelser, vi havde lovet i sidste sæson, da turneringen jo blev afbrudt før tid. Ikke desto mindre hænger de på i forøget omfang og forøget antal, og det er vi vanvittigt taknemmelige for. På samme måde som vi er både Herning og Ikast-Brande Kommuner en stor tak skyldig, da de jo trådte til med 6-cifret Marshall-hjælp, lød det fra formanden, der også havde ros til den nye mand i direktørstolen, Daniel Grønhøj og glædede sig over den sportslige lyn-og-torden-indledning på den nye sæson:

- Med vores nye træner, Kasper Christensen, fik vi sejre i de første seks betydningsfulde kampe. Siden kom der dog krusninger på overfalden med nogle knebne nederlag og dumme pointtab, men vi er nu med sejre i de sidste to kampe på rette kurs, og vi holder jule- og EM-ferie på en delt 5. plads – en plads fra vores målsætning om top 4. Det når vi forhåbentlig i 2. halvdel og i slutspillet, og så er vi lige så vigtigt kvalificeret til Final 4 i Santander Cuppen for andet år i træk, efter den flotte sejr i Viborg i oktober. Og så skal vi jo ikke glemme, at vi til januar går direkte ind i gruppespillet i EHF Cup’en – i øvrigt som eneste danske deltager, hvilket i denne sæson kommer til at kaste ikke så lidt TV-eksponering af sig, glædede Lars Gantzel Pedersen sig.

Uden fortilfælde

- De seneste ni måneder har været uden fortilfælde, i den tid vi har drevet elitehåndbold her i klubben. Det har været et spørgsmål om overlevelse på den korte bane, og så om at bygge noget bæredygtigt op på den lidt længere bane. Vi er i bestyrelsen komfortable med den daglige ledelse, vi har fået bygget op i klubben både sportsligt og organisatorisk, og vi er klar til at bygge på igen, når tiderne bliver normaliseret, og der igen må være fulde huse på både tilskuerpladser og i sponsorlounge. Men det kommer til at ske med økonomisk bæredygtighed in mente, så nye initiativer både organisatorisk og sportsligt er finansieret før igangsætning. Det har vi taget hinanden i ed på i bestyrelsen og det føler vi at vi skylder vores 24 aktionærer. Men det betyder ikke, at vi har opgivet at tage kampen op med Odense og Esbjerg, men det bliver på vores måde. Vi håber på dansk succes ved det kommende tilskuerløse EM i Danmark. Det kan være med til at give dansk damehåndbold et tiltrængt boost, sagde HIH-formanden.