Borgere i Ikast-Brande skal have mest tilbage i skat

Overskydende skat på knap 4,6 mia. kr. på vej til midtjyderne. Godt 820.000 borgere i Region Midtjylland får gennemsnit udbetalt 5.584 kr. Men i Ikast-Brande er beløbet 7705 kroner

Udgivet:12. april 2021, 14.22

Læsetid:3 minutter

Der var timelange køer til at komme ind på Skattestyrelsens hjemmeside, da der blev åbnet for, at danskerne kunne tjekke deres årsopgørelse for 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

2 år siden

IKAST-BRANDE Skattestyrelsen starter i dag med at udbetale overskydende skat til de danskere, der har betalt for meget i skat i 2020. Den overskydende skat for omkring 820.000 borgere i Region Midtjylland udgør knap 4,6 mia. kroner og svarer til 5.584 kr. i gennemsnit. For hovedparten af borgerne vil pengene stå på deres NemKonto allerede i dag.

- For mange er det en god dag, når de får udbetalt overskydende skat. Men det er værd at huske på, at det er et tegn på, at man har betalt for meget i skat i løbet af 2020. Derfor er det en god ide at benytte anledningen til at tjekke, om forskudsopgørelsen for 2021 stemmer, så man ikke kommer til at betale enten for meget eller for lidt i skat i år, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Ser man alene på Region Midtjylland, får borgerne i Ikast-Brande Kommune i gennemsnit mest udbetalt, og borgerne på Samsø får mindst.

I Ikast-Brande er gennemsnittet 7.705 kroner, mens gennemsnittet på Samsø er på 4.347 kroner som det laveste

Mens ca. 3,6 mio. borgere ind til videre er blevet mødt at et grønt tal i årsopgørelsen, er godt 900.000 borgere blevet mødt af et rødt tal og dermed en restskat. Restskatten udgør på nuværende tidspunkt knap 7,1 mia. kroner – eller gennemsnitligt 7.744 kr. Den samlede overskydende skat og restskat til danskerne vil løbende ændre sig, idet fristen for at ændre årsopgørelsen først udløber 1. maj.

Ingen penge

For borgere, hvor de enten selv eller ægtefællen har gæld til det offentlige, vil den overskydende skat i første omgang blive brugt som afdrag på gælden, inden en evt. rest vil blive udbetalt.

Derudover vil visse borgere opleve, at deres overskydende skat tilbageholdes. Det sker enten ved større overskydende skatter, som gennemgås en ekstra gang inden udbetaling, eller fordi Skattestyrelsen vurderer, at borgeren mangler oplysninger til årsopgørelsen.

Det fremgår af årsopgørelsen, hvorfor man ikke får den overskydende skat udbetalt.

Årsopgørelsen kan rettes endnu

4,6 millioner borgere har siden den 12. marts 2021 kunnet se deres årsopgørelse for 2020 i TastSelv på skat.dk. Selv om mange ikke behøver at foretage sig noget, da Skattestyrelsen får de fleste oplysninger automatisk, er det stadig vigtigt at tjekke, at oplysningerne stemmer.

- Uanset om man har fået en overskydende skat eller en restskat, kan man stadig nå at kontrollere, om alle oplysninger i årsopgørelsen er korrekte. Og i år er det særlig vigtigt, at man er opmærksom på befordringsfradraget. Corona-krisen har betydet, at mange har arbejdet mere hjemmefra, end de plejer og derfor ikke automatisk får fortrykt et befordringsfradrag på årsopgørelsen, siger Karoline Klaksvig.

Udbetalingerne af overskydende skat sker på baggrund af ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen, som er oplyst til og med den 31. marts. Ændrer en borger efterfølgende i årsopgørelsen via TastSelv, kan man med det samme se sin nye årsopgørelse. Det fremgår også af årsopgørelsen, hvornår en evt. overskydende skat vil blive udbetalt.