Politisk sværvægter fylder 80 år: Jeg savner det aktive politiske liv

Ove Nørholm kan se tilbage på et både aktivt og privilegeret liv, og han er ikke blevet for gammel til at tage nye interesser op

Udgivet:20. oktober 2021, 11.47

Læsetid:5 minutter

En politisk profil fylder 80 år. Konservative Ove Nørholm er langt fra for gammel til at kaste sig over nye interesser. Senest er han dykket ned i lokalhistorien, og han debuterer med et indlæg om modstandskampen på Ikast-egnen i den næste Hardsyssel Årbog. Foto: Privatfoto

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

NAVNE - Det her skal på ingen måde handle om sygdom, men jeg ønsker ikke at blive fotograferet med de her. Ellers har jeg det fint.

Ove Nørholm peger på de sonder, der sætter sit præg på hans ansigt, og som i øjeblikket giver ham næring.

Han har haft kræft i mundhulen og er i dag en del af det specialiserede behandlingssystem, som han selv er en af arkitekterne bag.

Onsdag 20. oktober fylder tidligere elinstallatør, lokalpolitiker, forfatter med meget mere Ove Nørholm, Rådhusstrædet 23 i Ikast, 80 år.

Vi befinder os i penthouse-lejligheden med udsigt til det meste af Ikast, der gennem de seneste 15 år har dannet rammen om hans og hustruen Anes liv.

- Jeg har haft et privilegeret og spændende liv, siger Ove Nørholm, der blandt meget andet har haft afgørende ord med i spillet ved udformningen af det sygehusvæsen i Region Midtjylland, der kulminerer, når sygehuset i Gødstrup engang åbner.

- Jeg bryder mig ikke om betegnelsen supersygehuse. Der er tale om topmoderne sygehuse med en høj grad af specialisering. Vi ønsker alle et sygehus lige om hjørnet, men bliver vi indlagt, ønsker vi den bedste behandling, og det får vi efter min mening bedst ved at specialisere sygehusene, som vi har gjort, påpeger Ove Nørholm, der kan se tilbage på et langt liv i både byråd, amtsråd og siden regionsråd, hvor han har repræsenteret Det Konservative Folkeparti.

Overraskende valg

Han forlod aktiv politik op til valget i 2017, men er fortsat involveret i blandt andet at »klæde« konservative kandidater på til byråds- og regionsrådsvalg.

Kandidaterne bruger ham til at sparre med, og han er glad for, at han stadig kan bruges i den kapacitet.

- Jeg må erkende, at jeg savner det aktive politiske liv, men alt har jo en ende, lyder det beskedent fra Ove Nørholm, der i den grad har været med til at sætte sine fingeraftryk på såvel Ikast som hele Region Midtjylland.

Ove Nørholm kom til verden på en landejendom i Isenvad som den ældste af tre drenge. Han voksede op og fik læreplads hos Hans Andersen på Strøget i Ikast. Siden uddannede han sig til installatør og åbnede eget firma - først i Isenvad, men siden flyttede han til Ikast. Firmaets navn var Midtjysk Elcenter A/S.

- Den mest spændende opgave kom i 1981, hvor jeg fik til opgave at producere et net af landsdækkende målestationer for Risø. Disse stationer skulle måle graden af luftforurening rundt om. Vi lavede selv alle komponenter helt fra bunden og tjente pænt på den ordre, fortæller Ove Nørholm.

Ved siden af installatørjobbet tonede han rent flag politisk, da han i 1989 stillede op til byrådsvalget. Han stod som nummer tre på listen og blev til sin egen store overraskelse valgt ind.

Det var spidskandidaten Niels Ole Vestergaard, der i den grad trak stemmer, så der kom hele fire konservative ind, og da ovennævnte efter et år trak sig ud af byrådet, fik Ove Nørholm sæde i det magtfulde økonomiudvalg. Han var en overgang også viceborgmester og formand for teknik- og miljøudvalget i løbet af de 12 år, han sad i byrådet.

Konservativ medvind

I 2001 sagde han farvel til byrådspolitik og goddag til en plads i det daværende Amtsråd, og da det i 2007 blev til regionsråd, fulgte Ove Nørholm med.

Han har i den forbindelse varetaget en række tillidsposter samt spillet en central rolle i hele sygehus-debatten, hvilket også betød, at han modtog kort med »dødsannoncer« over nogle af de sygehuse, der blev stemt fra - blandt andet Holstebro - til fordel for Gødstrup.

- Jeg vil nu fastholde, at vi traf den rigtige beslutning, siger Ove Nørholm, der forlod aktiv politik ved seneste valg i 2017.

Han er udnævnt som æresmedlem hos De Konservative og glæder sig over den medvind, som partiet for tiden oplever.

- Jeg tror, at vi får et rigtigt godt valg. Det kan man tilskrive vores formand, Søren Pape, der fastholder den politik og kurs, der er udstukket. Det bliver belønnet, fastslår det tidligere regionsrådsmedlem.

Sideløbende med det politiske virke har Ove Nørholm også været aktiv i Dansk Arbejdsgiverforening Elfo og senere Tekniq.

Siden afskeden med aktiv politik har Ove Nørholm kastet sig over en anden interesse, der har ulmet i mange år.

Han sidder i redaktionsudvalget for Hardsyssel Tidende og bidrager nu selv med sit første indlæg til årbogen. Det drejer sig om modstandskampen i Ikast.

Interessen for lokalhistorie har også medført, at han er i gang med at skrive en beretning om fætrene Christian Andreas og Anders Fonnesbech, der kom fra små kår i Fonnesbæk ved Ikast, men blev til henholdsvis konseilspræsident (datidens statsminister, red.) og indehaver af den førende modeforretning i København.

Snakkede med kongen

Det er blot nogle af eksemplerne på, hvad den flittige Ove Nørholm tumler med i sit otium.

Det bliver også til timer som radioamatør, hvor han er i radiokontakt med det meste af verden. Han har på den måde blandt andet haft kontakt med kong Hussein af Jordan samt den navnkundige kaptajn Kurt Carlsen, der i flere døgn kæmpede for at redde det skæve skib Flying Enterprise. Og så har Ove Nørholm fået nyt »legetøj« i form af en 3D-printer, hvor han har skabt dippedutter og dingenoter.

Ove Nørholm blev gift med sin Ane tilbage i efteråret 1965.

- Samme år købte jeg i øvrigt en fabriksny Opel Kadett. Den kostede 17.000 kroner, erindrer han.

Parret har i alle årene rejst rundt i hele verden og besøgt et utal af lande.

- De seneste år har vi dog på grund af corona holdt os hjemme i Danmark, hvor vi også har gæstet mange steder. Blandt favoritterne er Nordjylland og det Sydfynske Øhav, og så er der naturligvis også sommerhuset i Hvide Sande, hvor vi ofte har opholdt os.

Parret har fået to børn, Ken og Pia, og det er blevet til fem børnebørn

- Ken har netop været i London, hvor han sammen med borgmesteren har været med til at indvie brintanlæg på en del af byens busser. I det hele taget mener jeg, at netop brint er en overset faktor i den grønne omstilling, siger Ove Nørholm.

Fødselsdagen fejres sammen med den nærmeste familie i lejligheden på Rådhusstrædet.