Hjertevarm børnebog om balletdansende gris

Den tidligere Ikastbo Isabel Søndergaard

Udgivet:23. januar 2019, 13.35

Læsetid:3 minutter

Grisen, der gerne ville danse billet, er titlen på en ny børnebog, der handler om at turde og tro på sig selv. Foto: PR

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

4 år siden

BOGUDGIVELSE Rosa er en lille gris, som drømmer om at danse ballet. Hvor alle de andre jævnaldrende grise hellere vil ligge i mudderpølen dagen lang, så drømmer hun om at svæve hen over en stor scene iført en balletkjole med tusinder af glitrende og farvestrålende pailletter. I bogen følger vi hende i medgang og modgang i kampen om at få luft under dansevingerne. Og det er ikke altid lige let, når man er en lille, rund gris.

Forfatter Isabel Søndergaard fik ideen til Grisen, der gerne ville danse ballet for mange år siden, da hun tilfældigt hørte nogen sammenligne grises måde at gå på - lidt oppe på tæerne - med balletdansere, og det gav hende nogle sjove billeder af en lille, velnæret grisebasse, der yndefuldt går oppe på tåspidserne.

- Jeg kunne ikke slippe det billede, siger Isabel Søndergaard.

- Min fantasi løb hurtigt af med mig, så grisen fik snart både et navn og en historie - hun var blevet levende. Hun var blevet til Rosa, den dansende gris.

De første spæde udkast til balletgrisen blev lavet under Isabel Søndergaards tid på Vejle Kunstskole tilbage i 1999. Her så grisen for første gang dagens lys, dog i en mere voksen udgave.

Da Isabel Søndergaard sidenhen startede på sin uddannelse som grafisk designer i 2001, blev tegneserien skrevet om under et bogprojekt, så den kom ned i børnehøjde, og figuren Rosa trådte ud på scenen.

Grisen der gerne ville danse ballet henvender sig til børn i alderen 3-5 år, og udover at være en sød historie om grisen Rosa så handler den også om, at man kan blive god til noget, hvis bare man øver sig. Og sidst men ikke mindst handler den om, at man ikke skal lade andre stå i vejen for sine drømme og have modet til at turde stå ved sig selv.

- Jeg er lykkelig for, at Rosa endelig fik chancen for at udleve sin drøm," siger Isabel Søndergaard, der debuterer som forfatter.

- Rosa har taget mange års tilløb, og i dag er hun helt klar til rampelyset. Jeg håber, I alle vil tage godt imod hende, siger forfatteren, der voksede op i Ikast.

- Min interesse for det kreative og for børn og børnelitteratur har jeg ikke fra fremmede. Med to pædagogforældre, som »gik i børnehave selvom de var voksne«, var min verden fyldt med leg, fantasi og kreativitet. Og mit eget børnehaveunivers stoppede ikke, selvom jeg startede i skole, det fortsatte blot i »fars børnehave«, som mine søstre og jeg kaldte det daværende Røde Kors Børnecenter (nu Kongevejens Børnehus). Det blev gerne til flere ugentlige besøg i børnehaven. Og min kreative åre blev kun styrket af min mor, som udover at være pædagog også er uddannet billedkunstlærer.

- Hele børnehaveuniverset, legen, fantasien og lysten til at skabe historier til netop den aldersgruppe, blev en del af mig og slap ikke sit tag igen. Så med børnebogen »Grisen der gerne ville danse ballet« har jeg forenet det bedste fra de to verdener, jeg holder så meget af og kender så godt - den kreative verden og børnehavebørnenes verden, siger Isabel Søndergaard, der i dag bor i Skanderborg med kæreste og deres tre-årige datter.