
Madlavning for mænd mere populært end nogensinde: Et velsmagende fællesskab over kødgryderne i Ikast
Ældre Sagens madlavningshold for mænd over 60 er fyldt med humor, dejlig mad og sammenhold
Udgivet:09. oktober 2021, 11.46
Læsetid:2 minutter
Madlavningsaftenerne er ikke et nyt tiltag under Ældre Sagen, som faktisk har fundet sted i de sidste seks år. Men efter coronanedlukningerne har arrangementerne fået en renæssance. Hardy Storgaard (t.v.) kan efter at være begyndt på holdet nu lave mad til sin kone hver aften. - Og det gør jeg!, som han understreger. Foto: Tom Laursen
2 år siden
VENSKAB - Det er som om.... Jeg ved ikke helt, hvad det er. Ét eller andet mangler altså i den her sovs!
Hardy Storgaard lader sin sur-sød-sovs glide rundt i munden, mens han rynker brynene og lader teskeen lande på køkkenbordet.
- Det smager simpelthen lidt tamt. Mon ikke vi kan tage lidt af det hér, siger Hardy Storgaard og rækker ud efter krydderikassen med de lidt mere spicy krydderier for at peppe retten med kyllingefilet i sur-sød-sovs op.
Han ser over mod Lene Thorslev Petersen.
Hun står i sin egenskab af tidligere kok og levnedsmiddeltekniker i spidsen for Ældre Sagens madhold for mænd over 60. Det kræver sin kvinde at lære 12 mænd køkkenets mange hemmeligheder, og disciplinen er vigtig.
- Nej! Tag en ganske lille smule, kom det i gryden og smag så til igen, siger Lene Thorslev Petersen og anviser en bøtte med salt.
Da alderspræsidenten blev alene
Bagerst i køkkenet står 89-årige Børge Nielsen med korslagte arme og betragter sin mentee, Lars Johansen, som også er ved at prøvesmage sovsen.
Lars Johansen er en af de nyeste medlemmer. Han er kommet med på holdet efter coronapandemien, hvor netop savnet efter et sammenhold og et fællesskab kom til udtryk på en ny måde.
Børge Nielsen derimod har været med i samtlige seks år, holdet har eksisteret. I 2015 døde hans hustru, og sammen med sorgen opstod store udfordringer i køkkenet.
- Jeg har været så privilegeret, at når jeg kom hjem hver aften klokken 18.00, satte min hustru den sidste gryde på bordet. Jeg har ikke haft tid til at beskæftige mig med madlavning. Det gjorde mænd ikke så meget dengang, forklarer Børge Nielsen.
Han synker en enkelt gang og mindes igen år 2015.
- Da hun døde, kunne jeg godt mærke, at jeg var på den. Jeg fik efter noget tid hanket op i mig selv og undersøgt mulighederne for at lære noget mere om madlavning, og det blev min indgang til at komme her, lyder det fra Børge Nielsen.
For alderspræsidenten er mange bekendtskaber naturligt faldet fra med årene. Sådan er det, når man er blevet 89, som han siger.
Derfor ser han ligeledes frem til at møde op til madlavning hver gang.
- Det er noget, jeg glæder mig til, og vi er jo så småt blevet venner. Jeg kommer i hvert fald, så længe jeg kan stå op.
