DF-politiker bliver formand for omdiskuteret erhvervshus

Herning tabte kampen om at få et selvstændigt erhvervshus og kan nu notere sig, at Dansk Folkeparti får formandsposten i Erhvervshus Midtjylland

14. december 2018, 12.40

Søren Olesen fra Holstebro Byråd får hvervet som formand i Erhvervshus Midtjylland. Foto: Holstebro Kommune

Politik Efter måneders diskussion om etablering og placering af nye erhvervshuse, der skal rådgive virksomheder til udvikling og vækst, er strukturen nu endelig ved at være på plads.

Det har været kendt som et faktum i et stykke tid, at Herning tabte kampen om at få et selvstændigt erhvervshus med en selvstændig bestyrelse. I stedet bliver der kun ét erhvervshus i Region Midtjylland, som placeres i Aarhus. Det skal suppleres af to filialer i Herning og Horsens.

Nu er den kommende bestyrelse i Erhvervshus Midtjylland blevet offentliggjort, og den kommer til at bestå af 11 personer, som er en blanding af politikere og erhvervsfolk.

Formand bliver Søren Olesen fra Dansk Folkeparti, der sidder i Holstebro Byråd og er formand for Erhvervs- og Turismeudvalget.

Hård kritik af DF

Netop Dansk Folkeparti har stået for skud i diskussionen om erhvervshusene, da det fra flere sider er blevet udlagt sådan, at det alene er Dansk Folkeparti, som har modsat sig, at der skulle placeres et erhvervshus i Herning.

Fra byrådsmedlem i Herning, Rasmus Norup (K), lød det blandt andet således i Herning Folkeblad i oktober:

- Der findes ikke nogen saglig forklaring på, hvorfor vi ikke skal have et selvstændigt erhvervshus i Herning. Og derfor kan jeg ikke tro andet, end at det endnu engang er Dansk Folkeparti, som modarbejder Herning og i den her sammenhæng også Midt- og Vestjylland, sagde Rasmus Norup.

Udpeget af KKR Midtjylland

Det er det tværkommunale organ KKR Midtjylland, som har udpeget bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland. Her forklarer man i en pressemeddelelse, at bestyrelsen får til opgave at sikre en effektiv opgavevaretagelse, der møder virksomhedernes behov og tværkommunale prioriteringer for erhvervsudviklingen.

Formand for KKR Midtjylland, Torben Hansen, siger om det nye erhvervshus:

- Jeg glæder mig over, at vi har fået sammensat et stærkt hold til bestyrelsen for Erhvervshus Midtjylland. Nu skal bestyrelsen i arbejdstøjet, så de kan være med til at sikre, at Erhvervshuset kommer til at fungere efter hensigten, som et stærkt tværkommunalt kompetencecenter med specialiserede faglige kompetencer om virksomhedsdrift og -udvikling til gavn for de midtjyske virksomheder.

De 19 kommuner i KKR Midtjylland skal via KKR varetage en styrende rolle for erhvervshuset og udpege hovedparten af medlemmerne til erhvervshusets bestyrelse. Næstformandmand for KKR Midtjylland, Steen Vindum, ser frem til samarbejdet med Erhvervshus Midtjylland:

- Jeg tror på, at vi gennem det gode midtjyske samarbejde får et stærkt og sammenhængende system i Midtjylland, hvor kommunerne og erhvervshuset arbejder sammen, i et tæt og værdiskabende samarbejde. Et samarbejde som imødekommer virksomhederne på deres behov, og derved skaber udvikling og vækst i midtjyske virksomheder og medvirker til at skabe samfundsøkonomisk vækst og arbejdspladser i Midtjylland, udtaler han.

Baggrund for ændringerne

Der etableres i alt seks erhvervshuse i landet med særskilte bestyrelser og seks filialer. Erhvervshusene placeres i Aalborg, Aarhus, Odense, Haderslev, Sorø og København. Filialerne placeres i Nykøbing Mors, Herning, Horsens, Hillerød, Vordingborg og Rønne. Bornholm får en selvstændig bestyrelse.

Erhvervshusene udspringer af et politisk ønske om at forenkle erhvervsfremmesystemet. Partierne bag aftalen er regeringen og Dansk Folkeparti. Den nye organisation træder i kraft allerede 1. januar 2019.

Læs også
Dennis Flydtkjær: - Der er ingen vendetta mod Herning
Læs også
Klokkeklar melding fra minister: Herning får ikke et erhvervshus
Læs også
DF står fast på nej til erhvervshus i Herning