Julemærkerne er tilbage: Hospitalsklovne får gavn af mærkerne

Fonnesbæk Y’s Men’s Club og Jens Christian Jensen er efter års optræk endelig klar til et spændende samarbejde omkring årets julemærker

Udgivet:19. oktober 2022, 15.30

Læsetid:3 minutter

Fra venstre kunstneren bag årets julemærke, kunstværk og motiv, Jens Christian Jensen, formand for udvalget i Fonnesbæk Y’s Men’s Club Christen Østergaard og modtageren af det kommende overskud Gitte Møller Madsen/Trudi fra Danske Hospitalsklovne

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Jens Christian Jensen er en lokal - og ganske kendt - kunstner, som med glæde har fulgt Fonnesbæk Y’s Men’s Clubs arbejde med at leve op til formålsparagrafferne om at støtte det lokale kirkelige børne- og ungdomsarbejde samt andre former for velgørende og socialt arbejde.

I år har Jens Christian Jensen taget skridtet fuldt ud - mest fordi han nu har skaffet sig materialer nok til at kunne være den samarbejdende kunstner, der er afbilledet på Y’s Men’s clubbens julemærker, som igen sælges med hjælp fra blandt andet kommunens frivillige spejderkorps.

- Det er efterhånden ved at være et par år siden, jeg fik den første henvendelse. Og som mange nok ved, så er jeg lidt af en samler. Jeg går ikke så meget op i, hvad ting har været, men mere i, hvad de kan blive til, siger Jens Christian Jensen.

Han har brugt tiden siden den første henvendelse på at spekulere på, hvordan kunstværket skulle se ud, og hvad det skulle laves af - og med.

Forleden præsenterede han sammen med Y’s Men’s clubben sit værk, der helt bogstavelig talt er på mærkerne.

Og for at være helt præcist: Julemærker.

Værket hedder også »På mærkerne«

Jens Christian Jensen har brugt flere hundrede gamle julemærker, som nøje er udvalgt på grund af deres blå og grønne nuancer. De er møjsommeligt trukket på søm og limet fast, så de ikke rykker sig fra motivet, et hjerte - som hvert enkelt mærke er en del af.

Og han indrømmer også, at det lange tilløb til samarbejdet skyldes, at han har skullet indsamle nok mærker til projektet.

Klassekunst fra anerkendt kunstner

Siden 2006 har Fonnesbæk Y’s Men’s Club fået et værk af en kunstner, som de bruger som motiver på årets julemærker og til-og-fra-kort.

Værket sælger clubben i øvrigt på auktion, hvor alle kan byde.

- Vi har i år virkelig fået et stykke klassekunst fra en anerkendt kunstner, og vi forventer os meget af det, siger Christen Østergaard.

Han fortæller, at værket - som altid - vil blive udstillet i Imercos vinduesudstilling i Strøgcentret.

- Vi har i år sat en minimumspris eller et mindstebud på 4000 kroner, og det kan overbydes med 100 kroner per bud, siger Christen Østergaard.

Julemærker og til/fra-mærker sælges for 30 kroner per ark eller 50 kroner for to, uanset om man vælger det ene eller andet ark.

2300 ark med julemærker

Der er lavet 2300 ark med julemærker og 4700 med til/fra-kort.

Y’s Men’s clubben har et tæt samarbejde med netop de lokale spejderkorps og kirkelige børne- og ungdomsforeninger. De hjælper med at sælge mærkerne og får halvdelen af indtægterne. Den anden halvdel af overskuddet, som forventes at blive omkring 25-30.000 kroner, har klubbens medlemmer besluttet skal gå til Danske hospitalsklovnes arbejde på hospitalet i Gødstrup.

Trudi med den røde næse

Gitte Møller Madsen - kendt som den rødnæsede Trudi - fortæller om, hvordan de med små lykkesten kan gøre selv voksne patienter mere rolige før en operation, og hvordan børn, der er knap så samarbejdsvillige, bløder op, hvis en klovn pludselig leder efter den imaginære hamster Jytte, der er sluppet ud af sit bur, eller navnebåndet med cpr-nummeret kan være et turbånd med all-inclusive. En brækpose kan også blive en bandepose, hvor de sygdomsramte og pressede børn kan få alle deres frustationer ud ved at sige alle de forbudte ord og gemme dem i posen.

Gitte Møller Madsen beundrer årets kunstværk og ikke mindst hjerteformen.

- Danske Hospitalsklovne startede i 2000 med udgangspunkt i Hjerteafdelingen på Skejby Sygehus, fortæller hun begejstret.

Salget af julemærkerne starter 24. oktober og foregår ved dørsalg.

Gitte Møller Madsen fra Danske Hospitalsklovne demonstrerede, hvordan »Trudi« med den røde næse kan opbløde de pressede situationer på et sygehus for både børn og voksne. Foto: Laila Kempel