Erhvervsforening fejrede jubilæum

Selvom jubilaren har 50 år på bagen, så er Bording Erhvervsforening stadig en medlevende partner, når det gælder udviklingen af byen

Udgivet:24. januar 2019, 12.29

Læsetid:3 minutter

Bestyrelsesmedlemmerne af Bording Erhvervsforening, Lars Lausten, Anita Marquart og formand Tonny Høegh Poulsen mener, at den 50-årige forening har sin berettigelse i samme grad, som da den blev startet. For foreningen sikrer sammenhold og udvikling i Bording. Foto: Marianne Brink

Marianne Brink
Lokalredaktør

5 år siden

BORDING Egentlig var det en handelsstandsforening, men det var dengang for 50 år siden, da Bording havde syv købmænd, tre bagere, to slagterbutikker, tre tekstilbutikker, to manufakturhandlere, tre broderiforretninger og fem bilværksteder. Alt sammen inde i Bording bykerne, vel at mærke.

I dag er detailhandlen indskrænket til en blomsterbutik, Fakta, en bager og et par pizza-kebabsteder, mens industrien også har lagt sin storhedstid bag sig. Dog er foreningens medlemstal forblevet uforandret.

Tonny Høegh Poulsen, der sammenlagt har været Bording Erhvervsforenings formand i 25 år, fortæller, at det i 1996 var naturligt med et navneskifte.

- Det var ikke længere folk fra detailhandlen, der tegnede foreningen. Det var erhvervsfolk, og derfor ændrede vi navnet, siger han.

Der er kun meget lidt udsving i medlemstallet, der lige nu er på 68. I dag er det alle firmaer med et cvr-nummer, der er med.

Sammenhold og udvikling

At det er lige så aktuelt at have en erhvervsforening nu, som det var for 50 år siden, er bestyrelsesmedlemmerne Lars Lausten fra XL Byg, Anita Marquart fra Long John og formand Tonny Høegh Poulsen ikke i tvivl om.

- Det er vores opgave at være med til at holde liv i byen og skabe sammenhænge og sammenhold, siger Anita Marquart og tilføjer, at der skal hele tiden arbejdes for at bevare, hvad der er, men også at udvikle det eksisterende. Ikke mindst for at få flere tilflyttere til.

- Kunne vi bare få 100-200 til at flytte til byen, kunne vi måske få en dagligvarebutik mere, og det vil betyde rigtigt meget for handlen i byen. Vi vil jo gerne handle lokalt, men Fakta har ikke altid alt det, vi har brug for, og så køber man det hele i en anden by, siger Tonny Høegh Poulsen.

Derfor har Bording Erhvervsforening også været en aktiv deltager, da byen fik byfornyelsesmidler fra Realdania.

Anita Marquart fortæller, at bordingenserne måske var lidt forbeholdne og negative overfor planerne i starten, men det er vendt glæde over, at tomme grunde med ukrudt er forvandlet til et sted, hvor man har lyst til at være. Eneste malurt i bægeret skulle da være, at projektet har været dyrt.

- Sagt med lidt jysk snusfornuft, så kunne vi nok have fået mere for pengene, hvis vi selv stod for det, men sådan arbejder Realdania jo ikke. Men det må have været dyrt at flyve de københavnske arkitekter frem og tilbage. Men det vi har fået er fint, siger Tonny Høegh Poulsen.

Nye tilflyttere

Sidste år flyttede 48 nye borgere til, og selvom Bording er en »bondeby«, som Lars Lausten omtaler det sted, hvor han har boet og drevet XL Byg i 17 år, så er det en hyggelig »bondeby«.

- Jeg kommer selv fra Øster Tørslev ved Randers, så jeg kender sådan en by. Der er lidt indavl over det, men hvis man selv er indstillet på at gøre noget, så bliver man hurtigt en del af byens liv, siger han og kigger overpå Tonny Høegh Poulsen, der har boet i Bording hele sit liv, og Anita Marquart, der godt nok er tilflytter, men tilflytter fra Pårup.

- Ja, vi skal sælge budskabet om, at det er en rigtig lille, hyggelig børnevenlig by med 2500 indbyggere, hvor man ikke bliver så stresset af at være, og så ligger den centralt ved motorvejen, så man kan komme til de større byer for at arbejde, siger Anita Marquart.

Jubilæet blev fejret med en reception for alle i Bording Hallen til middag, og om aftenen var der fest for foreningens medlemmer.