Ikke et ord om politik: Genvalgt byrådsmedlem blev efterladt som lille i et stormagasin

Kirsten York Helms blev efterladt som lille i et stormagasin i Seoul, men fik en lykkelig barndom i Sønderborg

Udgivet:18. januar 2022, 10.38

Læsetid:2 minutter

- Jeg savnede i starten Århus uhyggelig meget, men i dag elsker jeg Brande, fastslår Kirsten York Helms. Foto: Henrik Ole Jensen

Flemming Thulstrup
Journalist

1 år siden

PORTRÆT Hun husker intet af det selv, men Kirsten York Helms fik en særdeles dramatisk og anderledes begyndelse på livet.

- Jeg blev født i Sydkoreas hovedstad Seoul, men jeg ved ikke, hvem mine biologiske forældre er. Jeg var omkring halvandet år, da jeg blev efterladt i et stort varehus. Herefter kom jeg i en måned på børnehjem, indtil jeg blev sat på et fly til Danmark.

Der er hverken sorg eller fortrydelse i Kirsten Yorks stemme, da hun beretter om den dramatiske begyndelse på livet.

I Københavns Lufthavn stod hendes forældre og ventede på hende. Gerda Marie Helms og Morten Sønderholdt kørte herefter hjem med datteren, som de navngav Kirsten.

- Dagen var 25. februar, der blev vores lykkedag, mens min fødselsdag blev fastsat til 17. januar. Der er flere, der har spurgt, om jeg ikke har haft lyst til at forsøge at opspore mine biologiske forældre og måske deltage i »Sporløs«, men det har jeg aldrig haft den mindste lyst til. For mig er Sydkorea blot et feriemål, siger Kirsten York Helms, der voksede op på Als-siden af Sønderborg.

Verden gik i sort

Hun fortsatte fra folkeskolen til gymnasiet, og her drømte hun om at uddanne sig videre som psykolog, eller at læse statskundskab eller jura. Det sidste blev dog hurtigt valgt fra.

Efter gymnasiet var hun en periode i Valencia som au pair, og her fik hun smag for det spanske, som hun også begyndte at læse på universitetet i Aarhus.

- Jeg skiftede dog spor og begyndte på lærerseminariet i stedet, fortæller Kirsten York Helms, hvis verden for en stund brød sammen, da et par betjente en dag bankede på hendes dør og fortalte, at hendes kæreste var slået ihjel ved en trafikulykke.

Hun var på det tidspunkt 26 år.

Takket være solid støtte samt en dygtig psykolog lykkedes det efter et halvt år at genoptage livet igen og fortsætte lærerstudiet. Hun fik en ny kæreste og gik faktisk fra eksamen til barsel. Hendes linjefag var dansk, samfundsfag, musik og håndarbejde.

Efter endt barsel blev Kirsten York Helms ansat ved den daværende Præstelundskole. Det skete ved skolestart i 2005, og dermed blev hun samtidig kollega med hendes mand Jacob.

Svær start i Brande

Dermed landede parret også i Brande, hvilket ikke passede Kirsten York Helms særlig godt.

- I starten savnede jeg i den grad Aarhus og mine veninder. Der var åbenbart meget langt til Brande, så jeg så dem kun sjældent. Men heldigvis fandt vi os til rette i Brande, som jeg elsker højt i dag, slår Kirsten York Helms fast.

Kirsten York Helms

Alder: 46 år.

Uddannelse: Folkeskolelærer og diplomuddannelse som leder.

Job: Lærer på Artium.

Bopæl: Kirkegade i Brande.

Familie: Gift med Jacob. De har sammen børnene Laura på 16 og Gustav på 14 år.

Parti: Det konservative Folkeparti.

Interesser: Blandt andet Soroptimisterne.