Hampen-virksomhed nomineret til miljøpris: - Klimabevidsthed fylder rigtig meget

Virksomheden Palsgaard Spær er blevet nomineret til Byggeriets Miljøpris

3. februar 2020, 08.17

Palsgaard Spær har hovedafdeling i Hampen. Foto: Privatfoto

HAMPEN Klima og miljø har aldrig stået højere på dagsordenen, og det afspejles i mængden af innovation samt antallet af nominerede til Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris.

Prisen uddeles 11. marts i forbindelse med »BYGGERI’20«, som er en årlig messe i branchen. I år holdes messen i Fredericia. Her er Hampen-virksomheden Palsgaard Spær nomineret til Byggeriets Miljøpris. Det vækker naturligt glæde hos Palsgaard Spær, hvor divisionsdirektør Tobias Smith både er glad og stolt.

- Vi har tidligt valgt at lægge en strategi, hvor vi er blevet PEFC-certificeret, fordi det at tage ansvar og være klimabevidst fylder meget for os, siger han til Herning Folkeblad.

PEFC-certificering betyder, at virksomheden kan dokumentere, at man indkøber og videresælger certificeret træ, som kan spores hele vejen gennem produktion, administration og lagerføring.

Førende i Danmark

Tobias Smith siger videre, at det med at gå forrest ligger virksomheden naturligt på sinde.

- Vi har det ikke svært med at gå forrest og har med en bæredygtig strategi og gode produkter, skabt gode resultater, lyder det fra direktøren, som tilføjer:

- Der har i Danmark været en tradition med at benytte større mængder beton og stål i byggeriet, men trenden går mod mere træ i byggeriet, hvilket også er nødvendigt, hvis klimamålet om en CO2-reduktion på 70 procent i forhold til målsætningen fra 1990 skal nås inden 2030. Byggeri og anlæg står for knap 40 procent af CO2-udledningen på verdensplan - og når det handler om brugen af træ, så går vi gerne forrest, forklarer Tobias Smith.

I begrundelsen for nomineringen fremhæves Palsgaard Spær netop også for at være såkaldt PEFC-certificeret og »first-mover«.

»Palsgaard Spær er de eneste inden for deres felt i Danmark, der er PEFC-certificeret. Palsgaard Spær kan derfor levere PEFC-certificerede produkter, som kan højne et bæredygtigt byggeri såsom Svanemærket byggeri«, lyder det i begrundelsen.

Meget stærkt felt

Administrerende direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen, som arrangerer »Byggeri’20«, kalder det for det stærkeste felt af nominerede nogensinde.

- Det vidner om, at bæredygtigt byggeri og innovative byggematerialer bliver et stadig vigtigere forretningsområde for byggebranchen. Danske virksomheder satser virkelig på miljø- og klimainnovation og har aldrig været bedre til at tænke klima, energi, miljø og arbejdsmiljø ind i deres nye produkter og løsninger. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at høre meget mere til de nominerede de kommende år, siger Palle Thomsen.

Palsgaard Spær producerer blandt andet spær, tagmoduler og vægrammer. Det er alle produkter med store mængder råtræ, som kan bringes ind i konstruktionerne. Virksomheden har eksisteret i over 100 år og beskæftiger 225 ansatte. Palsgaard Spær har udover Hampen afdelinger i Kliplev, Slagelse, Nørresundby og i Tyskland. Cirka halvdelen af de 225 ansatte arbejder i Hampen.