Magnus Carlsen vil udtale sig om konflikten med Niemann

Han vil ikke sige alt, men han kommer til at tale om konflikten med Hans Niemann, siger det norske skakgeni.

Udgivet:26. september 2022, 01.52

Læsetid:2 minutter

Norske Magnus Carlsen vil i denne uge dele flere af sine holdninger til konflikten mellem ham og amerikanske Hans Niemann. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

OSLO Det trækker op til en smule afklaring i situationen mellem skakstjernerne Magnus Carlsen og Hans Niemann.

Konflikten mellem de to har udviklet sig til en af de største historier i international skak, efter at Carlsen i flere omgange har antydet, at amerikaneren snyder.

Det har været småt med tydelige udtalelser fra nordmanden, men tidligt i denne uge vil Magnus Carlsen altså være klar til at give iagttagere lidt mere indsigt i sagen.

- Jeg kommer til at sige noget, men ikke alt, siger Carlsen til norsk TV 2 ifølge nyhedsbureauet NTB.

Sagen fik for alvor fart i starten af september, da Magnus Carlsen trak sig fra Sinquefield Cup i USA efter et choknederlag til Hans Niemann.

Dagen efter delte han en video af fodboldtræneren José Mourinho, der sagde: "Hvis jeg taler, får jeg problemer". Videoen bliver typisk delt af fodboldfans, der er utilfredse med dommerpræstationer eller mener, at der er tale om fusk.

Hans Niemann har gentagne gange afvist, at han snyder i skak. Chefdommeren for Sinquefield Cup har også afvist, at der skulle være indikationer på urent spil.

I mandags mødtes Carlsen og Niemann igen i onlineskak. Her valgte Carlsen at opgive efter blot et enkelt træk.

Carlsen er flere gange blevet spurgt direkte, om han mener, at Niemann spiller urent, men han har svaret kryptisk.

- Desværre kan jeg ikke snakke om det, men folk må drage deres egen konklusion, og det har de definitivt gjort, sagde han torsdag og kom med en slet skjult ironisk bemærkning til amerikanerens bedrifter:

- Jeg må sige, at jeg er vældig imponeret over Niemanns spil, og jeg synes, at hans mentor, Maxim Dlugy, må have gjort et rigtig godt stykke arbejde.

Den danske stormester Allan Stig Rasmussen sagde efterfølgende til Ritzau, at der ikke kan være nogen tvivl om, at Carlsen insinuerer snyd med sin ageren.

- Ellers burde han have været ude og dementere, sagde Rasmussen.

I interviewet med norsk TV 2 siger Magnus Carlsen ifølge NTB, at det er tid til at få mere fokus på "fair play" i samtalen om skak.

- Det er vigtigt, at der er et samarbejde mellem Fide (Det Internationale Skakforbund, red.) og de største skakplatforme på nettet. Det er ikke blevet taget seriøst. Jeg har heller ikke taget det seriøst nok, siger Carlsen.

/ritzau/