Loyal To Familia mistænkt for storbranden i Ikast

Fem yngre mænd er indtil videre fængslet for fire uger - sigtelserne lyder blandt andet på forsætlig brandstiftelse, afpresning og ulovlig våbenbesiddelse

14. november 2020, 20.08

Natten til 28. august blev erhvervsbygningen på Lene Haus Vej 10 omdannet til en brandtomt. Foto: Flemming Hansen

IKAST Der herskede fredag mere end almindelig travlhed i retsbygningen i Haraldsgade i Herning.

Fem yngre mænd blev i dagens løb fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for en lang række grove lovovertrædelser. Blandt disse var de tre af mændene sigtet for medvirken i forbindelse med den voldsomme brand på Lene Haus Vej i Ikast, der natten til 28. august omdannede en stor erhvervsbygning til en ruin.

Udover sigtelsen for forsætlig brandstiftelse lød sigtelserne mod de fem mænd på afpresning, ulovlig besiddelse af våben, hærværk og telefonisk chikane.

Midt- og Vestjyllands Politi anholdt torsdag de fem personer.

Flere af dem sættes i forbindelse med den forbudte bandegruppering Loyal To Familia (LTF) - to af dem som fuldgyldige medlemmer. En af de to holder til i Herning/Ikast-området. Den anden har bopæl i Østjylland.

Alle de fem anholdte, der er henholdsvis 22, 22, 26, 31 og 33 år, blev fredag fængslet i foreløbigt fire uger.

Det skete bag lukkede døre.

Koordineret indsats

Det var længere tids efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi, der torsdag mundede ud i en koordineret ransagnings- og anholdelsesaktion på forskellige adresser, hovedsageligt i Ikast.

Efterforskere fra både Midt- og Vestjyllands Politis centrale efterforskning, politikredsens sektion for organiseret kriminalitet og lokalpolitiet i Herning har samarbejdet om efterforskningen.

De fire er sigtet for våbenbesiddelse og besiddelse af kokain med henblik på videresalg, tre er sigtet for forsætlig brandstiftelse med omfattende ødelæggelse, to er sigtet for gentagne tilfælde af afpresning af særlig grov beskaffenhed og groft hærværk. Grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre.

Herning Folkeblad erfarer, at der i tidsrummet op mod branden blev udøvet en voldsom afpresning mod en af virksomhedsejerne i den nu nedbrændte erhvervsbygning.

Vedkommende blev i den forbindelse truet til at betale større beløb. Hvis pengene ikke faldt, gjorde afpresserne opmærksom på, at man ikke kunne garantere for familiens sikkerhed. Denne afpresning kulminerede så med storbranden på Lene Haus Vej.

Alle fem nægter sig skyldige.

Midt- og Vestjyllands Politi udelukker ikke, at der vil komme flere anholdelser i sagen.

Vi slår hårdt ned

Lederen af afdelingen for organiseret kriminalitet ved Midt- og Vestjyllands Politi, Mogens Poort, fortæller i en pressemeddelelse, at der er tale om en rigtig grov afpresningssag, og at sagen har mange ofre - helt sikkert også nogle, politiet ikke har talt med endnu.

Han understreger samtidig vigtigheden af, at vidner og ofre står frem og fortæller politiet, hvad de har set og oplevet, så sagen bliver så stærk som muligt. Han opfordrer eventuelle vidner og ofre til at ringe til politiet på telefon 114.

- Og så er det vigtigt for mig at understrege, at midt- og vestjyderne ikke skal gå rundt og frygte bandekriminalitet. Vi er meget opmærksomme på det og slår hårdt ned, så snart der er noget, der spirer, og det er den her sag et godt eksempel på, siger Mogens Poort.

Loyal To Familia blev dannet tilbage i 2012 og har først og fremmest haft indvandrere og efterkommere af indvandrere i medlemskredsen.

Østre Landsret stadfæstede så sent som 12. november Københavns Byrets dom, der gjorde Loyal To Familia forbudt. Det skete blandt andet som følge af adskillige skyderier på Nørrebro i København.