Tandfeen tryller på 50. år hos Ikast Tandlæge Center

Lilly Abildtrup kan 1. april fejre sit første halve århundrede i den lokale klinik

Udgivet:04. april 2021, 06.55

Læsetid:4 minutter

Med et rigtig tandpastasmil har klinikassistent i 50 år taget imod patienterne i Ikast tandlæge Center, hvor hun som 17-årig startede som elev. Den 1. april fejrer hun 50 års jubilæum. Foto: Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Hun var bare 17 år, da hun efter en erhvervspraktik blev tilbudt at starte i en elevstilling som klinikassistent hos den lokale tandlæge Andreas Ravn, og nu 50 år senere er hun der stadig, selv om ejeren af tandlægeklinikken er skiftet ud et par gange.

Den 1. april 2021 kan hun således fejre 50 års jubilæum.

- Ja, jeg har faktisk aldrig haft andre jobs. Det har jeg faktisk aldrig rigtig tænkt over, for jeg er aldrig nogensinde stået op og været ked af at skulle af sted. Jeg har altid glædet mig til at komme op og være sammen med mine kolleger og møde patienterne, siger Lilly Abildtrup, beskedent.

Ikast Tandlæge Center er navnet på hendes arbejdsplads, der fra en adresse på Strøget 57 og Strøget 44 i dag har adresse på Vestergade 2 i Ikast.

Udover de tre forskellige adresser har hun også arbejdet sammen med en række tandlæger undervejs i sit snart 50 år lange arbejdsliv.

Tandlægerne

Hun nævner i flæng Andreas Ravn, Kirsten Vinding, Hans Gjørup og Unni Kirnø og hendes nuværende arbejdsgivere Anette Frandsen og Gert Hansen, der driver en moderne tandklinik.

Lilly Abildtrup kender desuden hovedparten af patienterne, der dagligt kommer i klinikken.

- Omgangstonen er jo lidt anderledes i dag, end da jeg startede. Vi blev uddannet til at sige »De« og være meget høflige, og det sidder faktisk så dybt i mig, at jeg ind i mellem skal være opmærksom på ikke at kalde patienterne ved deres efternavne, siger Lilly Abildtrup.

Hun har i dag en fremtrædende rolle i receptionen og gør en dyd ud af, at patienterne, allerede når de ankommer, skal følge sig velkomne.

Tandservice

- Vi er jo til for patienterne. Vi skal yde en service. Jeg har det bedst når folk har det godt, og er af den gamle slags. Det er vigtigt for mig, at folk går fra klinikken med et smil, uanset om de har fået lavet et stort indgreb eller er blevet præsenteret for en stor regning, siger Lilly Abildtrup, der godt ved, at det ind i mellem kan være dyrt at gå til tandlæge.

Til gengæld har hun så mange års faring, at hun oplever en væsentlig forandring. Folk vil gerne betale for at beholde og bevare deres tænder.

- Da jeg startede trak vi rigtig mange tænder ud, også på børn. Sådan er det jo slet ikke mere. Folk har råd til, eller prioriterer i alt fald udgiften til at have pæne tænder. For 50 år siden var det utænkeligt, at man brugte penge på at reparere en tand. Den blev bare rykket ud, siger Lilly Abildtrup.

Hun erkender efter 50 år samme job, at hun nok er lidt af en tryghedsnarkoman.

- Jeg kan bedst lige, at tingene er som de altid har været. Jeg har også boet i det samme hus siden 1974, og nok har jeg da været ude at rejse. En uge er rigeligt til mig, så vil jeg gerne hjem til mit eget, nusse lidt i haven, læse en bog og bare slappe af i vante omgivelser, forklarer hun.

Familiesagaer

Den 67-årige klinikassistent har da overvejet om tiden er moden til at stoppe sin erhvervsaktive karriere.

- Jeg har været med så længe, at jeg kender patienterne og holder af dem. Jeg kender nærmest hele familier og den dag, jeg vælger at stoppe, så er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg kommer til at savne den daglige dosis »bysladder«, som jeg altid bliver opdateret på, når folk kommer på klinikken, siger hun med en tilpas portion realisme om, at alting jo har en ende.

I foreløbig 50 år har hun dagligt taget sin cykel fra parcelhuset til klinikken. Aldrig bilen. Uanset vejr og årstid er det cyklen, der er det foretrukne transportmiddel.

- Jeg har mit regntøj til de grå og våde dage, og skal jeg handle undervejs, så ved jeg, at der kan være meget i en cykelkurv, konstaterer hun.

Lilly Abildtrup har brug for at bevæge sig og holde sig i gang. Derfor er der også i fritiden ofte indlagt en gå eller løbetur.

Hver onsdag holder hun fri og oplever, at nogle af de ældste patienter helst vil undgå at skulle til tandlæge om onsdagen.

- De er lidt som jeg. De vil gerne have, at ting er som de plejer, og det bliver man da glad for, siger den jubilerende klinikassistent.

Medalje

Hendes arbejdsgiver begyndte allerede i januar at søge om den kongelige belønningssmedalje, som gives til folk, der i 50 år har været ansat i den samme virksomhed.

Men sådan noget tager tid. og ansøgningen er således endnu ikke færdigbehandlet.

Tandlæge Annette Frandsen håber dog, at hun til den officielle markering på Prins Henriks fødselsdag 11. juni vil kunne overrække sin trofaste medarbejder den kongelige medalje.

Lilly Abildtrup tropper indtil videre fortsat op på sit job med et stort tandpastasmil - og har i øvrigt aldrig fortrudt sit valg af erhverv.