Skattejagt: Hjælp, museets hund er forsvundet

Skattejagt og andre aktiviteter på Vester Palsgaard

Udgivet:31. juli 2020, 19.00

Læsetid:2 minutter

Der blev gået til pilegrenene, og der blev fremstillet drabeligt knive og krybskyttefløjter. Foto: Tom Laursen

Flemming Thulstrup
Journalist

3 år siden

HAMPEN Skovrideren er ganske utrøstelig. Hans hund Trofast har vist sig fra sin troløse side og er løbet bort.

Heldigvis er der bunker af ferieramte børn, der står klar til at hjælpe skovrideren med at finde den.

Det er handlingen i den skattejagt, som Vester Palsgaard i disse dage byder på.

Skattejagten er bare en af mange aktiviteter, som museet byder på, og så er det hele helt gratis.

Bag arrangementet her mod enen af skolernes sommerferie står museets frivillige, der tæller et hold på omkring 15 mand og kvinder, der hver torsdag sætter hinanden stævne.

Torsdag i sidste uge var første dag med ferieaktiviteter på Vester Palsgaard Skovmuseum, og tilbuddet bliver gentaget både 30. juli og 6. august.

Ud over skattejagten kan man naturligvis også kigge indenfor og se museets samling. Ud over at blive klogere på opdyrkningen af hedelandet, får de besøgene også indblik i, hvordan livet leves i en bikube - bag plexiglas inde i skovridergården.

Spændende kulturhistorie

Ønsker man at blive lidt klogere på naturen omkring skovridergården, tilbydes guidede ture. En af guiderne er Leif Thykjær, der er god for mange historier både om naturen på den jyske højderyg, men også historien bag skovridergården.

- Det er faktisk oprindelig en hedegård. Den er placeret på en slags ø af ler, men udenom den høj har der været næringsfattig hedejord. Noget tyder på, at hedebonden forbyggede sig. I hvert kunne han ikke betale den skat, der blev opkrævet, og på et tidspunkt overtog staten derfor gården, fortæller Leif Thykjær.

Fra skovridergård til museum

Stedet blev herefter først indrettet til området skovrider, og fungerede som sådan i årtier. Indtil stedet først blev indrettet som Højderyggens Museum, indtil gården tilbage i sommeren 2006 blev til Vester Palsgaard Skovmuseum, der er en del af Museum Midtjylland.

- Det har været et noget anderledes forår med nedlukning af alle landets museer, men nu er vi i gang igen. Mange har formentlig i år valgt at holde ferien herhjemme, og vi håber selvfølgelig, at mange vil kigge forbi herude i skoen, siger museumsinspektør Brit Vestergaard, der tilføjer, at man naturligvis overholder myndighedernes anvisninger.

Leif Thykjær er en af de mange frivillige, der sørger for aktiviteter for de ferieramte børn. Når han ikke assisterer i madpakkehuset eller på selve museet tager han gerne gæster med ud på en naturvandring. Foto: Tom Laursen