Et festligt menneske er »still going strong«

Udgivet:25. februar 2021, 18.16

Læsetid:3 minutter

Gerda Marie Nielsen, Nr. Snede, fylder lørdag 27. februar 95 år. Foto: Privatfoto

FØDSELSDAG Gerda Marie Nielsen, Engholmvej i Nr. Snede, fylder lørdag 27. februar 95 år. Barnebarnet Jesper Juel Jensen har sendt denne fortælling:

Gerda Marie Nielsen både undrer og glæder sig. Glæder sig over at »være med lidt endnu« og undrer sig i samme grad, »for det er da underligt at hænge på, når så mange omkring én er faldet fra«, som hun siger.

Lille Gerda Marie med ungpigenavnet Andersen kom til verden i Formyre ved Viborg og flyttede allerede før sin erindring sammen med mor og far og et par ældre søskende ind til selve Viborg, hvor der med tiden blev bygget hus på Aarhusvej med både 1.sal og vaskekælder.

I ungdommen skulle Gerda Marie som mange af tidens unge ud at tjene. Hun husker selv »en fantastisk tid« lige uden for Nr. Snede, hvor hun kom i huset. En tid med mange fest- sang- og gymnastikoplevelser.

- Vi cyklede ind til byen og nød sommeraftnerne med sanglege og fritid, og havde det bare dejligt, fortæller hun med en variant af det udtryk, som også gennem de senere sorte kapitler i livet har fået lov at præge hele hendes færden. »Hvor er her dejligt« og »Skønt at vi er sammen« er andre ofte brugte varianter.

Sommeren 1945, hvor Anden Verdenskrig tog sin afslutning, blev helt særlig mindeværdig; for her mødte unge Gerda Marie falckmanden Frede og blev meget forelsket. Det forblev dog en sommerflirt og falckmanden fandt aldrig ud af, at han i januar 1946 var blevet far til en lille pige.

I stedet kom de øvrige seks børns far ind i hendes liv, og sammen skabte de et hjem på en mindre gård ved Simmelkjær.

Det blev et hjem med hårdt arbejde for en mor til syv. For der var dyr og marker der skulle passes, tøj der skulle vaskes og mange munde at mætte. I en tid uden vaskemaskine, foodprocessor, automatiseret fodreanlæg og kartoffeloptager.

- Alt foregik med håndkraft inde som ud og var et evigt slid, husker hun.

Også ægteskabet blev i for mange perioder slidt og præget af usikkerhed og ængstelse. Til sidst måtte Gerda Marie Nielsen opgive og søgte tilbage til den tryghed, hun oplevede i sin ungdoms Nr. Snede. I 1972 flyttede den splittede familie ind i en treværelses lejlighed, som hun i dag - næsten 50 år senere - stadig bor i og passer til punkt og prikke.

Den lille lejlighed på Engholmvej har dannet ramme om utallige fester og hyggelige stunder; det blev et hjem, der altid har budt på tid, hygge og en god bid mad.

En fast tradition som vi børnebørn altid har nydt, og som stadig holder os sammen, er frokosten anden juledag. En tradition hun skabte i begyndelsen af 1970’erne, og hvor hun stadig er »still going strong«.

Og pludselig en dag - godt oppe i den tredje alder - bankede naboen på døren og bød på kaffe. Det var Antonius, som ville hilse på. De to har været venner siden midt-firserne, har delt frokoster og især nok nydt de mange cykelture, når campingvognen var vel placeret et nyt sted i Danmark.

Olde, som hun kaldes, selv om hun også for nylig har fået ny titel som tip-oldemor, er en imponerende sammenholdskraft for alle i familien og et festligt menneske.

Om hun kommer til at fejre sin 95-årsfødselsdag, vil tiden efter corona vise. I så fald bliver det endnu en blomst i en buket af de utroligt mange sammenkomster, hun har holdt.