Kabelfejl i Ikast: Slukkede gadelamper og mørke gader

Kommunen opfordrer folk til at rapportere fejl på »Borgertip« på kommunens hjemmeside eller downloade appen og anmelde fejl direkte fra telefonen

Udgivet:21. januar 2023, 16.00

Læsetid:2 minutter

På hjemmesiden Ikast-Brande.dk kan man under »Borgertip« klikke sig ind og på et kort og præcist markere, hvor man har opdaget fejl og/eller mangler. Foto: Screenshot fra ikast-brande.dk

Laila Kempel
Journalist

8 måneder siden

IKAST En heftig debat og diskussion om mørklagte gader i midten af Ikast har taget både form og fart på de sociale medier. Flere ytrede sig om det uhensigtsmæssige i at spare så meget på strømmen, at eksempelvis cykelstien ved Marienlunds Allé var totalt mørklagt.

I virkeligheden handler det slet ikke om at spare, men om noget så simpelt og ukontrollerbart som en kabelfejl.

Det oplyser Karina Vincent Lohmann fra Ikast-Brande Kommunes Vej- og Parkafdeling

Giv et tip om fejl og mangler

- Vi kan ikke undgå, at der sker fejl og skader på ledningsnettet, siger Karina Vincent Lohmann og gør opmærksom på, at man hjælper både hende og hendes kolleger og resten af byens borgere ved at fejlmelde tingene, når man opdager noget, der ikke er i orden.

Det kan ske på kommunens hjemmeside, Ikast-Brande.dk, hvor man under »Borgertip« kan gøre opmærksom på, at gadelysene er ude af drift på bestemte gader.

Alternativt kan man downloade en app til telefon og/eller tabletcomputer og direkte her lave en fejlmelding.

På kommunens hjemmeside kan man zoome ind på et kort og helt præcis markere, hvad og hvor fejlen er.

Der er 12 kategorier, man kan markere for. Det kan være manglende beskæring, invasive arter - som eksempelvis bjørneklo i vejkanten - manglende skilte og defekt signalanlæg og, som det skete i weekenden, totaltt mørklagte veje uden gadebelysning.

Ingen bevidste slukninger

- Der sker hele tiden fejl på kabler og ledningsnet. Vi forsøger at udbedre skaderne, så hurtigt det er muligt, og løbende, når det opstår. Derfor er det vigtigt, at vi får at vide, hvis eksempelvis gadebelysning og trafikanlæg ikke virker. De seneste kabelfejl, der gav mørke gader, skete op til en weekend, så derfor er de desværre først blevet udbedret i løbet af mandagen, forklarer Karina Vincent Lohmann.

Ikast-Brande Kommune besluttede, allerede da energipriserne tog en himmelflugt, at man ikke ville slukke gadelamper i et forsøg på at spare.

Langt hovedparten af gadebelysningen i Ikast-Brande Kommune er udstyret med led-pærer, der har så lavt et energiforbrug, at det i sidste ende vil være dyrere at etablere et system, så kun noget af gadebelysningen er tændt.

Derfor vil mørklagte gader altid være en fejl, som man altså bør melde via Borgertip på kommunens hjemmeside eller via Ikast-Brandes egen app.

Ikast-Brande Kommune har en app, som kan downloades til telefon og Ipad, hvor man nemt kan indrapportere, hvis man opdager fejl på eksempelvis gadebelysningen.