Bagmandspolitiet hvidvasker sig selv

Udgivet:13. november 2018, 08.32

Læsetid:2 minutter

Advokat Jakob Fastrup. Foto: privat

Af Jakob Fastrup, advokat (H) Midtadvokaterne A/S, Ikast

4 år siden

LÆSErBREV Som advokat kommer man ud for mange specielle og ofte ganske tankevækkende ting. På det seneste har avisens læsere kunnet følge med i sagen, hvor Bagmandspolitiet, der nu om dage kalder sig SØIK, har rejst tiltale for lov om Hvidvask og terrorfinansiering mod en kendt Ikastborger; Morten Kok, der ellers er kendt for sin fine og raffinerede mad på Restaurant NOLI.

Jeg vil ikke her gennemgå sagens juridiske aspekter - det sker jo i Retten, derimod vil jeg prøve at kikke lidt på sagen i et mere samfundsmæssigt helikopter-perspektiv.

Skandalesager på stribe

Alle danskere har i de senere år med større og større undren fulgt med fra sidelinien i en række økonomiske skandalesager: Uretmæssig tilbagebetaling af udbytteskat for milliarder, hvidvask, formodentlig af midler fra kriminelle, igennem en udenlandsk filial af landets største bank og nu senest den såkaldte Britta-sag. Fælles for disse sager er, at de relevante myndigheder og i særdeleshed SØIK intet har foretaget sig for at stoppe de formodede lovbrud. I den sidste sag, Britta-sagen ved vi endda, at SØIK fik en underretning fra Brittas bank om, at der foregik noget underligt med millionbeløb på Brittas konti. Efter det oplyste foretog SØIK sig ikke andet end at videresende sagen til SKAT, der herefter intet foretog sig. Det sidste kan vel ikke komme bag på ret mange, da det er en kendt sag at SKATs kontrolsystemer i en årrække ikke har fungeret optimalt.

SØIK hvidvasker sig selv

SØIK har altså, som tingene fremstår, groft svigtet sin væsentligste opgave. Som jeg forstår SØIK forsøg på at "hvidvaske" sig selv, går undskyldningen på den sædvanlige melodi med manglende resurser.

Så er det så, at SØIK får en virkelig væsentlig sag at arbejde med: Efter en underetning fra et pengeinstitut i Ikast har en lokal restauratør, Morten Kok sat knap kr. 3000 ind på sin konto udover loftet på kr. 50.000 for kontantindbetalinger.

I modsætning til Den Danske Banks hvidvasksag, Skats uberettigede tilbagebetaling af udbytteskat og Britta-sagens kr.111.000.000, er der her en sag som SØIK finder væsentlig at beskæftige sig med. Hele to opdagere fra SØIK sendes til Ikast for at tjekke op på Morten; selv hans drivhus undersøges grundigt.

Tre spørgsmål til SØIK

Sagen giver mig anledning til at stille følgende helt enkle spørgsmål til SØIK: Bruger I jeres, og dermed samfundets resurser rigtigt? Har I styr på jeres prioriteringer? Er det, I mangler, resurser, eller er det mere på det ledelsesmæssige plan at tingene halter?