Tilbage efter ufrivillig pause: Høsten fejret med børnehvin og en svingom

Høsttorvedag plejer at være et tilløbsstykke for byens børn, og efter et års coronapause blev Ikast Kirkes arrangement da også atter velbesøgt

23. september 2021, 11.03

Børnene bandt deres egne høst-buketter.

BØRNEHYGGE Milas skjuler ikke sin begejstring, mens han lader blikket vandre op mod den store, røde Massey Ferguson-mejetærsker.

Han løber et par skridt i forvejen, og hans krop sitrer endnu mere ved synet af en traktor med lad. Milas lader med spørgende øjne sin mor, Rikke Sloth, vide, at dér vil han gerne op.

Med et smil løfter hun sin stolte søn op på traktoren, hvorfra Milas kan se et torv, der langsomt bliver fyldt op med glade børn fra Ikast.

Vi er til høsttorvedag version 2021. Et årligt arrangement, som Ikast Kirke står bag.

- Det er første gang, Milas oplever det her, for sidste gang var han jo ikke født endnu, fortæller Rikke Sloth med henvisning til sidste års ærgerlige aflysning på grund af coronapandemien, som for alvor begyndte med nedlukninger og begrænsninger på ny i september 2020.

Adspurgt, hvad Milas synes om at være med til at fejre høsten, skifter ansigtet straks farve og bliver tomatrødt.

Trods en del generthed over pludselig også at befinde sig midt i sit første interview får han flot svaret: »Det er sjovt,« mens mor Rikke bliver holdt godt fast.

Første gang for Kirsten

1. august i år tiltrådte Kirsten Toftgaard stillingen som kirke- og kulturmedarbejder ved Ikast Kirke; en stilling, som Britta Hald Vestergaard tidligere har besiddet, og som blandt meget andet indebærer at arrangere høsttorvedagen.

- Jeg har været meget spændt, nu hvor det er min første gang. Omvendt har vi haft en fast skabelon for, hvad der fungerer, og mange af de frivillige har været med flere gange, fortæller Kirsten Toftgaard.

- Som noget nyt har vi i år ladet byens yngste indvie torvet om formiddagen, og så kommer de større børn senere, for førhen har de yngste været lidt klemt, tilføjer den nye kirke- og kulturmedarbejder.

Naturligvis benytter kirken også lejligheden til at fortælle om Biblen på en børnevenlig måde. Således er både Skipper Skræk og Tante Andante inviteret forbi for at fortælle bibelhistorier i øjenhøjde.

- Det plejer børnene at tage til sig og finde meget interessant, samtidig med at de får lidt kristendom med sig, siger Kirsten Toftgaard.

En tumlekamp i høbunken

Den bagerste del af torvet er indrettet med scene og tilskuerrækker i form af halmballer. Musikken lyder lystigt over pladsen, og naturligvis er et af dagens første indslag folkemelodien »Marken er mejet« fra 1868.

Velvalgt, jovist, men da orkestret slår tonen an til »Jeg ved en lærkerede«, begynder festen for alvor for børnene.

- Den sang kender vi godt, udbryder Marcus på to år, som sammen med vennerne får lov at slippe klapvognen og løbe hen mod halmballerne.

Senere på formiddagen er halmballerne et bevis på, hvor meget man kan få ud af høsten. Fra siddepladser er halmen nu blevet omdannet til blød tumlearena med store børnehvin, mens både børn og voksne tager sig en svingom og fejrer, at høsttorvedag endelig er tilbage.

Milas og mor Rikke Sloth havde taget sig en mor-søn-fridag, hvor Milas var meget imponeret af landbrugsmaskinerne. Foto: Jørn Deleuran
Den første del af formiddagen var forbeholdt de yngste børn, hvor flere fik en fin buket med hjem til mor og far.
Der var både en traktor og en mejetærsker på torvet, og børnene var naturligvis meget interesserede i at få lov til at klatre på maskinerne.