Udveksling udvider familien: Oplevelser på tværs af landegrænser

Susanne Lerager Pedersen fra Bording har frivilligt engageret sig som koordinator i ønsket om at give unge oplevelser på tværs af landegrænser

Udgivet:28. juli 2022, 08.00

Læsetid:3 minutter

Marcello Pagliantini kom fra et storbyliv i Italien til et stort moderne landbrug i Bording med store maskiner og mange medarbejdere. - Det var fantastisk, hvordan han tog den nye livsstil til sig og faldt rigtig godt til, siger hans danske mor, Susanne Lerager Pedersen. Foto: Privatfoto

BORDING - Marcello vil for altid være en dreng, vi synes er vores.

Sådan siger Susanne Lerager Pedersen fra Bording.

Hun har været værtsmor for italienske Marcello Pagliantini, samtidig med at hendes egen datter var på udvekslingsophold i USA.

Oplevelserne og erfaringerne på tværs af verdens landegrænser har give hende mod på mere, og hun har nu på helt frivillig basis engageret sig i udvekslingsarbejdet, hvor hun blandt andet hjælper unge fra udlandet med at finde lokale familier, der vil have et ungt menneske boende, samtidig med at de går i skole.

Det sker i organisationen Go Study Scandinavia, der er en af de mange organisationer, der giver unge helt unikke muligheder for at få et helt specielt udlandsophold langt væk fra kendte rammer i hjemlandet.

- Man bliver bevidst om sit eget lokalmiljø, når man er en del af kulturudveksling. Det er sjovt at videregive det positive ved at bo i Ikast og omegn. Her i Bording, hvor jeg bor, er der mange sportsklubber, og rigtig meget, der kan lade sig gøre, fordi vi hjælper hinanden. I Ikast og Herning er der gode gymnasier, kunst, mode og kultur. Der er en smuk natur omkring os. Silkeborg og Aarhus er også tæt på, hvis der er brug for lidt mere by med de mange tilbud inden for kultur, uddannelse og butikker, som en lidt større by har. Havet er ikke mere end en time væk til hver side. Det er også en oplevelse for mennesker fra større lande med langt til havet. Det er sjovt at opleve sit lokale miljø med de unges øjne, siger Susanne Lerager Pedersen, der gerne vil give sin begejstring videre:

- Jeg vil gerne give videre, hvad det har givet os at være værtsfamilie. Marcello vil for altid være en dreng, vi synes er vores. Han er en stor del af vores liv nu. Han kom fra et storbyliv til et stort moderne landbrug med store maskiner og mange medarbejdere. Det var fantastisk, hvordan han tog den nye livsstil til sig og faldt rigtig godt til, selvom det var meget anderledes, end det han var vant til. Vi skreg af grin, da han indrømmede, at han havde været bekymret for, om der kun var toilet udenfor og ingen internet, da han fik besked om, at han skulle bo på landet. Den slags situationer, hvor vi har grinet sammen, har der været mange af, og det har vi virkelig nydt, fortæller Susanne Lerager Pedersen.

Inviterer verden hjem

Som lokal koordinator besøger hun interesserede værtsfamilier i Midtjylland for at fortælle mere om det at være værtsfamilie og afstemme forventninger.

- Jeg glæder mig rigtig meget til, eleverne kommer og håber at kunne skabe en lille gruppe omkring de unge mennesker, så de kan føle sig trygge, mens de er i Danmark, fortæller Susanne Lerager Pedersen.

Udvekslingseleverne bor hos lokale danske værtsfamilier i Ikast og omegn.

- Det er ikke altid, man har mulighed for at tage på jordomrejse. Men det er altid muligt at invitere verden hjem til os selv og derigennem få nye kulturoplevelser. Det har været en dejlig oplevelse for os at være værtsfamilie. Man får virkelig et nyt medlem af familien, og man får lov til at være en del af et ungt menneskes rejse ud i livet. Vi fik lov til at få en forældrerolle for Marcello. Vi ville egentlig gøre det, som en familie i USA gjorde for vores datter, men det endte med at være meget givende i sig selv. Det er især det bånd, man får til det menneske, man lukker ind i sin familie, som har gjort indtryk på mig, siger Susanne Lerager Pedersen, der glæder sig til at byde et nyt hold unge udvekslingsstudenter velkommen til august.

Italienske Marcello Pagliantini med sin danske værtsfar, Finn Pedersen fra Bording, på tur til Herning, hvor de nyder et par »franske« hotdog. Foto: Privat Foto
Marcello Pagliantini vil ifølge sin danske familie i Bording altid være en del af deres familie. Foto: privat foto