Gruppe lancerer ny pjece over sorgtilbud

Ny pjece giver et overblik og muligheder for sorggrupper

Udgivet:25. juni 2022, 07.19

Læsetid:3 minutter

Fra venstre ses Martin Lauritsen, Vibeke Grønskov, Anne Dolmer, Henning Busk, Birthe Møberg og Inger-Lise Katballe. Fælles for medlemmerne i gruppen er et stort ønske om at skabe en oversigt over tilbud i Ikast-Brande for voksne i sorg. Foto: Malene Tswai

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE En gruppe på seks, der alle går op i at belyse mulighederne for mennesker i sorg i Ikast-Brande har lavet en helt ny pjece, som skal skabe et samlet overblik over tilbud til voksne mennesker i sorg i Ikast-Brande Kommune.

Rundt om bordet sidder Henning Busk, som i mange år har spillet en fremtrædende rolle i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling. Han har for mange år siden selv oplevet at miste sin hustru.

Henning Busk ser til sin venstre side.

Her sidder Martin Lauritsen. Han har Café Netværk sammen med en frivillig kollega.

Svært at nå ud

På hans venstre side sidder sognepræst Anne Dolmer fra Brande Kirke. Hun er kontaktperson ved Livsmodsgruppen i Brande. Overfor sidder Inger-Lise Katballe, som er formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Ikast-Brande, og formanden er flankeret af daglig leder i Frivilligcentret Vibeke Grønskov, som sidder ved siden af gruppens sidste medlem, sognepræst i Ikast Kirke og Faurholt Kirke Birthe Møberg. Sidstnævnte er kontaktperson i en sorggruppe i Ikast sammen med en frivillig kollega.

Fælles for de seks er som nævnt at give kommunens sørgende voksne en oversigt over sorggrupper i Ikast-Brande. Men gruppen oplever også, at det kan være svært at nå ud til folk.

- Vi har i Kræftens Bekæmpelse haft et tilbud for ældre efterlevende uden nogen overvældende tilslutning. Det har vi undret os lidt over. Kunne det have en geografisk årsag? Eller ved folk ikke, at muligheden eksisterer? Derfor undersøgte Vibeke Grønskov og jeg blandt andet menighedsrådene i kommunen for at se, hvem der måske havde nogle tilbud. Nu har vi samlet de tilbud, vi kender, i en pjece, og så håber vi på at kunne overskueliggøre tilbuddene og måske endda også få nogle tilbagemeldinger på, om der er noget, vi kan gøre bedre, siger Inger-Lise Katballe.

Et trygt frirum

Vibeke Grønskov tilføjer, at det i samme ombæring er vigtigt for frivilligcentret at udbrede, at man altid må kontakte centret.

- Er man inde for målgruppen og har behov for et tilbud, må man rigtig gerne kontakte os, så vi kan hjælpe med at finde det rigtige frirum, siger frivilliglederen.

Ét forhold er at udbrede kendskabet til Ikast-Brandes forskellige grupper for sorgramte voksne. Et andet forhold er at få folk til at vælge dem til.

Her lægger sognepræst Birthe Møberg vægt på vigtigheden af de personlige møder.

- Hvis man som efterladt får pjecen af eksempelvis sin præst i ugerne efter at have mistet, kan det virke mere trygt, formoder jeg. Derudover kan det måske også være nemmere at tage af sted, hvis man i forvejen kender én fra gruppen, og i min gruppe vil man jo kende mig, siger Birthe Møberg, som imidlertid understreger, at man er velkommen i alle grupper, selv om man bor i et andet område.

- Man kan desuden altid kan henvende sig direkte til den enkelte gruppes kontaktperson eller til frivilligcentret, tilføjer Inger-Lise Katballe.

Pjecen kan findes både fysisk og på frivilligcentrets hjemmeside. Derudover vil den blive delt ud til præsterne i kommunens sogne og til bedemænd, fortæller gruppen.

I pjecen kan man læse mere om Ikast-Brandes tilbud for voksne i sorg, og har man et tilbud, der ikke er med, er det muligt at kontakte Vibeke Grønskov.