Tyveri: Bier og stader forsvandt

Lokal biavler mener, at pilen peger mod andre biavlere som gerningsmænd

Udgivet:04. maj 2023, 20.00

Læsetid:2 minutter

Det var lige her, at de fem bistader var placeret. Nu håber Kaj Frimodt Madsen så på, at der er nogle, der har set en bil køre bort med de mange bier. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist

BITYVERI Kaj Frimodt Madsen måtte gnide øjnene en ekstra gang, da han forleden ville tilse fem ad sine bistader, som han havde stillet op hos en landmand på Ilskovvej nær Tulstrup.

Der var nemlig hverken bistader eller bier. Tilbage på jorden lå blot de brædder, som staderne havde været klodset op på.

- Grunden til, at jeg tog derud skyldtes, at jeg havde aftalt med et barnebarn og hans svoger at sælge fire stader med familier til dem, ligesom der kom en biavler fra Thisted for at erhverve en bifamilie, fortæller den lokale biavler fra Ikast.

Han ringede til politiet og anmeldte tyveriet, hvorpå han kontaktede barnebarnet så han slap for en forgæves køretur fra Ry.

Til gengæld nåede han ikke at melde afbud til biavleren fra Thisted.

- Heldigvis havde jeg nogle bistader hjemme hos mit selv, som han så kunne købe, fortæller Kaj Frimodt Madsen.

Han skønner, at bifamilier og stader repræsenterer en samlet værdig af 11.000 kroner.

Fagfolk bag

Den snart 84-årige avler er temmelig sikker på, at tyveriet er begået af en anden avler, og at det er sket om natten, hvor aktiviteten i et bistade er minimal.

Det kræver lidt kendskab til bier sådan at stjæle en hel familie, så derfor er Kaj Frimodt Madsen af den overbevisning, at der står fagfolk bag.

- Det er første gang, at det er gået ud over mig, men man hører ofte om tyverier af bifamilier. Det sker som regel i foråret. I løbet af vinteren går mange bifamilier til på grund af sygdom. Det skyldes ganske enkelt for dårlig pasning. Når man så som avler står uden bier, er der åbenbart nogle, der falder for fristelsen til at stjæle. Bier er jo næsten umulige at spore, men det var måske en idé at udstyre dem med gps, smiler den ældre biavler.

Store familier

I forbindelse med tyveriet på Ilskovvej stod det ene stade i øvrigt tilbage.

- Pyha tænkte jeg, så er der da en familie til avleren i Thisted, men da jeg tog taget af, var der helt tomt. Tyvene har åbenbart ikke haft plads til alle fem stader, og har så proppet tavlerne med bier fra det sidste stade sammen med de andre, lyder teorien fra Kaj Frimodt Madsen, der har været biavler gennem omkring 30 år.

De stjålne bier er af racen buckfast, og hver familie tæller fra starten omkring 20.000 individer, men vokser i løbet af en god sommer op til 50.000 individer.

Den erfarne biavler fra Ikast udvikler selv sine dronninger og dermed sine familier.

- Det hænder ofte, at jeg flytter rundt med staderne og får en lille håndskilling fra landmænd, der hellere end gerne ser så mange honningbier som muligt, når afgrøder skal bestøves, oplyser Kaj Frimodt Madsen.