Ny bog om digital udvikling: Midtjyske forfattere råber op for de ældre

Jari Kickbusch og Morten Hjelholt har i fællesskab udgivet bogen »Dét skal du ordne på nettet«, som skal give ældre en stemme

5. august 2021, 12.41

Jari Kickbusch (t.v.) og Morten Hjelholt er oprindeligt fra Ikast og Herning og har udgivet en bog, baseret på to års forskning om ældre og den digitale udvikling og/eller udfordring. Foto: Privatfoto

ÆLDRE De har fælles bagland i det midtjyske, men er tilfældigt stødt sammen i deres voksenliv i hovedstaden.

Jari Kickbusch og Morten Hjelholt har netop udgivet et fælles værk - en bog, hvor de blandt andet stiller spørgsmål ved, om man altid skal tage den buldrende it- og digitale udvikling for gode varer.

De hører i øjeblikket selv til i en it-superliga som ansatte på IT-Universitetet i København, men de frygter, at de som ældre - i takt med den buldrende udvikling - ikke kan følge med, og bliver sat af holdet.

Mødtes i fredagsbar

De to forfattere har en fælles fortid som elever på Ikast-Brande Gymnasium, men det var først til en tilfældig fredagsbar på IT-Universitetet, at de lærte hinanden at kende. Sådan for alvor.

- Bogen ville ikke være blevet til noget, hvis ikke Morten den dag havde prikket mig på skulderen og spurgt: Er du ikke Anjas (Jari Kickbuschs lillesøster, som Morten Hjelholt gik på årgang med, red.) storebror, siger Jari Kickbusch og fortsætter:

- Vi havde en fælles reference- en navlestreng til vores opvækst i det samme geografiske område. Selvom vi aldrig kendte hinanden, da vi boede i det midtjyske, så vidste vi godt, hvem hinanden var. Vi føler et naturligt fællesskab, som vi har brugt i arbejdet med bogen, forklarer Jari Kickbusch.

I dag er de, hvad man i det midtjyske vil kalde »københavnere«, og deres fælles opvækst på heden betyder, at de har en arv, som de bringer med sig. Det handler om respekt for erhvervslivet, ønsket om at skabe vækst , og om at finde fælles fodslaw for at lave forbedringer. Man sætter sig ikke tilbage - man gør noget.

Derfor valgte de to midtjyder med økonomisk opbakning fra Fonden Ensommes Gamles Værn at kigge dybere ned i problematikken med den stigende digitalisering af samfundet.

Gennem to år har Morten Hjelholt forsket i de udsatte ældres udfordringer i det digitiale samfund, og resultatet af forskningen er i samarbejde med Jari Kickbuschs blevet til »Dét skal du ordne på nettet«.

Det midtjyske makkerpar ridser i bogen en lang række problemstillinger op, og har også inddraget ældre borgere og deres bekymringer. Bogen indeholder også lang række af tal, statistikker og undersøgelser.

De skriver på den baggrund »Digitaliserer vi, fordi de digitale hjælpemidler skal komme alle til gode, eller gør vi det som massemennesker, lemminger, som i samlet flok går mod afgrunden?«

Morten Hjelholt og Jari Kickbusch har ikke ønsket at nå frem til en endegyldig konklusion, men har til gengæld et ønske om at åbne en debat:

»Teknologibegejstringen bør ikke overdøve forståelsen for den brede sammensætning af mennesker, der rent faktisk skal leve med teknologierne«, skriver de i efterskriftet, hvor de samtidig erkender at være dybt afhængige af netop teknologien og deres smartphones.