Diamantbryllup: 60 år med kærlighed, maskiner og blomster

Diamantbrudeparret Elly og Svend Søndergaard var ikke i tvivl om, at kærligheden var værd at samle på

Udgivet:21. april 2022, 13.00

Læsetid:7 minutter

Siden Elly og Svend Søndergaard blev gift for 60 år siden, har de boet på en gård på Sundsvej ved Ikast. De seneste 14 år har også hunden Kvik haft sit hjem på gården. Foto: Henrik Ole Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

11 måneder siden

IKAST Hunden Kvik byder velkommen på gårdspladsen, da avisen besøger Elly og Svend Søndergaard på Sundsvej nordvest for Ikast.

Anledningen er et portræt af parret, som torsdag 21. april kan fejre diamantbryllup.

- 60 år - ja, tiden løber, siger Elly Søndergaard med et smil, mens hun byder på kaffe og kage i stuen.

Hundens navn får journalisten til at henlede opmærksomheden på artsfællen af samme navn i tv-serien »Matador«.

Det får straks Svend Søndergaard til at hente en godbid til hunden, og vise, at han har lært sin Kvik samme trick, som grisehandler Oluf Larsens Kvik kunne.

- Det er en tysker, siger Svend Søndergaard, og hunden venter tålmodigt på, at der bliver sagt: »Det er en dansker«, så kiksen må spises.

Matador-Kvik skulle efter sigende være af racen dansk-svensk gårdhund, selv om seriens forfatter Lise Nørgaard har fortalt, at hunden blev spillet af en glathåret foxterrier.

- Vi ved ikke, hvilken race vores Kvik er. Den er bare et gadekryds, fortæller Svend Søndergaard og lader hunden få en kiks mere.

Ingen grund til at krydse åen

80-årige Elly Søndergaard gik i skole i Tulstrup. Hun er vokset op på ejendommen Flaskagervej 2, der er en sidevej til Ilskovvej.

- Det er såmænd ikke mere end to en halv kilometer herfra, siger hun.

82-årige Svend Søndergaard gik i skole i Faurholt og er opvokset på sin nuværende nabogård på Sundsvej 9.

- Nu bor vi i nummer 11, når han at sige, inden hustruen tilføjer:

- Vi er ikke gået over åen efter vand.

Parret blev gift i 1962, men de mødte hinanden fem år tidligere til en høstfest i Faurholt.

De to kan ikke helt afgøre, hvem der ved høstfesten var initiativtager til det første skridt ad kærlighedens vej.

- Det var vist os begge, husker Elly Søndergaard og smiler til sin Svend.

Selvstændig som 16-årig

Da de stadig kun havde titel af kærester, arbejdede Elly Søndergaard som syerske ved H.C. Larsens fabrik nær banen i Ikast. Fabrikken lå på det sted, hvor boligblokkene Olympiahusene ligger i dag.

Den unge Svend var i en helt anden branche.

- Jeg startede min egen maskinstation som 16-årig hjemme fra gården, så jeg var allerede i gang som selvstændig, da jeg mødte Elly, fortæller Svend Søndergaard.

Brylluppet stod i Ikast Kirke, og den efterfølgende fest blev holdt i Aksel Jensens Sal, som lå cirka der, hvor rådhuset nu har hovedindgang.

- Jeg tror, der var omkring 100 mennesker med, og jeg kan tydeligt huske, at vi havde bryllup påskelørdag, fortæller Elly Søndergaard.

Det nygifte par flyttede sammen på den nuværende adresse, gården på Sundsvej 11, som gommens far også ejede.

Passede både børn og grise

I 1963 blev familien udvidet. Datteren Hanne bærer i dag efternavnet Andersen og bor i Hammerum. Hun har siden beriget Elly og Svend Søndergaards liv med børnebørnene Camilla og Maria på henholdsvis 30 og 26 år.

Sønnen, John Søndergaard, blev født i 1968. Han bor i dag på Thyholm.

- Vi drev landbrug her fra gården i nogle år. Elly stoppede som syerske og koncentrerede sig om at passe børn og grise. Jeg lukkede maskinstationen i 1987, og siden har jeg passet vores egen jord frem til år 2000. Nu passer jeg mine georginer. Det er nok til mig, siger Svend Søndergaard.

De omtalte georginer er i et målestok, som de færreste haveejere kaster sig ud i.

- De fylder 1500-2000 kvadratmeter. Ej, det slår vist ikke engang til. Men jeg ved, at vi har cirka et par tusind planter, siger Svend Søndergaard.

- Vi startede med fire forskellige slags, og så steg interessen, så vi nu har langt over 20 forskellige slags, siger Elly Søndergaard.

Stort arbejde lønner sig

Georginen kommer oprindeligt fra Mexico og er ikke hårdfør nok til at klare en dansk vinter.

Derfor skal rodklumpen graves op i det sene efterår og opbevares tørt og køligt, indtil den kan genplantes, når nattefrosten er ovre, og jorden er lun.

- Det tager en hel uge for to personer at grave dem op og lige så lang tid at sætte dem ned igen. Vi opbevarer dem på marken dækket med plastik og halm, som en kartoffelkule, fortæller Svend Søndergaard.

Det tager også en uge i foråret at sætte planterne tilbage i jorden, men det er hele besværet værd, mener diamantbrudeparret.

- Georginerne begynder cirka at blomstre omkring Ellys fødselsdag 27. juli, siger Svend Søndergaard.

- De var enormt fine sidste år, tilføjer hustruen.

Parret lader også andre mennesker nyde godt af de flotte georginer.

De har nemlig etableret en pluk-selv ordning på blomstermarken.

Madam Blå i rå mængder

Sådan en omgang ekstrem-havearbejde vil måske tage pusten fra mange, men for det tidligere landmandspar er det ingen sag.

De har endda haft overskud til at etablere nogle imponerende samlinger.

En længe i gården er indrettet med alskens køkkenudstyr af ældre dato.

Blandt andet et stort udvalg af Madam Blå.

- Der er kaffekander, sukkerskåle og alle de andre ting fra det blå stel. Det er skønt, synes jeg. Det er, fordi det er gammelt, og jeg er selv vokset op med det, fortæller Elly Søndergaard.

Hun har også skabt en samling af husholdningsmaskiner.

- Tænk, at den gamle Ferm kan køre endnu, siger Elly Søndergaard om det elektriske vaskeapparat med indbygget vridemaskine fra Ulstrup Maskinfabrik ved Randers.

Desværre er etiketten faldet af, så produktionsåret er ikke helt sikkert, men Ferm blev fremstillet mellem 1938 og 1954.

To haller med gamle traktorer

Ægtemanden har også et veludviklet samlergen. Hans samling fylder bare en del mere.

- Jeg har et traktormuseum på 1900 kvadratmeter. Det blev etableret sidst i 1990’erne, og så er det da vokset lidt siden. Jeg har 47 traktorer lige nu og en masse vogne og redskaber. Det er fordelt over to haller, siger Svend Søndergaard.

- Nogen skal jo stå for at bevare de gamle ting, så de ikke bliver glemt, lyder det beskedent fra museumsmanden.

- Arh, du kan jo også godt lide at arbejde med motorerne, supplerer hustruen.

- Ja, det er rigtigt. Alle motorer kan starte, og alle traktorer er funktionsdygtige, lyder det med et stolt smil fra Svend Søndergaard, som giver de gamle maskiner den nødvendige motion.

- De skal startes mindst én gang om året, og så skal de have lov til at brænde 10 liter benzin eller diesel af, for ellers sætter motoren sig fast, forklarer han.

Bare kom og kig

Har man lyst til at besøge traktormuseet - og måske samtidig kigge forbi udstillingen med Madam Blå og alle de forskellige ældre husholdningsaggregater, er man velkommen efter forudgående aftale.

Tager man coronatiden ud af ligningen, har der gennem årene været mange, som besøgte gården på Sundsvej.

- For nylig havde vi en familie fra Bording på besøg. De var lige på en hyggelig eftermiddagstur, fortæller Elly Søndergaard.

- Samtlige pensionistklubber i Ikast og omegn har også været her flere gange. Sommetider har de frokost med og bruger mange timer her, siger Svend Søndergaard.

Efter at parret var blevet viet tilbage i 1962 gik bryllupsrejsen såmænd til gården på Sundsvej.

- Det var med at komme hjem og bestille noget, siger Svend Søndergaard.

- Der var heller ikke rigtig penge til at tage på en lang rejse, supplerer hustruen.

En stor fest i vente

Men da parret blev pensionister, tog de revanche for de mange årtier med begrænset rejseaktivitet.

- Vi har blandt andet været i Polen, Finland, Rumænien og USA. Men nu begynder vi ikke helt at kunne holde til at rejse så langt. Mens der var corona, har vi bare været herhjemme, så vores seneste ferie var på Bornholm i 2019, siger Elly Søndergaard.

- Det var en rejse sammen med en traktorklub, som vi er med i, tilføjer Svend Søndergaard.

Diamantbrylluppet fejres med familie, nære venner og en stor omgangskreds.

- Vi bliver 80 til festen, fortæller Svend Søndergaard.

Elly og Svend Søndergaard blev gift i Ikast Kirke 21. april 1962, hvilket gør, at de snart kan kalde sig diamantbrudepar. Gennem årene har de brugt noget af fritiden på at lave samlinger af ældre genstande. Blandt andet har diamantgommen 47 gamle traktorer. Foto: Henrik Ole Jensen