Udsigt til billigere juletræer

Coronavirus og andre forhold presser juletræs-producenterne. Det afspejler sig i priserne

27. november 2020, 05.00

I år er intet, som det plejer. Blandt andet har skrappe corona-restriktioner i Tyskland og Frankrig medført massive afbestillinger. Det kan mærkes hos blandt andre juletræsproducent Jan Østergård fra Bording Kirkeby.

BORDING Juletræsproducent Jan Østergaards plantage vest for Bording Kirkeby rummer omkring 150.000 juletræer i alt, og de 7500 af dem er klar til fældning i år.

Gennem firmaet Danbaum dyrker han juletræer af sorterne rødgran, nobilis, klassikeren nordmannsgran og fyrretræer til klippegrønt.

Hans vurdering lyder, at forbrugere kan se frem til billigere juletræer i år - i forhold til 2019.

- Der er i hvert fald rigeligt med juletræer. Der kommer ikke til at mangle træer, og de bliver ikke dyrere i år. Tværtimod, siger Jan Østergård.

»Danske Juletræer« er en landsdækkende brancheforening, som henvender sig til de cirka 2500 virksomheder, der arbejder med juletræer og klippegrønt.

Her oplyses det, at Danmark eksporterede 10,4 millioner juletræer i 2019, og forventningerne til 2020 lå på et lignende niveau.

41 procent af de danske træer plejer at blive solgt til Tyskland.

Herefter plejer de næste kunder i rækken at være Frankrig, Storbritannien, Holland, Polen, Sverige, Tjekkiet, Østrig, Norge, og Schweiz.

Blandt de mere eksotiske eksportmarkeder er Marokko, Hong Kong, Libanon og de Forenede Arabiske Emirater, der dog alle plejer at aftage begrænsede mængder.

Afbestillinger i hobetal

Men i 2020 er intet, som det plejer for Jan Østergård og mange andre danske producenter. Af tre store årsager: Coronavirus, følgerne af orkanen »Kyrill« i 2007 og ejerskifte hos verdens største producent af juletræer, som ligger ved Sønder Omme - fire kilometer sydvest for kommunegrænsen til Ikast-Brande.

Coronavirus gør det usikkert, hvor mange af de ellers så urørlige juletraditioner, der kan gennemføres i forskellige lande.

- I Frankrig og Tyskland er mange julemarkeder aflyst eller afventer. Havecentrene er nedlukket, og de har derfor afbestilt deres normale ordrer på danske juletræer. Vi kan intet gøre. De tør ikke bestille, når de ikke ved, hvornår de må genåbne, eller om de overhovedet kommer til at åbne før jul, siger Jan Østergård.

Det har resulteret i et oversvømmet marked, hvor dyrkerne gør alt for at hente bare en lille del af produktionsprisen hjem.

- Juletræerne bliver solgt til under produktionsprisen til eksport, og det får mange danske producenter til at opgive eksport i år og prøve at sælge deres træer på det hjemlige marked, forklarer Jan Østergård.

Endnu en hovedpine

Samtidig er producenterne ramt af stigende omkostninger på grund af corona.

- Det har været svært at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark, og mange har skulle gennem karantæneperiode. Da udbud og efterspørgsel afgør prisen, giver det en ekstra udgift til producenterne i år, siger han.

Men på grund af det oversvømmede marked, kommer forbrugerne næppe til at mærke de ekstra lønomkostninger. Det bliver producenternes hovedpine, vurderer Jan Østergård.

- Corona kan vi ikke gøre noget ved. Det er ens for alle i verden, og vi må bare være sammen om at komme gennem det, siger han.

Juletræer efter orkan

Hvad angår orkanen Kyrill, er der heller ikke meget at gøre. I 2007 væltede den almindelige skove på stribe i Tyskland. Her var målet at genoprette skovene, men flere af skovejerne fik dispensation til at oprette midlertidige juletræsplantager, som nu er ved at være klar til fældning.

Denne ekstra leverance til det europæiske marked er også med til at presse prisen på juletræer ned.

- Der går nok tre-fire år, før det begynder at vende, fortæller Jan Østergård.

Juletræer fra banken

Efter langvarigt underskud kastede kapitalfonden, som ejede den danske juletræsmastodont Green Team i Sdr. Omme, samtidigt håndklædet i ringen i 2019.

- Dermed blev Sydbank pludselig verden største producent af juletræer, og de presser markedet hårdt, for de vil bare af med det hele og sælger derfor juletræer til halvdelen af produktionsprisen, forklarer juletræsproducenten.

Til Dagbladet Børsen har Sydbank afvist, at det forholder sig sådan, men den forklaring giver Jan Østergård ikke meget for.

- Konsekvensen vil være, at mange danske producenter ikke fortsætter. De sælger, hvad de har, og de genplanter ikke. Så den danske produktion af juletræer er truet. Vi kan risikere, at den er halveret i løbet af få år, vurderer Jan Østergård.

»Fæld-selv« i en corona-tid

Begrebet »Fæld-selv« står til at blive en meget stor trend i Tyskland, vurderes det i branchen.

Årsagen er, at når byggecentre og store dagligvarekæder har skruet ned for importen af fældede træer fra Danmark, vil mange tyske familier forsøge at hente deres træer direkte hos regionale producenter.

»Fæld-selv« har i årevis været en mulighed hos Jan Østergård. Også i år, og hans Møllegården på Skyggevej holder åbent for salg af eller »fæld-selv« juletræer alle advents-weekender.

Om »Nissestien«, der plejer at være et stort hit for børnefamilierne, vil være åbent denne juletid er usikkert. Det afgøres i sidste øjeblik baseret på de til den tid gældende retningslinjer i forhold til corona.

Nordmannsgran er det foretrukne juletræ mange steder i Europa, men nobilisgran (billedet), der også er kendt under navnet sølvgran, stiger i popularitet ifølge Jan Østergård. Foto: Thomas Vang Nielsen