LÆSEBREV: Regeringen bekymrer sig ikke om naboerne til Kærshovedgård

Udgivet:28. juli 2022, 15.30

Læsetid:3 minutter

Mads Fuglede

Af Mads Fuglede Hvingelvej 10, Hee

LÆSEBREV Udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), har sendt et lovforslag i høring, der reelt set betyder, at Udrejsecenter Kærshovedgård bliver liggende, hvor det er. Dermed løber regeringen fra det løfte, som de gav i valgkampen i 2019 om at etablere et nyt udrejsecenter, hvor man adskiller gruppen af kriminelle og radikaliserede udviste udlændinge fra afviste asylansøgere.

I det nye lovforslag fra ministeren vil de nærmeste naboer til Kærshovedgård blive tilbudt enten et skattefrit engangsbeløb eller et opkøb af deres ejendom af staten. Dette betyder dybest set, at hvis man ikke vil opgive sit hjem til staten, kan man tage imod et beløb, der er en ringe trøst i forhold til de både personlige og økonomiske omkostninger, som de har haft gennem årene med udrejsecentret som nabo.

Hvis regering virkelig bekymrede sig om de borgere, der bor tæt på Kærshovedgård, så havde de ikke forsøgt at lukke naboproblematikken med en kompensationsordning. I stedet for havde regeringen forsøgt at lave en løsning fra bunden. En løsning hvor man flytter de dybt kriminelle og radikaliserede udlændinge ud af Kærshovedgård, så de ikke skaber utryghed i lokalområdet.

Med en kompensationsordning fastholder regeringen nu en politik, der for hver dag gør problemet med Kærshovedgård større. På udrejsecentret ved Bording er flere forskellige grupper samlet. Kærshovedgård rummer nemlig både afviste asylansøgere, der har nægtet at forlade Danmark, selvom de ikke har ret til asyl, og udvisningsdømte kriminelle og radikaliserede udlændinge, som ikke kan hjemsendes. Dette giver desværre grobund for, at de afviste asylansøgere kan blive kriminelle eller radikaliserede, hvilket hverken er godt for lokalområdet eller resten af det danske samfund.

Tal fra Udlændinge- og integrationsministeriet viser desværre også, at en stor gruppe af afviste asylansøgere først har fået en kriminel løbebane efter ophold på Kærshovedgård. I alt har 219 personer i perioden 2016-2022 først begået kriminalitet efter placering på Kærshovedgård. Udover overtrædelser af meldepligten er butikstyverier og besiddelse af euforiserende stoffer særlig udbredt blandt denne gruppe.

Derudover fremgår det af PET’s Center For Terroranalyses rapport fra tidligere i år, at Kærshovedgård er en mulig terrorrede. Dette skyldes, at afviste asylansøgere grundet deres sårbare situation ”kan være særligt modtagelige over for radikalisering og påvirkning fra militant islamistiske dagsordener” fra de udvisningsdømte radikaliserede udlændinge.

Dette er tydelige tegn på, at det ikke går at have de to grupper af udlændinge samlet. Regeringen må indse, at det er en uholdbar situation, der kun gør problemet større.

Derfor skal vi have de udviste kriminelle og radikaliserede udlændinge adskilt fra de afviste asylansøgere. Det vil både gøre livet som nabo til Kærshovedgård lettere, og det vil mindske den sikkerhedstrussel, som Kærshovedgård udgør for det danske samfund. Desværre tror regeringen, at man kan købe sig ud af problemet med Kærshovedgård. Men det kan man ikke.

Mennesker, der har begået voldsom kriminalitet eller er radikaliseret, og som ikke kan hjemsendes, skal isoleres, så de hverken kan skabe utryghed i lokalområdet eller korrumperer andre beboer på danske udrejsecentre. Derfor har vi i Venstre siden 2018 haft planen om at etablere et nyt udrejsecenter på den øde ø Lindholm for de kriminelle og radikaliserede udlændinge. På Lindholm vil vi kunne holde større opsyn med beboerne, og de vil være placeret så afsondret som muligt.

Men Socialdemokratiet har modarbejdet disse planer. Derfor er det på høje tid, at en kommende regering tager de lokale borgers bekymringer alvorligt. Ingen er tjent med Kærshovedgård, som forholdene er nu.