Tidligere urmager og guldsmed fra Bording er død

Fra døtrene Emma Elise Hermann og Inge Møller Christensen har vi modtaget følgende om deres mor, Edith Møller, Bording

Udgivet:16. december 2022, 13.02

Læsetid:2 minutter

Edit Møller. Foto: Privat foto

9 måneder siden

DØDSFALD Vi har mistet vores kære mor Edith Møller forhenværende urmager og guldsmed. Hun blev 99 år på nær en måned. Hun blev født i Fredsø på Mors. Som fire-årig rejste hun sammen med forældrene og to mindre brødre til Canada. I Canada kom der en lillesøster til. Kort efter blev hendes mor syg af tuberkulose og kom på sanatorium. Det betød, at hendes far måtte arbejde hårdt for tjene til føden til familien. Edith og hendes tre søskende kom i pleje hos fire forskellige canadiske familier.

Da Ediths mor gerne ville hjem for at dø, rejste familien tilbage til Danmark. Edith var på det tidspunkt tolv år og skulle nu til at lære dansk. Hendes mor døde på Ediths konfirmationsdag. Edith kom i pleje hos sin morbror i Sejling, hvor hun gik i skole, men også skulle hjælpe til i husholdningen. Efter nogen tid ringede hendes far og sagde, at hun måtte komme og hjælpe til derhjemme. Efter skolen kom hun ud at tjene forskellige steder, og der mødte hun vores far Poul Møller. De startede en urmager og guldsmed forretning i Karby på Mors. Her blev min søster og jeg født.

Da folk fik bil, blev det mere almindeligt, at man kørte til Nykøbing for at handle. Det kunne mærkes i butikken og efter 18 år besluttede de sig for at finde andre muligheder for at drive deres forretning. Efter besøg mange steder slog de sig i 1962 ned i Bording, hvor de kunne se muligheder, da byen var i stor udvikling på det tidspunkt.

For at se tiden an lejede de en bolig i Skolegade og startede forretning op. Beboerne i Bording var glade for at få en urmager og guldsmed til byen og anbefalede dem at flytte ned i byen. De flyttede til Bredgade i 1966 og drev her en god og vellidt forretning indtil vores far gik på pension. Kort tid herefter blev vores far syg og døde i 1987. Edith var forretningens udadvendte ansigt og elskede at betjene kunderne i butikken. Edith blev i 23 år boende i ejendommen, hvorefter hun flyttede til Bøgely og boede her indtil hendes død. Edith var en positiv og livsglad person, som ikke var bange for at kaste sig ud i nye udfordringer. Således kunne hun langt op i 90’erne bruge it og skype og være i kontakt med familie i både Danmark og Canada. Hun havde bestemt ikke glemt sit engelsk. Hun så en stor ære i at følge med i hele familiens gøren og laden – også når hun ikke selv kunne være med. Edith var god til at lytte til andre mennesker og altid rigtig god at tale med.

Edith Møller efterlader sig to døtre, seks børnebørn og 11 oldebørn