Tilbud til virksomheder med udenlandsk arbejdskraft: Fortsat ledige pladser i populært uddannelsesnetværk

Ikast-Brande Kommune og erhvervslivet tilbyder skræddersyet undervisning i dansk til egnens udenlandske arbejdere under netværket Dansk på Arbejdspladsen. Nu er parterne klar med nyt møde

Udgivet:25. januar 2023, 22.52

Læsetid:2 minutter

For Tesfamicael Hagos fra Palsgaard Spær har det haft afgørende betydning, at hans arbejdsgiver har tilbudt at lære ham dansk. Nu følger flere virksomheder i Ikast-Brande trop gennem netværket Dansk på Arbejdspladsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE En af de helt store udfordringer for mange udlændinge er det danske sprog. Det oplever flere virksomheder i Ikast-Brande, som konstaterer, at den manglende sprogforståelse er med til at danne kløfter og misforståelser mellem virksomhedernes danske og udenlandske medarbejdere. Det er et problem, for virksomhederne har hårdt brug for den udenlandske arbejdskraft.

Sidste år opstod netværket Dansk på Arbejdspladsen, og det fortsætter ind i 2023, og allerede 26. januar finder det næste netværksmøde sted i Huset i Ro i Ikast.

Det fortæller Pil Hibiscus fra Ikast-Brande Kommune.

- Det endelige program sendes ud umiddelbart før mødet, men vi kan allerede nu løfte sløret for, at vi får besøg fra Vildbjerg, hvor bykoordinator Birthe Luckmann vil dele ud af deres erfaringer med danskundervisning og integration af udenlandske medarbejdere. Der er gode erfaringer i at hente inspiration her, siger Pil Hibiscus.

Afgørende forskel

Sidste sommer deltog Herning Folkeblad i det første netværksmøde, som fandt sted i Ikast Svømmecenter. Her sad repræsentanter fra 15-20 lokale virksomheder, som alle ønskede at få inspiration og at dele erfaringer, for kommunikationen glider ikke altid lige let, når man har udenlandske medarbejdere ansat.

Sådan lød det fra Jannie Winther fra JW Industri i Ikast.

- Men vi er ikke afskrækket overhovedet. Vi vil tværtimod gerne have flere udenlandske ansatte hos os, lød det i juni fra Jannie Winther. En, der allerede har mærket en afgørende forskel ved at have lært dansk, er Tesfamicael Hagos fra Eritrea. Han arbejder til daglig hos Palsgaard Spær i Hampen.

- Det har været meget svært at komme til Danmark, selv om min familie og jeg er lykkelige for, at det er muligt for os. Men det er svært at lære et nyt sprog, og det er vigtigt at kunne tale dansk både i arbejdstiden, men naturligvis også i fritiden, forklarer han.

Derfor glæder Tesfamicael Hagos sig meget over, at Palsgaard Spær har oprettet et danskundervisningshold i arbejdstiden - trods travlhed - for at kunne tiltrække udenlandske medarbejdere.

Brug for netværk

Imidlertid oplever virksomhederne, at det er svært med danskundervisningshold i arbejdstiden, og derfor har flere efterspurgt et netværk - blandt andet for at kunne ramme medarbejderne på forskellige fagligheder i danskundervisningen. På samme måde kan virksomhederne også hjælpe hinanden til at skaffe hold til udvidet danskundervisning. Det har Palsgaard Spær blandt andre efterspurgt, og det har været et af startskuddene til Dansk på Arbejdspladsen.

- Ambitionen med netværket er, at vi på tværs lykkes med at rekruttere, fastholde og integrere udenlandske medarbejdere. Vi har stadig få ledige pladser tilbage i netværket, så man skal endelig byde ind, hvis man kender en virksomhed, der kunne have glæde af at deltage. Vi begynder morgenen med morgenmad og en kop kaffe, lyder det fra Pil Hibiscus.