Digital indsamling havde det svært i Ikast-Brande Kommune

Den årlige sogneindsamling til Folkekirkens Nødhjælps arbejde gav 17.229 kroner

Udgivet:18. marts 2021, 09.38

Læsetid:3 minutter

Sogneindsamlingen i Engesvang var digital med direkte tv fra sognehuset, hvor værten Hans Jørgen Hansen løbende fortalte om dagens indsamlingsresultater. Foto: Tina Vestergaard Pedersen

IKAST

Søndag var der den årlige indsamling i landets sogne til Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt verdens fattigste.

For andet år i træk kunne man ikke komme ud og banke på døre. I sted forsøgte man sig med en digital indsamling.

Det gik ikke for godt.

Hvor Ikast-Brande kommune tidligere har bidraget med mere end 50.000 kroner, blev det i år kun til 17.229 kroner, da tallene blev gjort op i de enkelte sogne søndag eftermiddag.

Det er trods alt noget bedre end i 2020, da Ikast-Brande kommune kun blev registreret for 5713 kroner, oplyser Hans Jørgen Hansen, Engesvang, der er kommunekoordinator for indsamlingen i Ikast-Brande Kommune.

- I år var vi meget bedre forberedt på at lave en digital indsamling, hvor det sidste år var en regulær feberredning stablet på benene i løbet af et par dage. Men det er tilsyneladende ikke nemt at få folk til at gå med på det digitale. Jo, folk vil såmænd gerne give, men som ved de fysiske indsamlinger, er det springende punkt, hvor mange frivillige indsamlere, man kan få engageret, siger Hans Jørgen Hansen og fortsætter:

- Ideen i den digitale indsamling er, at de som normalt samler fysisk ind, i stedet opretter en digital indsamling, som de så opfordrer venner, bekendte og naboer til at give et bidrag til. Det har været virkelig svært at få folk til oprette de digitale indsamlinger. Flere sogne har også undladt at oprette indsamlinger, som det var meningen at privatpersoner skulle oprette indsamlinger under, siger Hans Jørgen Hansen.

Sendte live

I hans eget sogn, Engesvang, gik man helt digitalt. Søndag eftermiddag gik man direkte på de sociale medier med en sending, hvor der både var direkte indslag og videoer optaget i forvejen.

- Man kan ikke betegne det som en succes på trods af et meget stort forarbejde. Der viste sig så mange tekniske udfordringer med at få Facebook og computeren til at spille sammen, så vi kom i gang meget senere end planlagt, og derfor måtte vi skære en del af programmet fra. Desuden lavede jeg nogle fejl undervejs med at glemme at slå mikrofonen til og den slags, siger Hans Jørgen Hansen, der dog især glæder sig over, at det lykkedes at sende en støttekoncert med den lokale trubadur Jacob Bak Nielsen.

Indsats bar frugt

Indsatsen i Engesvang viste sig dog at bære frugt, da indsamlingen i sognet blev på 10.079 kroner mod 4153 kr. sidste år. En del af indsamlingen er kommet ind ved en sideløbende indsamling på MobilePay.

Indsamlingsresultatet i de øvrige sogne i kommunen var: Bording /Christianshede: 500. Ikast/ Faurholt: 3150. Fonnesbæk: 1400. Isenvad: 1050. Ejstrupholm: 500. Klovborg: 550 kr.

Brande, Nørre Snede, Gludsted og Blåhøj havde ingen indsamling.

På landsplan var der oprettet 1263 indsamlinger, hvor der normalt er cirka 20.000 indsamlere på gaden. Søndag aften var det samlede beløb på landsplan godt to millioner kroner, hvor det normalt er 10 – 15 millioner.

- Der er grund til at være taknemmelig for hver en krone, der kommer ind. Der er kolossalt behov. Folkekirkens Nødhjælp er primært i landområder i verdens fattigste lande. Landbrugerne i blandt andet Afrika er enormt ramt af klimaforandringer. Nu er de oven i ramt af coronavirus med ringe udsigt til at kunne få vacciner. Verdens fattigste har desperat behov for hjælp fra vi i den rige verden, siger Hans Jørgen Hansen.