Fælleslisten foreslår seks lokale ungdomsråd

Udgivet:06. april 2023, 16.00

Læsetid:2 minutter

Rune Lyager. (FL)Foto: Jørn Deleuran

6 måneder siden

FORSLAG Fælleslisten gør brug af den såkaldte initiativret og sendte 29. marts følgende forslag, som skal behandles på næstkommende byrådsmøde:

Fælleslisten indstiller således til kommunalbestyrelsen, at det fælleskommunale ungdomsråd IBUR nedlægges og erstattes af seks lokale ungdomsråd.

Vi er nødt til at erkende, at vores kommune er geografisk stor. Det er den også for de unge. I dag har IBUR, til huse i Ikast. Hvis vi reelt ønsker at bruge ungdomsrådet til at spørge de unge til råds og inddrage dem i hele vores kommune, tror Fælleslisten på, at tiden er inde til en forandring, i måden det kommunale ungdomsråd er organiseret på.

Fælleslisten foreslår derfor, at IBUR nedlægges for derefter at genopstå som seks selvstændige lokale ungdomsråd med base i henholdsvis Ikast, Bording, Engesvang, Brande, Ejstrupholm og Nørre Snede.

Formålet med omstruktureringen er at skabe nærhed og gøre det nemmere for de unge at snuse til den demokratiske proces i ungdomsrådene. Det vil komme de unge til gavn - og på sigt måske også være en løsning på foreningslivets udfordringer med at skaffe frivillige og bestyrelsesmedlemmer.

I Ikast-Brande Kommune vil vi bruge ungdomsrådene til at vise de unge værdien i at lave frivilligt arbejde.

Vi foreslår, at de nye lokale ungdomsråd organisatorisk skal høre ind under lokalråd og borgerforeninger, for på den måde at gøre det nemmere at involvere de unge direkte i deres nærmiljø.

Lokalråd og borgerforeninger kan hjælpe med at guide, hjælpe og motivere ungdomsrådene i deres arbejde. Der skal følge en økonomi med hvert ungdomsråd, som de frit kan råde over og skabe aktiviteter og events for i deres nærområde. Pengene gives til lokalrådene og videregives til de unges aktiviteter. Det simple krav er, at de unge selv skal få ideerne og holde events.

Der er årligt afsat 132.000 kroner til IBUR. Beløbet fordeles til de nye lokale ungdomsråd. I skrivende stund står der endvidere 93.000 kroner i ubrugte midler på IBUR’s konto. Disse skal ligeledes fordeles mellem de nye lokale ungdomsråd.

Vi stiller dette forslag, og vi ønsker at bruge vores initiativret til at få sagen til behandling i byrådet. Fælleslisten håber på bred opbakning.

Lotte Stoltenborg (FL). Foto: Henrik Ole Jensen