På stranden: Opera med rod i Ikast

10 år i træk har en flok midtjyder med rod i Ikast sat operainteresserede stævne på stranden i Nyborg

30. oktober 2020, 12.53

De fire musikalske Ikast-folk, der tog initiativ til »Opera på Stranden« gik for Folkebladets skyld ud på stranden med Storebæltsbroens 254 meter høje pyloner i baggrunden. Fra venstre er det Aage og Hanna Christiansen, Inge-Lise og Niels Ole Vestergaard-Poulsen.

KULTUR En løs ide, et initiativ og en hurtig snak over en kop kaffe en dag i 2011 skulle vise sig at blive starten på en ny og bæredygtig tradition. For det kan man godt kalde det, når man for nylig - og dermed for tiende år i træk - har kunnet afvikle arrangementet »Opera på Stranden«.

Og hvis man har haft mulighed for at tilbringe et par af dagene i selskab med de operainteresserede, er man ikke i tvivl om, at operaen udfolder sig smukt tæt på stranden ved Nyborg; man er heller ikke i tvivl om, at de alle har opera på hjernen. Sagt med venlighed og respekt.

Opera er nemlig den fælles passion, der får folk til at sætte kursen mod Nyborg, og arrangementet formår år efter år at lægge nye lag på og inddrage alle tænkelige funktioner. Så man møder sangere, musikere, instruktører, komponister, formidlere, arrangører, dirigenter med flere. En gang var der en sufflør, og i år var der en lysdesigner. Som en deltager udtrykte det:

- Jeg anede ikke, at der var så mange funktioner at fortælle om.

Fra litteratur til opera

Stedet er konferencecentret Nyborg Strand, deraf titlen »Opera på Stranden«.

Den løse ide blev undfanget af Inge-Lise og Niels Ole Vestergaard Poulsen. På et litteraturkursus samme sted. Det kunne jo også handle om opera, blev ideen formuleret. Inden parret havde forladt stedet, havde de aftalt med direktøren, at såfremt de ville love at skaffe 50 deltagere, ville han bakke et nyt initiativ op.

Straks kontaktede Vestergaard-Poulsen-parret deres gode venner, Hanne og Aage Christiansen, musiklærerne fra Ikast-Brande Gymnasium med et stærkt cv omkring sang, musik, musical, Unge Sangere med videre, ligesom de greb fat i overdommeren fra Unge Sangere, musikprofessor Erik Kaltoft, og hans hustru, Ingelise Suppli, operasanger og musikpædagog.

I fællesskab udnævnte de sig selv til komiteen fra »Opera på Stranden«, og de har holdt sammen lige siden. Og selvfølgelig, fristes man til at sige, fik de samlet mere end 50 deltagere. Faktisk har der været mere end 100 hvert eneste år, også i jubilæumsåret, hvor man ellers har måttet leve med coronarestriktioner og publikums generelle skepsis mod at deltage i fællesarrangementer.

Høj overligger

Det var derfor en overordentlig lettet Inge-Lise Vestergaard-Poulsen, der ved arrangementets afslutning kunne konstatere, at alt var forløbet godt, at der er usvækket interesse for arrangementet, og at de første allerede har meldt sig til den 11. udgave.

- Vi går i gang med programmet lige efter nytår og regner med at have det klar omkring marts, fortæller hun.

Arrangørerne kan imidlertid notere, at folk melder sig til, inden programmet er færdigt. Tilliden til indhold og kvalitet tæller højere end eksakt viden om programmets indhold.

Således oplyser Niels Ole Vestergaard-Poulsen, at der da heller ikke var iværksat noget ekstra i anledning af jubilæumsarrangementet. Overliggeren har fra år ét været højt placeret, og så kan man jo ikke gøre mere, lyder mellemregningen.

Elitært og folkeligt

Hanna Christiansen var ikke så meget på scenen som normalt, idet hendes fællessang var aflyst, netop med henvisning til corona-situationen. Men hun var stærkt involveret i afviklingen ligesom husbonden Aage, og i en pause glædede de sig over, at »Opera på Stranden« i virkeligheden spiller sammen med en række af deres øvrige tiltag, der handler om at udbrede forståelsen for opera.

De finder drivkraft i, at det til stadighed er muligt at finde nye emner, nye vinkler og nye og interessante mennesker at præsentere.

- Indslagene er på højt niveau, og det kan virke elitært, men netop »Opera på Stranden« viser, at der ikke er en modsætning mellem det elitære og det folkelige, mener parret.

De nævner eksemplet med Mozarts Klaverkoncert nummer 2, hvor 2. sats med filmen »Elvira Madigan« pludselig blev et hit i en sådan grad, at satsen nærmest har fået samme titel som filmen. Det gælder om at finde en vej ind til musikken.

Det nytter

Men nytter denne uselviske indsats så noget?, kunne man vel med rette spørge efter 10 års indsats.

JA, lyder det prompte fra Aage Christiansen, og sammen fremhæver det musikalske par glæden ved at se publikum vende tilbage den ene gang efter den anden, samtidig med at nye kommer til. De fremhæver glæden ved at følge de unge talenter fra det midtjyske kraftcenter omkring Ikast-Herning på deres videre færd ud i musikkens og sangens verden.

En god del af dem vender tilbage og deltager på »Opera på Stranden«. Betaler de lidt tilbage? Man kan ikke afvise det.

En af årets deltagere var Simon Duus, kgl. Operasanger, medlem af solistensemblet på Operaen siden 2017. Han var faktisk med i Unge Sangere i 2006.

10 års jubilarer

Ud over de tre arrangørpar var der seks deltagere, som har været med alle 10 år. De fik en lille hilsen fra konferencestedet med hjem i den anledning. Blandt de seks var Grethe og Vagn Larsen, der er flittige gæster også i kulturlivet på Ikast-Herning-egnen. En interesse, der blev grundlagt i hans tid som direktør hos Egetæpper i Herning.

- Vi er fascineret af hele konceptet, fordi man kommer bag om alle operaens aspekter og i virkeligheden får dyb respekt for den faglighed, der lægges for dagen. Selvfølgelig kan man nyde en opera uden at være til »Opera på Stranden«, men med det arrangement i bagagen får vi meget mere ud af efterfølgende at overvære opera, fastslår parret, der også har fulgt Unge Sangere, og måske var det faktisk her, at de hørte om det nye initiativ for 10 år siden.

Programmet har været godt alle årene, mener de, og det er uomgængeligt at være med.

Inden afrejsen blev de tilmeldt næste udgave, der finder sted 9.-12. oktober 2021. Idet de tilføjede, at de også ville være sikker på at få deres faste værelse med udsigt over havet.

Som en musikalsk troldmand bærer Erik Kaltoft solisterne frem til scenekant, rampelys og publikums gunst. Her sammen med Susanne Elmark, som det midtjyske publikum senest oplevede på Herning Opera Festival i august. Foto: Kurt H. Jørgensen
Grethe og Vagn Larsen, i øvrigt med en Robert Jacobsen-skulptur i baggrunden, har deltaget alle 10 år i »Opera på Stranden« og har meldt sig til den 11. udgave. Foto: Kurt H. Jørgensen