Fire markante formænd giver stafetten videre

Menighedsrådene i Faurholt, Fonnesbæk, Ikast og Isenvad sogne får ny formand

Udgivet:30. november 2020, 08.20

Læsetid:4 minutter

Trine Bæk har været glad for at føle, at hun har kunnet gøre en forskel som menighedsrådsformand i Fonnesbæk Sogn. Foto: Privat

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

IKAST Første søndag i advent var skiftedag i landets sogne. Her trådte de siddende menighedsråd formelt tilbage og overlod ansvaret for kirkernes drift og indhold til de menighedsråd, der blev valgt i løbet af efteråret.

For fire lokale sogne er det ikke kun et farvel til det siddende menighedsråd, men også til fire markante formænd med mange års erfaring i menighedsrådsarbejdet. I Faurholt, Fonnesbæk, Ikast og Isenvad sogne blev der for nyligt sat navne på de nye formænd.

Godt med udskiftning

- Det er godt med noget nyt blod. Jeg er ikke bekymret for, at der bliver skiftet ud – det ville have bekymret mig mere, hvis man ikke fik skiftet noget ud engang imellem, siger Trine Bæk, der stopper som formand for menighedsrådet i Fonnesbæk Sogn efter 12 år på posten.

Hun har været glad for sin tid i kirkens maskinrum.

- Jeg tror, jeg kommer til at savne samværet og at blive spurgt til råds om stort og småt af personalet og de frivillige i kirken. Jeg har været glad for at føle, at jeg har haft en betydning og har kunnet gøre en forskel, siger Trine Bæk, der glæder sig til, at hun nu får lidt mere tid til børnebørn og venner – ud over sit fuldtidsarbejde som pædagog på Hyldgårdskolen.

Diakonipræsten er en milepæl

I Ikast Kirke afsluttede også Kurt Tolstrup sin karriere som formand. Han har siddet i menighedsrådet i 20 år og været formand i otte, så han har været med i mange store og små beslutninger i årenes løb.

- Jeg har blandt andet været med til at ansætte præster og en provst, og jeg var med til at vælge en biskop. Så har jeg også været med til at gennemføre det store byggeprojekt i 2006, hvor Ikast Kirke blev udvidet med fire hjørnebygninger, og vi fik skiftet tag på kirken sidste år. Men den største milepæl for mig har nok været, at vi fik en diakonipræst, for det tætte samarbejde med kommunen igennem Familiehuset er noget helt særligt. Det er jeg stolt over, at vi lykkedes med, siger Kurt Tholstrup.

Flere opgaver undervejs

I Isenvad har afgåede formand Knud Erik Bjerre helt bogstaveligt givet kirkenøglen videre efter 20 år i menighedsrådet, hvor han de sidste fire år var formand. I Isenvad har ansættelser af blandt andet præst og organist også fyldt – men den helt store opgave har været en gennemgribende renovering af kirken, hvor menighedsrådet har haft tæt kontakt til myndigheder, håndværkere og arkitekter.

- Det har været en både spændende og positiv oplevelse at være med til, og jeg har været glad for at mærke det store engagement både håndværkere og de lokale lagde i renoveringsprojektet, siger Knud Erik Bjerre.

Han har mærket, at mængden af opgaver i menighedsrådet er vokset i de år, han har været med, så der har været travlt undervejs.

- Vi har de senere år brugt rigtig meget tid på praktiske opgaver. Jeg håber, at det nye menighedsråd får lidt mere tid til at have fokus på ”de levende sten”. Men jeg har fået indblik i mange ting og mødt mange spændende mennesker gennem menighedsrådet, siger Knud Erik Bjerre.

Fokus på trivsel

Også i menighedsrådet i Ikast Sogn har der været mange store opgaver, der har taget meget af den afgående formands fritid. Men for Kurt Tolstrup har det været meget vigtigt, at det daglige arbejde også har høj prioritet, og han håber, at det nye menighedsråd fortsætter den linje.

- Det er meget vigtigt, at menighedsrådet har fokus på, at præsterne og det øvrige personale trives, for det er alfa og omega for, at kirken fungerer, siger Kurt Tolstrup.

Anledning til prioritering

I Fonnesbæk går Trine Bæks anbefaling til det nye menighedsråd på, at man også skal være opmærksom på at få sorteret og prioriteret i mængden af de opgaver, der kommer forbi menighedsrådet.

- Når vi forhåbentlig snart har overstået Corona-pandemien, vil der være en god anledning til at se på, hvad vi som kirke ikke kan undvære. Vi har i kirken ikke svært ved at få nye ideer, men vi har måske lidt sværere ved at se, hvad det er, vi skal stoppe med, for vi vil gerne det hele. Og så kan jeg helt sikkert anbefale alle at tage en tørn i menighedsrådet på et tidspunkt, for det er utroligt spændende og giver en stor indsigt i mange ting, siger Trine Bæk.

FAKTA

Udskiftning i menighedsrådene:

Bording-Christianshede Sogn: Seks nye medlemmer – tre fortsætter

Faurholt Sogn: Fire nye medlemmer – en fortsætter

Fonnesbæk Sogn: Fire nye medlemmer – fem fortsætter

Ikast Sogn: Seks nye medlemmer – syv fortsætter

Isenvad Sogn: Fire nye medlemmer – en fortsætter

- Det er meget vigtigt, at menighedsrådet har fokus på, at præsterne og det øvrige personale trives, for det er alfa og omega for, at kirken fungerer, siger Kurt Tolstrup, der stopper som formand for menighedsrådet i Ikast Sogn. Foto: Privat