Ny ungeklub på Kærshovedgård

Frivillige fra Ungdommens Røde Kors rykker ind på Udrejsecenter Kærshovedgård

Udgivet:13. juli 2023, 18.00

Læsetid:2 minutter

Ashkan og Sofie Hansen har mødt hinanden i Ungdommens Røde Kors. Sofie er frivillig aktivitetsleder, mens Ashkan er beboer på Kærshovedgård. Foto: Privat Foto

3 måneder siden

KÆRSHOVEDGÅRD Ungdommens Røde Kors er som noget nyt rykket ind på Udrejsecenter Kærshovedgård.

De skriver i en pressemeddelelse, at organisationens frivillige hver onsdag arrangerer en ungeklub for stedets beboere.

- Folk på centret er ofte triste og sure, hvilket er forståeligt. Men i ungeklubben er der en anden stemning – her er folk glade, og vi kan opleve noget godt, fortæller 21-årige Ashkan.

Han er fra Iran og bor som afvist asylansøger på Udrejsecenter Kærshovedgård. For nylig er han begyndt at komme i Ungdommens Røde Kors’ nyopstartede ungeklub, der drives af unge frivillige, og det tilbud er han glad for.

- Når du bor på et udrejsecenter, ved du ikke, hvad der skal ske i din fremtid – og som ung møder jeg mange begrænsninger for at leve et ungdomsliv. Det kan man blive lidt sur over. I ungeklubben møder jeg folk, der er søde, og vi har det hyggeligt, siger Ashkan.

Ungdommens Røde Kors har ungeklubber på fem asyl- og udrejsecentre rundt om i Danmark. Her laver unge frivillige sociale aktiviteter med centrenes unge beboere for at skabe et ungefællesskab og et frirum fra hverdagens ensformighed eller bekymringer.

Det er de ikke vant til

Sofie Hansen på 26 år er frivillig aktivitetsleder i ungeklubben på Kærshovedgård, og hun fortæller om tankerne bag den nye ungeklub:

- Vi kan mærke, det betyder noget, at vi er en flok unge, der hver uge kommer ud på centret og møder beboerne, som det de er: unge mennesker som os selv, siger hun.

- I starten var de overraskede over at se en flok unge frivillige på centret – det var de ikke vant til.

Ud over klubben på centret har Sofie Hansen og de andre frivillige også arrangeret ture ud i lokalområdet, workshops og besøg på lokale skoler.

Eksempelvis var ti beboere med til workshop i at skrive personlige digte i ungehuset i Amaliegade i Silkeborg faciliteret af forfatter og komiker Mazen Ismail. Andre beboere har været ude og holde oplæg, blandt andet på Silkeborg Højskole og lokale efterskoler.

Ashkan har også været ude for at holde oplæg for skoleelever.

- Det er fedt at få mulighed for at forklare om vores hverdag på et center og om asylsystemet. Jeg føler lidt, det er mit ansvar at fortælle, og jeg vil gerne holde flere oplæg, siger Ashkan.