Ældreplejen skal ændres: Mere fokus på den enkelte borgers behov

Personen kommer mere i centrum i fremtidens ældrepleje, skriver Ældrerådet

Udgivet:15. juni 2022, 06.54

Læsetid:1 minut

Birgit Worm er formand for Ældrerådet i Ikast-Brande Kommune. Foto: Laila Kempel

IKAST-BRANDE Da Ældrerådet i Ikast-Brande Kommune gik på sommerferie efter et møde 3. juni, var det med en følelse af optimisme i baghovedet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra rådet.

For det første er der stor tilfredshed med det fokus, der er på demens fra kommunal side.

Ikast-Brande Kommunes demensstrategi er ambitiøs og lever op til kravene i den Nationale Demenshandlingsplan, skriver Ældrerådet, og snart skal forslag til en ny strategi for perioden 2023 til 2026 udarbejdes.

For generelt går det ikke så godt på det felt. På landsplan er man ikke kommet langt med at efterleve kravene for eksempel i forhold til brugen af psykofarmaka. På trods af, at forbruget i landets kommuner skulle halveres inden 2025, har man desværre set en stigning de seneste år i stedet, viser en analyse foretaget af Alzheimerforeningen.

Ikast-Brande kommune har herefter sat ind med øget fokus på problemerne i samarbejde med de praktiserende læger og lægerne, som er tilknyttet plejecentrene. Dette er en af grundene til, at demensplejen i Ikast-Brande kommune fortsat er i front, skriver Ældrerådet.

Mere værdig omsorg

Noget andet, der glæder Ældrerådet, er plejen af ældre borgere. For der sker meget på området i kommunen. Ældreplejen skal omlægges til mindre, tværfaglige teams, hvor man vil øge fokus på inddragelse af borgerne og de pårørendes erfaringer. Det er en anden tilgang til samarbejdet med borgerne. Et skifte fra fokus på bevilliget hjælp til mødet med borgeren. På den måde kan man tilrettelægge, hvor meget hjælp den enkelte har brug for.

I al sin enkelthed går det ud på, at personen kommer i første række. Borgeren - og ikke sygdommen - er i centrum. Omfanget af omsorg og pleje bestemmes ud fra personens livshistorie, vaner og mentale behov. Det giver en mere værdig omsorg, når udgangspunktet er i det enkelte menneske, mener Ældrerådet.