Samarbejde med hummel og Astrid Andersen: Systue fra Ikast leger med de store drenge

Efter et samarbejde med Hummel og designeren Astrid Andersen har Sylab i Ikast fået mere opmærksomhed og flere ordrer

Udgivet:20. oktober 2020, 09.30

Læsetid:2 minutter

Aflagt Hummel-sportstøj er blevet håndklippet og syet om af Sylab i Ikast, så det passer til Astrid Andersens designs, man nu kan købe på Hummels platforme. Foto: PR-foto

Stig Dahlgren Atzen
Journalist

3 år siden

GENBRUG Når man viser sig som en god legekammerat for de store spillere, spreder rygtet sig.

Det har det vist sig for Ikast-firmaet Sylab, som hører under innovationsnetværket Life & Design Cluster. Sylab har nemlig arbejdet sammen to af de internationale danske brands; tøjvirksomheden Hummel og designeren Astrid Andersen.

- Efter det kom ud i medierne, har vi løbet stærkt, siger daglig leder i Sylab, Lise Clemmensen.

Rygtet om den opgave, Sylab har klaret for Hummel og Astrid Andersen, spredte sig langt.

- Vi har haft flere henvendelser fra københavnske brands, som gerne vil producere bæredygtige ting, fortæller hun og tilføjer, at hun lige nu er i dialog med modemærket Han Kjøbenhavn.

Klip i gammelt sportstøj

Det var nemlig en lidt speciel ordre, der indløb til systuen i Ikast fra Hummel og Astrid Andersen.

Bestillingen skulle fremstilles af såkaldt »dead stock« (dødt lager, red.). Det vil sige af de ting, som bare samlede støv på Hummels lagre. Det var blandt andet gamle SønderjyskE-trøjer, som skulle håndklippes ud i nye mønstre.

En udfordrende sykundskab, når der samtidig var et begrænset parti at klippe i, men også en interessant opgave ifølge Lise Clemmensen.

- Vi skulle sy fire ting sammen, for det blev til et mønster. Det er da spændende. Vi skulle også være kreative, fordi vi skulle bruge metervarene til det sidste, konstaterer hun.

Derudover instruererede designeren Astrid Andersen, der er uddannet på Royal College of Art i London, har været nomineret til blandt andet British Fashion Awards og udover sit eget brand er designkonsulent for virksomheder som Nike og Saga Furs, Ikast-systuen i at sy modsat trådretningen. En teknik der kan betyde, at tøjet falder skævt. Det var vanskeligt for nogle af systuens ældre medarbejdere ifølge den daglige leder.

- Men vi fik et fint produkt ud af det, selvom vi skulle glemme, hvordan vi har lært, at man skal sy, smiler hun.

Flere tråde i nålen

Samarbejdet med Hummel og Astrid Andersen har været udslagsgivende for systuen i Ikast, der i øjeblikket har knap 10 medarbejdere.

- Hvis det fortsætter, som det gør nu, betyder det, at jeg skal se på om, vi skal ansætte flere, siger Lise Clemmensen.

Det betyder også, at hun har overvejelser, om lokalerne på Marsvej 6 i Ikast er ved at blive for små.

- Efter nytår håber jeg, at vi måske kan rykke i noget større, fortæller hun.

- Men det kommer jo an på corona, tilføjer hun forsigtigt.

Selvom Astrid Andersen instruerede systuen i at glemme nogle af håndværkets gamle dyder, har Lise Clemmensen kun rosende ord tilovers for samarbejdet med den danske designer.

- Hun er et stille og venligt menneske. Hun har også taget samme uddannelse som mig, så det var nemt at snakke om det sytekniske, fremhæver Lise Clemmensen.