Hampen blev amerikansk

Landsbyen bakker op - også i gråvejr

Udgivet:03. maj 2017, 15.21

Læsetid:3 minutter

Det er især mændene, der sværmer om de imponerende biler, og både karosseri og motorer bliver studeret. Foto: Henrik Ole Jensen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

amerikanerdag - Det var så nummer 49!

Claus Hørlykke Toksvig står i sin skriggule og selvlysende vest og hjælper store flydere og dollargrin på rette plads.

De flotte biler er lige inden trillet ad Route 66 og har arriveret stadion-området, der i dagens anledning er indrammet med masser af Stars and Stripes.

Det er atter blevet Amerikanerdag i Hampen.

I følge kalenderen skulle det være forår, men de grålige skyer og de kolde vindstød leder tanken hen på en halvsur efterårsdag, men den slags vejrmæssige detaljer ser man stort på denne lørdag i Hampen.

- Vi er jo et lille samfund, og når der sker noget her, så er de fleste af huse, konstaterer Claus Hørlykke Toksvig, der ud over at virke som parkeringsguide af dollargrin også er formand for Hampen Multihal.

Ingen entre

Amerikanerdagen i Hampen blev opfundet for en håndfuld år tilbage.

- Det handler ikke om at skabe det store overskud. Det gælder først og fremmest om at skabe et arrangement, som vi kan løfte her i Hampen, siger Multihallens formand.

Han tilføjer, at det beskedne overskud efter den amerikanske lørdag bliver fordelt mellem byens foreninger.

- Vi ved jo selv, hvem der trænger mest. Vi kunne sagtens få endnu flere penge ud af det ved at tage entre eller kræve betaling for parkering, men det gør vi altså ikke. Alle skal have mulighed for at være med til det her, siger Claus Hørlykke Toksvig, der er i fuld gang med at vinke næste amerikanerbil på plads.

Todelt fest

Gårsdagens biler kommer fra det meste af landet, heraf en pæn del af dem fra Herning Costum Car Klub, men der er også deltagelse fra Flensborg.

Udstillerne får ikke noget for at møde frem med deres flotte køretøjer og alligevel.

Der vanker en fribillet til aftenens store fest med bespisning, musikalsk underholdning og hyggeligt samvær.

Det betyder så også, at amerikanerfesten som regel er delt i to dele - der er de lokale, der hygger sig sammen og så bilfolket, der naturligt sætter sig sammen og taler om knastaksler, oktantal og kompressorer.

Omkring 200 har meldt sig til årets fest, hvor den musikalske underholdning leveres af Memphis Boulevard.

Budweiser og linedance

Men inden da varmes der op på markedspladsen.

Der er fundet Budweisere frem i ølteltet, der som noget nyt også er forsynet med livemusik det meste af dagen, og så brændes der med jævne mellemrum dæk af på pladsen ved siden af Multihallen. Der kan købes sydstatsflag og stetson'er i gaveboden, og så er der lotteri - amerikansk naturligvis, ligesom byens yngre årgange kan hoppe den overskydende energi af sig i borgen, mens cowboyklædte fra Højderyggen træder linedancen.

- Vi har drøftet at gøre arrangementet større og sprede os over to dage, men som nævnt er vi et lille samfund, og et arrangement som det her trækker i forvejen tænder ud blandt de frivillige, så indtil videre nøjes vi med den ene dag, konkluderer Claus Hørlykke Toksvig.

En af de mange frivillige på Amerikanerdagen er Claus Hørlykke Toksvig. Foto: Flemming Thulstrup
Ved dette års Amerikanerdag blev der ud over omkring 50 biler også udstillet en halv snes Harley'er. Foto: Henrik Ole Jensen
Efter at have stået »i stald« vinteren over, er der rigtig mange af de udstillede biler, der som økokøerne på græs, kommer på asfalt for første gang i år. Foto: Henrik Ole Jensen