En anderledes sommerferie i år: - Byen har attraktioner i baghaven

Vandtårnet i Ikast holder åbent alle søndage i juli om eftermiddagen. Det har vist sig som en velbesøgt attraktion. Herning Folkeblad tog med på sommerreportage

15. juli 2020, 11.59

Anna Spandet og hendes mand, Kjeld Schou, er ved at udpege Kjeld Schous barndomshjem på Kildevej. Parret bruger sommeren på at udforske de attraktioner i lokalområdet, som de aldrig har fået besøgt. Foto: Henrik Ole Jensen

IKAST Med vidt åbne øjne, lader David Prepeclita på fire år blikket glide rundt på de mange billeder, gamle vandhaner og vandtanke på vejen op mod toppen af Vandtårnet i Ikast. Sammen med sine forældre er David Prepeclita taget på sommertur.

Der har været tvivl om, hvor populært det ville være at besøge Vandtårnet. Søndag i forrige uge lagde 108 personer vejen forbi, og i går lød tallet på 84, ifølge Erik Hansen, der er med i vandtårnets arbejdsgruppe.

- Det er vi da meget glade for. Det viser, at både lokale, men også turister gerne lægger vejen forbi, så måske vi skal overveje at holde åbent flere gange om året, lyder det fra Erik Hansen, mens han hilser på de besøgende ved indgangen.

Lidt tid til at tænke sig om

David Prepeclita og hans forældre, Gheorghita og Amcuta Prepeclita kommer oprindeligt fra Rumænien. I øjeblikket bor de i Ikast i forbindelse med farens job som lastbilchauffør. Sommeren skulle være tilbragt i hjemlandet, men det lavede corona-krisen om på.

- Præcis som ved så mange andre mennesker. Der er ikke noget at gøre ved det. Man får god tid og nok også til at tænke sig lidt om, i forhold til hvad man kan bruge sin tid på. Selvom vi savner familien og glæder os til at besøge dem, får vi det bedste ud af det. Byen her har attraktioner i baghaven, forklarer Amcuta Prepeclita, før han afbrydes af sin søn.

- Hvad bruger man sådan en til?, lyder det nysgerrigt fra David, mens han forgæves forsøger at pumpe vand op af en gammel, blå pumpe.

Opmærksomheden er bestemt vækket, og Erik Hansen gør familien lidt klogere. Han fortæller, at vandtårnet er bygget i 1948 som højdebeholder for byens vandforsyning.

- I 1987 blev styringen af vandpumper ændret til et mere tidssvarende system. Samtidig var de dengang 150 kubikmeter vand i beholderen uden betydning for forsyningssikkerheden. Tårnet blev taget ud af drift, og i 1989 indrettet som museum, fortæller Erik Hansen.

Ikke Alanya, meeeen

Familien Prepeclita kommer kort efter op til toppen og kigger ud over byen, inden det er tid til et stykke chokolade. David lægger ikke skjul på sin begejstring og erklærer sin tilfredshed med et »waaauw« til udsigten.

Ved siden af står Kjeld Schou med sin hustru, Anna Spandet. Kjeld Schou spejder ud over Ikast og forsøger at finde sit barndomshjem.

- Jeg boede på Kildevej, og vi er lige ved at udpege huset, forklarer han.

Kjeld Schou og Anna Spandet skulle lige nu have siddet i Alanya. Præcis som de har gjort de seneste mange år. Ligesom så mange andre danskere, fokuserer parret på det mulige fremfor det, der kunne have været.

- Det er man nødt til, og vi kommer forhåbentlig af sted næste år. Denne sommer får vi til gengæld et indblik i de mange turistattraktioner, som egentlig ligger lige for næsen af os, siger Kjeld Schou.

Endnu en turist er nu nået til toppen og puster ud.

Den smalle, mørke trappeopsats føles en anelse klaustrofobisk, men det er en del af charmen, siger Camilla Jensen.

Hun er ikke lokal, men har taget turen på ferie i sommerhus til Guldforhoved i Ikast fra hjembyen Roskilde.

- Altså vi er her ikke på grund af corona. Vi har skullet til Ikast hele tiden, så vores planer er ikke blevet ændret, forklarer Camilla Jensen, mens hun modtager tips fra de lokale til øvrige, gemte, turistattraktioner i Ikast-Brande denne blæsende sommer-søndag på toppen af Ikast.

Camilla Jensen fra Roskilde kunne ikke få sin øvrige familie helt op til toppen. Familien ankom til et lejet sommerhus i Guldforhoved i lørdags. Beliggenheden i Midtjylland er en fordel, mener hun, da man har mulighed for at tage til mange forskellige oplevelser som både Vesterhavet og Ree Park i Østjylland. Foto: Henrik Ole Jensen
Hver søndag i juli har vandtårnet åbent om eftermiddagen. Foto Henrik Ole Jensen