En modgift mod mørket

Fredag var der koncert i Ikast Kirke med Jonas Petersen fra Hymns from Nineveh, som synger nye salmer i folk/pop-versioner

Udgivet:23. september 2022, 10.04

Læsetid:3 minutter

Jonas Petersen delte ud af historier og nyskrevne salmer for tilhørerne i Ikast Kirke. Foto: Merete Riis Jensen

Af Merete Riis Jensen
mrj@ikastavis.dk

8 måneder siden

IKAST Den smukke septembersol skinnede ind ad de farvestrålende mosaikvinduer i Ikast Kirke, da der fredag aften var solokoncert med Jonas Petersen fra bandet Hymns from Nineveh.

Koncerten var en del af Ikast Kirkes Kirkefestuge, og knap 100 mennesker havde fundet vej til kirkerummet for at høre musikeren, der skriver og fremfører moderne salmer i en genremæssig blanding mellem folk og pop.

Trosrum og modgift

I starten af koncerten fortalte 35-årige Jonas Petersen, at han altid har haft en særlig kærlighed til salmer.

- Hvis man laver en analyse af mit kropsindhold, så består jeg af 90 procent vand og kalk og 10 procent salmer. Jeg elsker salmer, og det er også derfor, de fylder så meget i mit musikalske projekt.

- Men hvad er det, salmer kan give et moderne menneske? Jeg tror, det er forskelligt, men for mig åbner de op for et trosrum. Og samtidig er de en modgift mod eksistentiel ensomhed, for der er indbygget et fællesskab i hver enkelt salme, fordi den er skabt til at blive sunget sammen med andre.

Love is a boat

Og fællessang blev det da også til i løbet af koncerten, da Jonas Petersen bad publikum om at synge med på omkvædet til en af sine engelske sange.

- Love is a boat, and we’re in it. Change is a sea, and we’re on it, sang publikum igen og igen, og Jonas Petersen replicerede med at udbryde:

- Hvor lyder det fedt! Det lyder, som om I alle sammen har gået til kor!

Derefter sang sangeren fra Hymns from Nineveh en række selvskrevne salmer og et par enkelte klassikere fra salmebogen, mens han skiftede mellem at sidde ved et sort flygel og finde akkorderne på en rød elguitar.

Lys i fællesskabet

Der var blandt andet sange om at miste, om at leve videre trods tab, om barndommen og om forandring.

- I aften har jeg valgt sange, som stiller spørgsmålstegn ved, hvor lyset findes i mørket, og hvor man kan finde modgiften mod angst og lidelse, fortalte Jonas Petersen.

- Og personligt oplever jeg, at det er i fællesskabet, at man kan finde noget af det her lys og den her modgift. Og måske også i naturen.

Han delte også et minde fra sin morfars begravelse, som havde gjort stort indtryk på ham, hvor familien stod ved graven og sang salmen »Dejlig er jorden«.

- Der var noget stærkt ved, at slægten stod der og insisterede på, at jorden er dejlig - på trods af de uundgåelige tab, som er en del af livet.

Vær god mod andre

Som sidste ekstranummer satte han sig ved flygelet og sang aftensangen fra salmebogen »Nu går solen sin vej«.

Han opfordrede publikum til at synge med, og det var tydeligvis en sang, der var kendt blandt tilhørerne, som nærmest sang højere end manden ved flygelet.

En af tilhørerne ved koncerten var 39-årige Linda Hansen fra Herning, og hun havde en god aften i Ikast Kirke.

- Det er egentlig ikke min slags musik, men jeg kunne godt lide sangene og ordene om fællesskab, især fordi det er så vigtigt at huske på at behandle andre mennesker godt, sagde hun.

- Det kan glippe, både for kendte med stjernenykker og for os andre, når vi tænker for meget på os selv. Men det er noget, vi skal være opmærksomme på, for det betyder virkelig meget, hvordan vi behandler hinanden.

Tilhørerne var helt med på fællessang flere gange i løbet af koncerten. Foto: Merete Riis Jensen
Koncentrationen var stor hos Jonas Petersen, når han fremførte sine salmer for publikum i Ikast Kirke. Foto: Merete Riis Jensen